Annonce:
Annonce:

Forbrugerne snydt under fodbold-VM

Det var en dårlig forretning at spille hos statsmonopolerne under VM i Sydafrika, viser ny undersøgelse

Odds hos de gamle europæiske spilleselskaber var 32 procent ringere end hos konkurrenterne under VM. Danske Spil var dog klart bedst for forbrugeren blandt de gamle monopoler. (Foto: AP)
Odds hos de gamle europæiske spilleselskaber var 32 procent ringere end hos konkurrenterne under VM. Danske Spil var dog klart bedst for forbrugeren blandt de gamle monopoler. (Foto: AP)
Annonce:

Hvis man kan lide at spille på fodbold og samtidigt ikke gider at forære sine penge væk, så var det en temmelig dum idé at spille hos sit nationale spilleselskab under VM. I gennemsnit var oddsene 32 procent dårligere ved de gamle spilmonopoler end ved deres privatejede europæisk konkurrenter til slutrunden i Sydafrika.

Det viser en undersøgelse foretaget af interesseorganisationen Right2Bet, hvis målsætning er at sikre EU-borgeres ret til selv at vælge, hvor de vil spille inden for EU's grænser.

Undersøgelsen sammenligner selskaber som Svenska Spel, Danske Spil og Francaise des Jeux med andre EU-baserede bookmakere som Ladbrokes, Unibet og NordicBet.

Annonce:

- Tallene fra reporten er ret chokerende. Millioner af europæiske forbrugere, som ville spille på VM var nødt til at gøre det markant ringere priser ved deres nationale monpoler, som deres regeringer kæmper så hårdt for at bevare, udtaler Ari Last, talsmand for Right2Bet.

Liberalisering lige om hjørnet i Danmark

Set med danske øjne er der dog lyspunkter for den almindelige spiller.

Først og fremmest at den kommende delvise liberalisering på det danske spilmarked vil betyde, at licenshaverne kommer til at konkurrere under de samme vilkår og afgiftsregler.

Men allerede under det nuværende monopol er Danske Spil faktisk duksen i undersøgelsen. Under VM var Danske Spils odds ifølge undersøgelsen 'kun' 14,4 procent ringere. Markant bedre end det tyske spilmonopol, som var 48 procent ringere.

- Forklaringen ligger nok i, at vi udbyder livespil og mange flere singlespil, end de gør. Vi har hele tiden haft den holdning, at vi har været nødt til at konkurrere, siger Thomas Rørsig, informationschef for Danske Spil.

Annonce:

- Vi har ligget med en betydelig bedre gennemsnit tilbagebetalingsprocent end de andre spilmonopoler, som ikke rigtig er fulgt med udviklingen. De har valgt en anden linje end den danske, hvor vi nu gennem de senere år har taget tilløb til liberaliseringen, forklarer han.

En delvis liberalisering, som Danske Spil i øvrigt ser meget frem til.

Monopoler koster for forbrugeren

Hovedparten af de privateejede selskaber har til huse i Gibraltar eller på Malta under noget mere gunstige skatteforhold.

Anden del af forklaringen på det store skel er, at monopoler sjældent er en fordel for forbrugeren.

- Altså, hvis der eksempelvis var konkurrence på lotto, ville man nok også se en anden tilbagebetalingsprocent end den nuværende på 45. Det er ikke et spil for matematikere. Men det er jo her, at pengene til mange gode formål blandt andet bliver hentet, siger Thomas Rørsig.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: