Ladbrokes skal for EF-domstolen

Det britiske selskab kæmper mod myndigederne i Holland i en sag, der også åkan få konsekvenser for Danmark

Ladbrokes og den hollandske stat duellerer fra i dag ved EF-Domstolen.
Ladbrokes og den hollandske stat duellerer fra i dag ved EF-Domstolen.

I dag begynder en sag ved EF-Domstolen, som kan få vidttrækkende konsekvenser for spilleselskaber og deres kunder i EU.

Domstolen skal undersøge en appel fra Ladbrokes, fordi den hollandske spillelovgivning forbyder hollandske borgere at spille hos det britiske spilleselskab. Den hollandske stat er gået flere skridt videre end den danske i kampen mod udenlandske spilleselskaber, så Ladbrokes måtte for syv år siden lukke sin hollandske hjemmeside.

- Ladbrokes er en hårdt reguleret og licenseret spil- og bettingoperatør, som ifølge artikel 49 i Rom-traktaten kan udbyde sine spilletjenester til alle EU’s medlemsstater. Det hollandske forbud mod Ladbrokes sigter kun mod at beskytte indtægterne til det statslige hollandske spillemonopol, og denne målsætning er ikke lovlig i forhold til den fælles europæiske lovgivning.

- Det er ikke rimeligt, at en hollandsk medborger kan køre over grænsen til Belgien og satse på Ajax mod PSV i en af Ladbrokes' belgiske butikker, men ikke må spille på internettet på samme kamp på Ladbrokes.com, siger John O'Reilly, direktør i Ladbrokes betting and gaming Ltd, i en udtalelse.

EF-Domstolen har allerede i den såkaldte Gambelli-sag udtalt sig kraftigt imod spillemonopoler. Den fastslår, at man i et EU-land kun må opretholde et spillemonopol, hvis dets mål er at begrænse udbuddet af spil. I den pågældende sag mener Ladbrokes ikke, at det gør sig gældende, når det hollandske spillemonopol har et af landets største markedsføringsbudgetter.

Relevant for Danmark

Udfaldet af den hollandske sag kan også få konsekvenser for Danmark.

- Sagen har relevans i forhold til den kommende nye danske lovgivning til at regulere spilmarkedet. Spørgsmålet er, hvis en udbyder vælger ikke at få licens i Danmark, om man så kan forbyde den pågældende bookmaker, hvis den allerede har licens i et EU-land som England, Malta eller Gibraltar. Så dommen kan stille spørgsmål ved den lov, Danmark er ved at udforme, mener Richardt Funch, dansk manager for Ladbrokes.

- Fremtiden kan blive lokale regler, som man har set det i Spanien og Italien, og som nu er på vej i Frankrig og Danmark. Men kan man forbyde EU-borgere at spille hos et andet EU-selskab? Måske kan EF-Domstolen give det svar, siger han.

I Danmark har Ladbrokes også en verserende sag mod det danske spilmonopol, som briterne finder til at være i strid med EU's regler for det indre marked. Spilleselskabet tabte ved Østre Landsret i november 2007, men har anket sagen til Højesteret. Planen er, at den genoptages primo 2010.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere