Bookmakerne: ulovligt og vanvittigt

Konkurrenceforvridende og til skade for forbrugerne, lyder anklagerne fra spilleselskaberne over statens planer om at holde dem ude af det danske marked fra før VM i fodbold

Danske Spil beholder i den nye lovgivning monopol på lotto, skrab og bingo. Nu prøver staten at lukke alle udenlandske spilleselskaber ude i syv måneder, så danskerne kun kan spille hos Danske Spil. (Foto: Søren Vesseltoft)
Danske Spil beholder i den nye lovgivning monopol på lotto, skrab og bingo. Nu prøver staten at lukke alle udenlandske spilleselskaber ude i syv måneder, så danskerne kun kan spille hos Danske Spil. (Foto: Søren Vesseltoft)

Ingen sportsbetting på VM ved andre end Danske Spil og ingen poker de sidste syv måneder af 2010.

Det kan blive konsekvensen af den spillelov, som delvist skal liberalisere det danske marked fra begyndelsen af 2011. Som loven har udviklet sig er der nemlig blev føjet en væsentlig detalje ind i forbindelsen med, hvornår den træder i kraft.

Udenlanske spiludbydere har først chance for at få en dansk licens pr. 1. januar 2011, men ifølge loven skal IP-blokeringen af udenlandske selskaber og blokeringen af pengeoverførsler til firmaer uden licens allerede ske dagen efter, loven har været trykt i Lovtidende - det vil sige 1. juni.

Det betyder, at danske spillere fra VM i fodbold kun kan bette hos det monopol, som EU netop har krævet at få ophævet, fordi de er i strid med det indre marked. Hvis man som forbruger ønsker at kunne vælge mellem flere udbydere eller spille poker og kasino, vil man være nødt til både at være i besiddelse af teknisk snilde plus viljen til at bryde dansk lov.

Konkurrenceforvridende

Netop klager over denne detalje går igen hos de høringssvar, som spilleselskaberne skal indlevere til Skatteministeriet senest i dag. Og de er mildest talt forundrede og meget vrede over, hvad den danske stat og Danske Spil forsøger at gøre.

- Da vi ikke har en chance for at opnå en dansk licens før 1. januar 2011, kan den danske stat altså blokere for danskernes adgang til Ladbrokes og resten af de udenlandsk baserede udbydere i knap syv måneder.

- Det er i strid med EU's regler (Gambelli-dommen) og konkurrenceforvridende, at Danske Spil får syv måneders forspring på et marked, hvor de er dominerende i forvejen. Med et lille marked og stramme gebyrer og afgifter bliver det svært nok at drive en sund forretning i Danmark for os, siger Richardt Funch fra Ladbrokes.

- Så hvis ambitionen med denne politiske beslutning er at lukke alle udenlandske udbydere ude og kanalisere danskernes spilleforbrug ind til Danske Spil i syv måneder, så kan det ikke ende med andet end en slem skuffelse fyldt med masser af konflikter, sure danske forbrugere og flere mulige retssager, mener han.

Handler om tipsmidler

Dagsordenen handler om kroner ikke så meget forbrugerens ret til at vælge, men Ladbrokes-manageren:

- I sidste ende handler det her om at sikre tipsmidlerne samtidig med, at det er et endeligt opgør mellem staten og de udenlandske spilleselskaber, hvor staten spiller med musklerne. Hvem bliver ikke hørt her? Det er alle de forbrugere som i snart mange år selv har kunnet vælge, hvor de vil spille og til hvilke odds, konstaterer Richard Funch.

EU-kommisionen træder ind

Helt så galt kommer det ikke til at gå, mener Betfairs nordeuropæiske chef Jacob Weinreich.

EU-kommisionen, som for snart mange år siden påpegede det ulovlige i den danske spillelovgivning, vil formentlig ikke tillade det.

- EU har ikke set det her endnu, og de vil ikke godkende noget så vanvittigt. Vi taler om at udelukke andre EU-baserede firmaer fra et marked, hvor de allerede befinder sig. Det er i strid med alt.

- Frankrig prøvede at gøre det samme, som Danmark gør nu, og her sagde Kommissionen klart nej. Jeg kan slet ikke forestille mig, at det ikke skulle stoppe det her, siger han.