17-årig hestepige er årets bedste i Danmark

Der var spænding lige indtil årets sidste løb, hvor Maria Dueholm Svendsen sikrede sig titlen som årets oftest sejrende i danske ridetravløb

Maria Dueholm Svendsen går i gymnasiet. Hun er 17 år og et stjernefrø inden for ridetrav. (Foto: Martin Timm Holmstav)
Maria Dueholm Svendsen går i gymnasiet. Hun er 17 år og et stjernefrø inden for ridetrav. (Foto: Martin Timm Holmstav)

Gymnasieeleven Maria Dueholm Svendsen lyste lidt mere end alle de andre, da hun sent tirsdag aften trådte ind på Bræum Kro ved Skive.

I timerne inden sikrede den kun 17-årige hestepige sig titlen som den oftest sejrende rytter i ridetrav på de danske travbaner.

TRAVSNAK RIDETRAV/MONTÈ

Monté, som ridetrav hedder på fransk, er vældigt populær i Frankrig, hvor der rides store løb med travheste. I Norden får denne del af travsporten større og større bevågenhed. Det er reglerne fra almindelige travløb, der er gældende - altså bortset fra, at der er en rytter på hesten i stedet for en kusk i en sulky.

Det afgørende slag
Det var først i årets sidste løb på hjemmebanen i Skive, at titlen blev sikret, og det har været nogle dage med mange tanker om taktik, der gik forud for det afgørende løb.

Maria Dueholm stod løbet noteret med otte sejre heraf fire med hesten Super Mario, som hun red i finaleløbet. Samme antal sejre havde konkurrenten Rikke Rohbach Bonde – men Maria Dueholm havde fordel af flest andenpladser, og derfor skulle Skive-rytteren i princippet sørge for, at konkurrenten fra Aarhus ikke vandt løbet.

Rikke stillede dog op med løbets klare favorit Politiken.

- Jeg havde svært ved at tro på det inden løbet, for Rikke Rohbach Bonde stod med langt større vinderchancer end mig. Ugen op til det afgørende løb har været lidt specielt, for selvfølgelig har jeg tænkt meget over, hvordan løbet skulle gå for, at det kunne lykkes for mig at blive landschampion.

- Omvendt har jeg også tænkt, at hvis det ikke lykkes, så er det jo heller ikke verdens undergang. Jeg har jo stadig haft en god sæson, siger Maria, der har redet ridetravløb, siden hun i foråret 2015 fyldte 16 år.

TRAVSNAK: CHAMPIONAT

I travsporten er man champion på en bane, hvis man er den, der vinder flest sejre i et kalenderår. Der er fire championater på hver bane. En for professionelle kuske (trænere), en for amatørkuske, en for jockeyer (lærlinge) og en for ridetravryttere. Den kusk, der vinder flest løb på landsplan er landschampion.

Men hvad der måske mangler i rutine, blev opvejet af held – eller rettere ulykke hos konkurrenten.

Rikkes hest galopperede i startøjeblikket, og endte et godt stykke efter feltet.

- Kort efter start kunne jeg ikke få øje på Rikke, og det var slet ikke godt, da hun senere i løbet kom blæsende udvendigt. Jeg besluttede mig for at gå til angreb i tredje spor, for på den måde kunne jeg lukke hende inde. Samtidig er Super Mario mere stærk end den er speedig, så jeg kunne ikke sidde og vente, siger Maria.

Super Mario har givet Maria Dueholm Svendsen fire sejre i 2016. (Foto: Martin Timm Holmstav)
Super Mario har givet Maria Dueholm Svendsen fire sejre i 2016. (Foto: Martin Timm Holmstav)

Aktionen lykkedes. Super Mario og Maria Dueholm Svendsen tog tredjepladsen, mens Rikke Rohbach Bonde på Politiken måtte nøjedes med fjerdepladsen.

- Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg tænkte, da jeg red over stregen. Det er ikke rigtig gået op for mig endnu, at jeg er blevet landschampion, siger hun til Ekstra Bladet.

Efter sin debutsejr får Maria Dueholm Svendsen et stort knus af mor Trine. (Foto: Niels Jørgensen, danskhv.dk) Trav Hestepige fik vild debut

Slut med uddannelsesløb
Samtidig med titlen som landets oftest sejrende monterytter, vinder Maria Dueholm Svendsen også den lokale titel som årets montechampion i Skive.

Større succes er svær at drømme om i Marias første hele sæson som montérytter. Det er ingen tilfældighed, men derimod mange ridt og god planlægning.

- Jeg er jo den, der har startet i flest løb. Jeg har prøvet at finde heste at ride i de fleste løb. Det er jo gået over al forventning. Jeg havde slet ikke troet, at det skulle lykkes i den første hele sæson. Jeg har haft mange stabile heste. Desuden har jeg haft den fordel i forhold til de andre, at jeg kunne deltage i uddannelsesløb, men det er slut nu, for nu har jeg passeret 50 starter, siger Maria Dueholm Svendsen, der har vundet halvdelen af årets otte sejre i løb for nyuddannede monteryttere.

Travpigen fra Skive, der er datter af den lokale træner Bent Svendsen, er ydmyg over sine nyvundne titler.

- Jeg har stadig en del at lære. Jeg er ikke for god til at vurdere farten, og derfor har jeg ikke redet nogen af løbene i spids. Jeg har svært ved at vurdere, om en kilometer tager 1 minut og 17 sekunder eller 1 minut og 21 sekunder. Det tror jeg, at jeg kommer til at lære, men det tager nogle flere løb, siger Maria.

- Det er svært at sige, hvad næste mål er. Nu er jeg jo kvalificeret til DM for Monteryttere. Den her sæson bliver svær at overgå, men jeg håber da også, at næste år bliver fin.

Nomineret til årets montérytter
De store resultater har også udløst en nominering blandt de fem ryttere, der ved Hestesportens Galla i Aarhus midt i januar, kan få titlen som årets montérytter.

- Det er stort bare at være nomineret. Men det bliver svært at vinde. For mig er Nicole Marsing favorit. Hun har vundet både DM for monteryttere og DM for monteheste. Det synes jeg bør tælle rigtig meget, siger Maria Dueholm Svendsen, der ikke kan bruge al sin tid på travhestene.

- Jeg har også 2.g ved siden af. Desuden har jeg brugt rigtig meget tid ved at tage rundt til løb i Danmark.

- Jeg er færdig med gymnasiet i 2018, og så vil jeg gerne et år til Sverige og arbejde med heste i et sabbatår. Jeg ved ikke helt endnu, hvad jeg vil derefter, men jeg forestiller mig ikke, at jeg skal leve af noget med heste.

Hestesportens Galla 2016

Følgende er nominerede i travkatagorierne

Årets 2-åring: C D, Come On Hugo

Årets 3-åring: Bad Moon Rising, Beatriz, Blachman

Årets 4-åring: Amulet, Axel

Årets ældre: Gigant Slugger, Slide So Easy, Takethem, Tycoon Conway Hall

Årets hest: Alle ovennævnte

Årets kusk: Jeppe Juel, Birger Jørgensen, René Kjær

Årets træner: Flemming Jensen, Peter Jensen, Jeppe Juel, Steen Juul

Årets amatørkusk: Dennis Kristiansen, John Mikkelsen

Årets amatørtræner: Karsten Holm, Peter Rudbeck

Årets opdrætter: Lone Rasmussen, Peter Rudbeck, Frank & Preben Sørensen

Årets montérytter: Rikke Rohbach Bonde, Sabina Gammelgård, Nicole Marsing, Michelle Mønster, Maria Dueholm Svendsen

Årets komet: Heidi Andersen, Marc Bæk Nielsen, Laura Pedersen, Maria Dueholm Svendsen

Ekstra Bladet Trav

Alt om travligaen - klik her

Ekstra Bladets travside: ekstrabladet.dk/trav

Bliv hesteejer i travligaen for 200 kroner i måneden: ekstrabladet.dk/travklub

0 kommentarer
Vis kommentarer