Sådan er livet efter lottomillioner

Lottomillionærer bruger deres penge på fast ejendom, deres nærmeste, dyrere ferier ... og nye kuponer, viser rapport

Henrik 'Lotto' Sørensen er en af de få store vindere, som valgte at stå frem. De fleste forbliver anonyme, og faktisk ville 40 procent af lottomillionærerne ønske, at de kunne have holdt deres gevinst endnu mere hemmelig. (Foto: Jan Grarup)
Henrik 'Lotto' Sørensen er en af de få store vindere, som valgte at stå frem. De fleste forbliver anonyme, og faktisk ville 40 procent af lottomillionærerne ønske, at de kunne have holdt deres gevinst endnu mere hemmelig. (Foto: Jan Grarup)

Klubben er lille, og fælles for dens godt 2400 medlemmer er, at de er meget heldige. Og det er kun en milliongevinst i lotto, der adskiller den lille gruppe fra de 2,8 millioner voksne danskere, som har prøvet at spille lotto.

For tredje gang har Danske Spil levet en millionærrapport, som bygger på interview med medlemmer af klubben. Hvad er der sket siden den store gevinst, og hvordan ændrer den ens liv?

Langt hovedparten (59 procent) har brugt penge på fast ejendom, givet penge til familie og venner (44 procent), ligesom halvdelen af dem nu holder dyrere ferier. Tre fjerdedele har stadig over halvdelen af deres gevinst liggende i skunken, men en ting kan de blive enige om (82 procent): de har kun fortalt om gevinsten til de nærmeste.

Det er lidt ynk på et højt niveau, men faktisk ville 40 procent ønske, at de kunne have holdt deres gevinst endnu mere hemmelig.

En af dem, som rent faktisk stod frem, er Henrik Sørensen fra Hirtshals, som i august 2006 vandt 22,7 millioner kroner. Han forstår ikke helt grunden til al hemmelighedskræmmeriet.

– Nyheden ville komme ud alligevel, og så kunne det lige så godt komme ud med et brag. Jeg tror ikke, det er muligt at holde det hemmeligt, når man vinder så mange penge, siger Henrik Sørensen, som stadig har kælenavnet ’Lotto’.

Han stod frem for at sikre sig en kontakt med et spilleselskab for at udleve en drøm om at være professionel pokerspiller. Det lykkes, og han supplerer faktisk stadig afkastet fra lottogevinsten med indtægter fra poker.

De bedste penge blev givet væk

I stedet ville han hellere have tænkt sig lidt mere om, før han begyndte at bruge af gevinsten.

– Altså, jeg ville gerne have sparet nogle penge i forhold til, hvad jeg har brugt. For eksempel på huset. Jeg kunne nok have fået lidt bedre tilbud, administreret dem lidt bedre, tænkt lidt mere over inventaret og have sparet en halv million. Og hvem kan ikke bruge sådan en?

Det bedste råd, han kan give til kommende vindere, er at tage den lidt med ro.

– Find ud af, hvad du virkelig gerne vil. Jeg har en kammerat, som vandt fem millioner på Joker for to år siden, og han har endnu ikke brugt det store. Han bor stadig i lejlighed, har ikke kørekort endnu og arbejder stadig. Man får mere ud af sine penge på den måde, siger Henrik Sørensen.

Som næsten halvdelen af de andre lottomillionærer gav han også en del væk.

– Jeg fik 14,7 millioner kroner til mig selv. Og gav 35 procent til tre fra min familie og en kammerat. Det er de bedste penge, jeg har brugt, fortæller Lotto-Henrik.

Spiller stadig lotto

Nøjagtig som alle andre lottomillionærer så fortsætter Henrik Sørensen ufortrødent med at spille lotto hver uge. Hvor 81 procent af vinderne spillede fast hver uge før den store gevinst, spiller 83 procent fast efter gevinsten.

– Jeg spiller stadig de to samme lottokuponer, som jeg halvt har overtaget efter min far. Jeg har kun ændret på et par få numre. Og det bliver jeg ved med for altid. De spiller faktisk temmelig godt. Jeg har da vundet ti femtepræmier på dem også ...

Chancen for at ramme de syv rigtige er en til godt otte millioner. Chancen for at gøre det to gange er ... en hel del mere!