Sen forløsning i EM-semifinalen i aften

Portugal og Spanien kender hinanden godt, og udgangspunktet bliver forsigtighed fra begge mandskaber

Iker Casillas nævnes som EM's bedste keeper og han er da også kun blevet passeret én gang ind til videre. I aften kan han få en hovedrolle igen, når Spanien står over for Portugal og formstærke Cristiano Ronaldo. (Foto: AP/Matthias Schrader)
Iker Casillas nævnes som EM's bedste keeper og han er da også kun blevet passeret én gang ind til videre. I aften kan han få en hovedrolle igen, når Spanien står over for Portugal og formstærke Cristiano Ronaldo. (Foto: AP/Matthias Schrader)

Spilforslag Aftenens EM-semifinale skal nok gå hen og blive interessant, men ikke nødvendigvis med en forløsning rent målmæssigt før i anden halvleg.

Spanien har nærmest gjort det til en regel, at køre bolden rundt med stor tålmodighed, hvilket dels handler om at køre modstanderne trætte, dels om at finde svaghederne i modstandernes defensiv og dels om at holde modstanderne fra chancer. Det giver ofte flere mål efter pausen end i første.

Ser man på spaniernes seneste syv landskampe, hvilket tæller testkampene lige op til slutrunden, de tre gruppekampe og kvartfinalen mod Frankrig, så har man spillet til X ved pausen i de fem. I fire af de fem er man også endt som vinder, og netop X/2 i HT/FT til odds omkring 4,50 kan meget vel også fortjene en lille skilling.

Det har således været vejen til succes for spanierne.

Eksempelvis ved VM for to år siden, hvor man på vejen mod titlen spillede til X ved pausen i fem af syv kampe. Blandt andet mod netop Portugal, der blev besejret med 1-0 på et mål midtvejs i anden halvleg.

Læs også spilforslaget:

Se også: Nu har hun krammet på Makarova

Portugisernes taktik er ikke identisk med spaniernes, men indbyder ikke nødvendigvis til mange mål, hvis spaniernes vælger den kontrollerede tilgang til kampen. Det kan således blive et afventende udgangspunkt, hvorfor tempoet næppe bliver højt fra start.

I praksis har portugiserne ofte vist sig mere farlige efter pausen end før pausen og heller ikke her er man uvant med X ved pausen. Og slet ikke, når modstanderen er af en vis klasse.

Det stod uafgjort ved pausen mod både Tyskland og Holland i gruppespillet, og i kvartfinalen holdt tjekkerne også stand i de første 45 minutter. Et kig længere tilbage afslører, at man siden VM har mødt solide nationer som Argentina, Chile og netop Spanien. I de to første var det X ved pausen, mens man mod Spanien var foran med 1-0 på et mål af Carlos Martins i første halvlegs sidste minut.

Mandskabsmæssigt vil der igen være fokus på spaniernes frontlinie. Bliver det med en decideret angriber i startopstillingen i skikkelse af Fernando Torres (angreb) eller med en falsk nier i skikkelse af Cesc Fabregas (midtbane/angreb). Sidstnævnte model blev testet mod stærke nationer som Italien og Frankrig, hvorfor det meget vel bliver opskriften igen, når man møder endnu en stærk modstander som Portugal.

Setuppet gav ikke mange afslutninger på mål i første halvleg af kvartfinalen mod Frankrig, hvor man dog alligevel kom foran, og det vil slet ikke være utænkeligt at den spanske landstræner Vicente Del Bosque lever fint med en gentagelse.

LIVE: Følg kampen direkte på ekstrabladet.dk

Hos Portugal savner man også noget i frontlinien, men det er nu mere mangel på kvalitet, for man kommer til at stille med en frontløber. Førstevalget Helder Postiga er dog skadet, så det bliver efter al sandsynlighed Hugo Almedia, der starter i aften. Ingen af de to er klassiske målmaskiner og det siger ikke så lidt, at førstnævnte kun er noteret for to afslutninger inden for rammen i fire kampe. Almeida, der tog over for Postiga i sidste del af kampen mod Tjekkiet, nåede frem til to afslutninger i kvartfinalen uden at ramme målet.

Manglen på en målmager i feltet opvejes kraftigt af tilstedeværelsen af Cristiano Ronaldo, der er EM's mest flittige afslutter og en mand, der kan komme til at gøre hele forskellen, hvis portugiserne skal vinde i aften. Spanierne kender ham dog ganske godt, og vil fra start gøre alt for at holde ham i kort snor. I hvert fald i starten, hvor fokus vil være på at begå så få fejl som overhovedet muligt.

Alt sammen peger det i retning af en fokuseret indledning på kampen, hvor der bliver masser af pasningsspil, men næppe lukket op for sluserne.

Hvad spiller du på i aftenens semifinale? Del dit tip i kommentarfeltet under artiklen eller i vores Facebook-gruppe.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste i sport
Seneste i sport
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen