Travkonge anklages for dyrplageri

Åke Svanstedt har kørt 30 millioner ind i år. Onsdag begynder retssagen om brug af grisestøder i travtræningen

Torvald Palema har været Åke Svanstedts helt store stjerne i år. Den har blandt flere EM-afdelinger vundet Elitloppet. (Foto: Kanal 75)
Torvald Palema har været Åke Svanstedts helt store stjerne i år. Den har blandt flere EM-afdelinger vundet Elitloppet. (Foto: Kanal 75)

Den svenske travtræner Åke Svanstedt vader i succes. Han er manden bag Europas bedste hest, Torvald Palema, som han i år har vundet de største løb med. Det vrimler med heste i stalden, og indtil dato har stalden kørt 30,2 mio. kroner ind i 2009.

Åke Svanstedt mangler bare 600.000 kroner for at nå den svenske rekord, som Stig H. Johansson sidder på et stykke ind i december.

Men onsdag bliver ’Kung Åke’, som traventusiaster kalder ham, midtpunkt i Skaraborgs Tingsrätt. Der skal han forsvare sig mod anklager om dyrplageri. 28 vidner skal tale for og imod travtræneren.

Sagen udspringer af et program på den svenske fjernsynskanal TV4 for omkring et år siden. Her fortalte tidligere staldpiger, at de havde oplevet Åke Svanstedts staldmænd Glen H. Persson og Carl-Johan Jepson bruge grisestødere i træningen af hestene.

Disa Zetterman var en af dem, der i tv anklagede Åke Svanstedt.

– Jeg fortryder ikke, at jeg stillede op. Jeg er mere interesseret i, at Svensk Travsports Centralforbund skal agere, end i at folkene omkring Åke får en fængselsstraf, siger hun til den svenske avis Aftonbladet.

– Jeg vil gerne sætte en stopper for det, som sker. Det er godt, at sporten undersøges mere nu end tidligere.

Opbakning i stalden
Da anklagerne mod Åke Svanstedt kom frem i slutningen af 2008, skrev det daværende staldpersonale, et offentligt brev, hvor de pointerede, de ikke har set nogen heste få strøm hos træneren.

– En del af dem, som skrev under, ved, hvad der er hændt. Men de siger ikke noget. Jeg håber, at sandheden kommer frem, kommenterer den tidligere staldpige.

Åke Svanstedt har ikke offentligt kommenteret sagen. Men den svenske avis Expressen har fået indblik i politiafhøringen:

– Jeg har ikke ved noget tilfælde været vidne til at anvende grisestøder på nogen hest. Jeg har heller aldrig selv anvendt en på nogen hest. Jeg har ikke hørt nogen af de ansatte tale om, at de har anvendt en grisestøder, siger Åke Svanstedt.

Det er ifølge træneren især succes med verdensstjernen Gidde Palema, der har fået rygter om snyd til at florere.

– Det kan være anledningen til misforståelsen, at jeg kørte hesten individuelt i stedet for normalt gruppetræning. Derfor troede folk måske, at der foregik noget skummelt, siger Åke Svanstedt ifølge Expressen.

– Desuden prøvede jeg i 2004/2005 ind imellem en anden træningsmetode. Den gik ud på, at hestene træner individuelt i løbstempo – mod normalt 24 procent af kapaciteten to dage inden træningen.

Træneren mener også, at misundelse kan være skyld i de anonyme anmeldelser.

– Det kan jo bero på, at jeg har succes med heste, som andre trænere er mislykkedes med.

Kører under sagen
Retssagen mod Åke Svanstedt er berammet til fem dage.

Træneren pendler i de dage mellem løb på de svenske travbaner og retssalen.

– Han vil vise, at han ikke er påvirket af sagen. Han betragter sig som uskyldig, siger Håkon Karlsson, der er trav-kommentator for Expressen.

Åke Svanstedt kan dømmes fængselsstraf og kan miste sin licens som travtræner.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere