Kommune begynder at spille lotto

Melito uden for Napoli sætter penge af i budgettet til lottokuponer

Italienske SuperEnaLotto kan kun spilles i Italien. Når førstepræmiepuljen er så store som i øjeblikket valfarter folk fra nabolandene ofte til for at spille. (Foto: AP)
Italienske SuperEnaLotto kan kun spilles i Italien. Når førstepræmiepuljen er så store som i øjeblikket valfarter folk fra nabolandene ofte til for at spille. (Foto: AP)

De fleste drømmer om ny bil, bolig eller båd, hvis de scorer den helt store gevinst i lotto.

Melito har en helt anden drøm. Den vil gerne være et skatteparadis a la Monaco, hvilket hænger sammen med, at Melito er en by med 35.000 indbyggere, som ligger omkring Napoli i det sydlige Italien.

Her har borgmester Antonio Amente fået et bemærkselsværdigt forslag igennem et enigt byråd. Fra september og frem sætter kommunen penge af til at spille med i det italienske SuperEnaLotto.

Argumentet er, at lottokuponerne er et langt billigere og mindre risikabelt væddemål, end hvad andre kommuner i Italien forsøger sig med i øjeblikket, i deres kamp mod efterskælvene af Grækenlands og flere af de sydeuropæiske landes enorme budgetunderskud.

Indsatsen vælter dog heller ikke budgettet. Planen er at bruge godt 100 kroner om ugen på kuponer. Før trængte danske kommuner begynder at investere i plus-abonnementer hos Danske Spil, så hører det med til historien, at hvis byrådet rammer jackpotten, så bliver der råd til mere end lidt renovering af den lokale skole og en ny borgmesterkæde.

En lille milliard i førstepræmie

SuperEnaLotto er kendt for sin vanvittige førstepræmier, og til aftenens trækning kan en eventuel vinder score 971 millioner kroner (€130.400.000). Til gengæld er den rigtige kombination også næsten umulig at ramme.

- Det ville være lettere for mig at gætte en fremmeds telefonnummer, siger Gennaro Olivieri, professor i matematik og finansiering ved Roms Luiss Universitet, til Bloomberg med henvisning til, at sandsynligheden for at ramme jackpotten er cirka 1 til 622.000.000.

- Det siger lidt om, hvor desperate de lokale myndigheder er, konstaterer han.

Lotto har dog temmelig godt fat i italienerne.

Ifølge Censis-researchinstitutet deltager over 30 millioner italienere ugentlig i et af landets lottospil. Med en befolkning på ca. 60 millioner er det over halvdelen. Hver eneste dag bliver der satset 58 millioner kroner på lotto. Til sammenligning spiller cirka 1,2 millioner danskere lotto hver lørdag.