Verdens største lottopræmier

I aften holder Italien vejret, når der er 1,1 milliarder kroner i førstepræmie i SuperEnaLotto

Det italienske SuperEnaLotto er et af de sværeste lotterier at vinde en førstepræmie i. Præmierne er derefter. (Foto: AP)
Det italienske SuperEnaLotto er et af de sværeste lotterier at vinde en førstepræmie i. Præmierne er derefter. (Foto: AP)

Hvis en enkeltperson løber med hele førstepræmien i SuperEnaLotto efter aftenens trækning, vil det være en tangering af den største lottopræmie, som nogensinde er vundet. 1,1 milliarder kroner er der i puljen elller ca. €147.500.000.

Det hænder af og til, at lottopræmier når den størrelse rundt omkring i verden, men man er nødt til at skele mellem Europa og USA, når man sammenligner lotterier.

I Europa er gevinsterne typisk skattefri, fordi staterne før udbetalingen allerede har fået gevinstafgift, plus en yderligere del af omsætningen enten går til gode formål (som de danske tipsmidler) eller direkte i statskassen (som i Sverige, hvor staten ejer Svenska Spel).

Vinderne får også hele gevinsten på en gang.

Amerikanerne gør det lidt anderledes. Her skal der betales skat af gevinsterne, og vinderne får desuden valget om at modtage hele førstepræmier i rater over en årrække (Mega Millions er over 26 år) eller en mindre sum på en gang. Typisk vælger vinderen at få en enkelt udbetaling.

Her der de største lotto-spils rekorder ...

SuperEnaLotto (Italien) – 1,1 milliard (skattefrit)

I august sidste år vandt en foreløbig anonym italiener fra Bagnone i Toscana €147.807.299. Skattefrit vel at mærke! Det er 1,1 milliard kroner. Lotteriet i Italien har som oftest enorme puljer, fordi det er usandsynligt svært at ramme de rigtige tal. SuperEnaLotto burger hele 90 numre.

Chancen for at ramme jackpot: 1 til 622 millioner

EuroMillions (Frankrig, Storbritannien, Spanien m.fl.) – 940 millioner (skattefrit)

Lotteri, der er sammenslutning af 11 europæiske lande. I maj sidste år vandt en anonym 25-årig spansk kvinde €126 millioner eller 940 mio. kr. Puljen har været i €183 millioner, men da blev den delt mellem 20 vindere.

Chancen for at ramme jackpot: 1 til 76 millioner

Powerball (USA) – 1,8 milliarder (før skat)

Andrew Whittaker Jr. fra West Virginia har rekorden for at være enlig modtager af den største lottopræmie i verden, men det er en sandhed med modifikationer. 25. december 2002 vandt han $314,9 millioner, som for at komme til udbetaling skulle ske over en årrække. I stedet valgte han at få $170 millioner udbetalt på en gang. Efter skat fik entreprenøren Whittakker – som i øvrigt allerede var mangemillionær – udbetalt 637 millioner kroner efter dagens dollarkurs ($114 mio.).

Chancen for at ramme jackpot: 1 til 195 millioner

Mega Millions (USA) – 2,2 milliarder (før skat)

Er nu det største lotteri i USA og tilgængeligt i de fleste stater. I 2007 nåede jackpotten op på $390 millioner, men blev delt i to. Begge modtog $117 millioner før skat. Den største gevinst vundet på en enkelt kupon var en lottoklub på syv fra Californien, som valgte at få $175 millioner (før skat) til deling.

Chancen for at ramme jackpot: 1 til 176 millioner

Uden for kategori:

El Gordo (Spanien)

Det traditionsrige spanske julelotteri bliver udtrukket 22. december hvert år og regnes som verdens største, hvis man måler på den samlede præmiepulje, som er over 15 milliarder kroner. Sidste år var der dog et par hundrede vindere af førstepræmien, som udbetalte 22 millioner kroner pr. stk.

Lotto (det danske, altså ...)

38.564.007 kroner lyder den danske rekord på vundet af en anonym københavner i foråret 2008. Det er nemt at få syv rigtige i dansk lotto sammenlignet med de udenlandske lotterier. Sandsynligheden er 'kun' ca. 1 til 8,4 millioner.