Sådan ramte jeg alle Lotto-tallene

Illuisionisten Derren Brown afslører, hvordan han onsdag aften forudså alle seks tal i den britiske Lotto-trækning

Derren Brown forklarede fredag aften på tv, hvordan han kunne forudsige alle seks Lotto-tal. Men er det den rigtige forklaring? Matematik-professor tror ikke på det.
Derren Brown forklarede fredag aften på tv, hvordan han kunne forudsige alle seks Lotto-tal. Men er det den rigtige forklaring? Matematik-professor tror ikke på det.

Briterne fik fredag forklaringen på, hvordan illusionisten Derren Brown kunne forudsige de seks tal i onsdagens britiske Lotto-trækning. Eller gjorde de.

Nok gik Brown på tv med sin afsløring, men forklaringen bliver skudt ned af matematik-professor.

Hvordan gjorde han så? De fleste har gættet på, at han fik hjælp, og det gjorde han. Men ikke sådan som man skulle tro.

Han brugte en 'magtfuld og smuk hemmelighed, der kun kan bruges, når alle stikker hovederne sammen'.

I praksis benyttede han sig af et gammelt trick fra blandt andet dyrskuer, hvor en gruppe mennesker blev bedt om at gætte vægten på en ko. Man ramte den præcise vægt ved at tage gennemsnittet af de mange gæt.

Til onsdagens bedrift samlede han 24 personer, der fik lov til at studere sidste års trækninger. Herefter blev de bedt om at skrive deres forudsigelser om onsdagens trækning ned på et stykke papir.

Brown tog derefter alle de 24 bud på det første tal, lagde dem sammen og dividerede med 24. Dette gentog han med samtlige seks forudsigelser. Resultatet blev den række, som Derren Brown præsenterede onsdag aften på Channel 4 og blev trukket ud på nabokanalen BBC1 samtidig.

Nu kunne man så gøre kunsten efter ved at samle 24 venner, men Derren Brown understreger, at det muligvis ikke virker, hvis man er motiveret af penge. Eksperter vurderer, at det slet ikke vil virke uanset.

- Matematisk er det nonsens. Det er bluf fra hans side. Han gjorde det på en anden måde, fastslår matematik-professor ved Oxford University, Roger Heath-Brown, til avisen Daily Telegraph.

Fredag udpegede to danske magikere de syv tal, der først i dag bliver trukket i det danske Lotto. Det skete direkte på Aftenshowet på DR1. På mandag afsløres det, hvorvidt de ramte rigtigt.