Video: Poul vandt 15 mio.: Her fortæller han børnene det

Poul Hjortbøl står nu frem som vinderen af en stor jackpotpulje i 2011 og afslører helt unikke optagelser fra øjeblikket, hvor han fortalte det til sine teenagesønner

Hvad ville du gøre, hvis du pludselig kom til penge. Mange penge?

Sige jobbet op, købe ny bil, flytte i hus?

50-årige Poul Hjortbøl har gjort det hele.

Han sagde sit job op dagen efter, at han havde fået at vide, at han havde vundet. Han har købt hus og dyr bil, og han fik set noget af verden, før han tog en del af pengene og startede sin egen virksomhed, der i dag både består af events4singler.dk og events4par.dk.

I dag står han officielt frem og afslører, at han er manden, der i april 2011 strøg af sted med en jackpotpulje i Joker på 15 millioner kroner.

Eller helt præcist 15.128.563 kroner.

Det sker i forbindelse med lanceringen af bogen 'Tænk - Jeg vandt', der omhandler historien om flere af Danske Spils vindere, og deles gratis ud hos Danske Spils forhandlere.

Med sig har han en helt unik optagelse, lavet i lejligheden i Hvidovre, hvor han med skjult kamera optog det tidspunkt, hvor han afslørede for sine to teenagesønner, at han er blevet mangemillionær.

Optagelsen er, ligesom historien om Pouls milliongevinst, ikke kommet offentligt frem før i dag. Den er delt både på YouTube og på events4singler.dk.

Troede folk kunne holde tæt
Hidtil har han, som hovedparten af Danmarks mange lottomillionærer, valgt at holde lav profil om sin gevinst.

- Hver gang nogen har spurgt til, hvor jeg har mine penge fra, så har jeg rodet mig ud i små løgne om investeringer og aktier, og så har folk alligevel vidst og snakket om, at jeg har vundet dem, forklarer Poul Hjortbøl til Ekstra Bladet.

- I starten var jeg nok naiv, og troede at folk kunne holde tæt med det, men det rygtedes, og efterhånden ved alle det i de kredse, jeg kommer i. Nu betyder det ikke så meget om det kommer frem, forklarer han.

Til Amager for sønnens skyld
Ekstra Bladet besøger Poul Hjortbøl i hans røde murstenshus på Amager. Et nyt hjem som erstatning for lejligheden i Hvidovre, hvor han boede før sin milliongevinst.

(artiklen fortsætter under billedet)

Poul Hjortbøl investerede i et hus på Amager for at give sin søn bedre mulighed for at komme ind på Ørestad Gymnasium (Foto: Jan Unger)
Poul Hjortbøl investerede i et hus på Amager for at give sin søn bedre mulighed for at komme ind på Ørestad Gymnasium (Foto: Jan Unger)
 

- Jeg kunne have købt dyrt hus på Strandvejen, men min søn havde en drøm om at komme på Ørestad Gymnasium, og det er nemmere at komme ind der, hvis man er bosat på Amager, forklarer han.

Det er en beslutning, der falder i tråd med mange af de andre valg, som fulgte i kølvandet på milliongevinsten. Han har i særdeleshed gerne ville gøre en positiv forskel for sine børn.

Det første han købte var to iPads til sønnerne. De var på det tidspunkt bosat hos moderen i Jylland, og Poul måtte vente til det var muligt for at dem, at tage turen tværs over landet til Hvidovre.

- Der gik en hel uge, før de kom på besøg. Det er en af de sværeste uger, jeg har prøvet, erindrer han.

Vandt otte millioner i lotto: Her er hans indkøb

Et andet minde, der står stærkt, er dagen, hvor han fandt ud af, at han var blevet millionær.

Han var ansat i Rentokil og på opgave på Bornholm, da han, mens han stod ved en pølsevogn med to kollegaer, læste han en mail fra Danske Spil med besked om, at der var problemer med hans Danske Spil-konto.

- Jeg troede, at det var noget med bankkontoen, fordi jeg for nyligt havde skiftet bank, og måske havde de ikke fået overført de penge, som de skulle have.

- Jeg lavede sjov med, at det var irriterende at få en mail fra dem, så man lige nåede at tænke, at man havde vundet en stor gevinst, siger Poul.

Det skulle hurtigt vise sig, at problemerne var af den slags, som de fleste af os kun drømmer om.

En pæn slat penge
Den efterfølgende samtale med Danske Spil vendte op og ned på alting. Beskeden i telefonen lød først, at Poul havde vundet 'en pæn slat penge'.

I første omgang opfattede Poul beløbet som en gevinst på 128.000 kroner.

- Det er jo også en del penge, forklarer Poul, der dog af Danske Spil-medarbejderen fik at vide, at der var tale om 15 millioner OG 128.000 kroner.

Næste morgen, om fredagen, klokken otte sendte han en mail til sin chef og sagde op.

- Jeg var stresset på mit arbejde, og mine venner havde sagt, at jeg skulle passe på mig selv. På den måde faldt pengene på det helt rigtige tidspunkt.

- Jeg skrev ikke noget i opsigelsen om, hvorfor jeg sagde op, men da jeg senere kørte ned for at aflevere den trailer, som jeg havde haft med til Bornholm, så sad chefen og ventede på mig. Så fortalte jeg ham det, og han kunne sagtens forstå mig.

Vidste du på det tidspunkt, hvad du så ville lave?

- Overhovedet ikke. Jeg har tidligere prøvet at starte små virksomheder op, så jeg var sikker på, at der nok skulle dukke noget op, forklarer han.

Røvkedeligt i længden
Ideen om at lave events4singler.dk opstod først efter godt et halvt år.

- Jeg havde været ude og rejse med mine drenge. Til New York, til Dubai og biltur til Spanien, stået op når jeg havde lyst, set film og slappet af, men i længden bliver det røvkedeligt bare at lave ingenting. Alle vennerne går jo stadig på arbejde.

- Jeg var single, og jeg sad hjemme med masser af tid. Behovet for at komme ud blandt andre var stort, så ideen om at arrangere events for singler var ret naturlig.

På det tidspunkt havde Poul ikke slået ret meget ud med armene eller kastet sig ud i store og dyre eventyr. Heller ikke selvom tankerne om det var dukket op allerede samme dag, som han fik besked om gevinsten.

Med til at renovere huset
- Da jeg vågnede op fredag morgen, efter at have været ude om aftenen med mine kollegaer aftenen før, kunne jeg se på min computer, at jeg havde været på boligsiden.dk og på bilbasen.dk og det var ikke de små billige biler, jeg havde søgt på, forklarer Poul.

Pengene endte dog i første omgang på en bankkonto.

- Jeg havde en fornuftig økonomi, en fin lejlighed og i en alder af 47 år, så ændrer man jo ikke bare sine vaner. Så jeg et tilbud på opvaskemiddel, så var det da det, som jeg gik efter.

Sådan opfatter han fortsat sig selv. Som en mand med styr på sin økonomi. Inden interviewet i hjemmet på Amager får han godt nok både vist en nybygget terrasse frem og fortalt om en lille biograf i kælderen, men han understreger også, hvordan han selv har været med til at lave en del renoveringen på huset.

Poul Hjortbøl vandt i 2011 en jackpotpulje på 15 millioner kroner. Del af gevinstbrevet indsat. Han har trods gevinsten ikke bare ladet håndværkere istandsætte huset på Amager. Han har selv været med. (Foto: Jan Unger)
Poul Hjortbøl vandt i 2011 en jackpotpulje på 15 millioner kroner. Del af gevinstbrevet indsat. Han har trods gevinsten ikke bare ladet håndværkere istandsætte huset på Amager. Han har selv været med. (Foto: Jan Unger)
 

Købte brugt Audi
Hverken inde eller ude oser det af ekstravagant ødselhed, kaffen er instant og drikkes fra hvide tekrus med reklamelogoer, og selvom der holder en stor Audi i indkørslen, så er den købt brugt i Jylland.

Og så er der alligevel én ting, der er få forundt, og som mange lottomillionær in spe drømmer om. Han har en Ferrari. En stor, sort, eksklusiv af slagsen. Købt på en særlig ordning, så han kun har den til rådighed om sommeren.

- Mine børn havde sagt gang på gang, at jeg altså burde gøre et eller andet vildt for min helt egen skyld. Det blev Ferrarien. Men det er også det eneste, som jeg synes har været en ekstravagant udskrivning efter jeg vandt de penge.

(artiklen fortsætter under billedet)

Købet af Ferrarien er det eneste rigtigt ekstravagante køb Poul har foretaget sig siden han blev mangemillionær. (Privatfoto)
Købet af Ferrarien er det eneste rigtigt ekstravagante køb Poul har foretaget sig siden han blev mangemillionær. (Privatfoto)
 

I virkeligheden handler det heller ikke så meget om Ferrarien. Den bliver nævnt meget sent i interviewet og slet ikke, som et 'se bare, hvad jeg har råd til'.

Det er ikke den, der har gjort den store forskel siden 2011.

Meget er blevet nemmere
- Jeg bliver tit spurgt om jeg er blevet mere lykkelig. Det er et svært spørgsmål. Jeg står ikke op hver morgen, og siger 'Yes, jeg er millionær'. Det gør jeg ikke. Men nogle ting er da blevet nemmere. Og det er da helt fantastisk, at jeg kan bestemme mere selv. Jeg arbejder nok mere nu end før, men det er min egen beslutning, og det giver en utrolig følelse af frihed.

- Og så er det da også befriende, at man kan tage til tandlægen og få lavet en krone uden at skulle frygte for regningen eller give mine drenge, der nu er 18 og 20 år, et kørekort uden at skulle spare sammen til det, forklarer Poul og understreger, at han langt fra har brugt alle pengene og fortsat ser kritisk på, hvad han bruger dem på. Også når gælder sine børn.

- Jeg forærer ikke bare penge til mine børn, og jeg har faktisk hjulpet den ene af dem til et job som afrydder, så han kan tjene sine egne penge. Jeg vil gerne hjælpe dem, hvis det giver mening og gerne, hvor det er en investering i deres fremtid.

- De skal også kunne stå på egne ben. Nøjagtigt som jeg selv sigter efter. Gevinst eller ej, så er min drøm stadig, at jeg skal tjene mine egne penge. Det er jo også derfor, at jeg har brugt pengene til at starte op for mig selv.

I første omgang som eventarrangør for singler, fordi han selv følte, at han var blevet træt af datingræset og følte, at der var brug for at singler kunne mødes uden at det blev et kødmarked.

Ikke at det så i første omgang bragte ham selv tættere på en kæreste. Faktisk gjorde lottogevinsten det måske endda ligefrem vanskeligere. Selvom han efter eget udsagn ikke har haft svært ved at komme i snak med kvinder, så betød pengene pludselig, at han blev mere usikker.

- Det blev sværere. Da jeg vandt de penge, så begyndte jeg at tænke, er det mig eller er det pengene. Jeg troede, at jeg holdt det hemmeligt, men det rygtedes jo. Jeg blev mere mistroisk.

Holdt gevinsten hemmelig for kæresten
Da han i november mødte sin nuværende kæreste, så var det dog gennem et event for singler, men først i april afslørede han sandheden bag sin formue.

- Jeg tog hende med til Nordsjælland for at hente Ferrarien og afslørede det for hende. Hun blev meget overrasket, griner han.

Forholdet har betydet, at han nu også arrangerer events for par.

- Par kan have mindst lige så meget brug for at komme ud og snakke med andre mennesker og have en hyggelig aften blandt ligesindede. Her spiller det heller ikke den store rolle om man er millionær eller ej.