Trav på samlebånd

Dansk rekord: Flemming Jensen har hentet over 10 millioner præmiekroner i år, og med over 100 heste i træning er det et fuldtidsarbejde for både ham selv og hustruen Tina

Hver dag er der tre træningspas. Der er 12 ryttere med hver gang. Hestene får intervaltræning i trav i dybt sand. For nogle år siden skiftede Flemming Jensen gangart i træningen. Førhen blev hestene trænet i galop. (Foto: René Schütze)
Hver dag er der tre træningspas. Der er 12 ryttere med hver gang. Hestene får intervaltræning i trav i dybt sand. For nogle år siden skiftede Flemming Jensen gangart i træningen. Førhen blev hestene trænet i galop. (Foto: René Schütze)

Der ligger hårdt og minutiøs arbejde bag årets store succes i dansk travsport. 52-årige Flemming Jensen fra Hjallerup når som den første danske travtræner over 10 millioner i indkørte præmiekroner på et år.

Se også: Her er årets travprofil

Der er plads til over 100 heste på gården ved Hjallerup. Succes avler succes, og indtil kommunen smider en byggetilladelse af sted til en ny staldbygning, bor en stor del af hestene i et til lejligheden kæmpe telt, der er indrettet som stald.

Alt skal koordineres. Den dag Ekstra Bladet kigger forbi, er der over 15 ansatte og frivillige i sving. Efter træningen står en af dem, Rie Raun, udelukkende og vasker jord og sand af hestenes ben. Det går tjept.Pigerne ved hestevasken har travlt. Knap er en hest vasket færdig, før den næste i rækken står klar. (Foto: René Schütze)
Pigerne ved hestevasken har travlt. Knap er en hest vasket færdig, før den næste i rækken står klar. (Foto: René Schütze)


Det er som et samlebånd, men Flemming Jensens hustru Tina nægter at kalde det en travfabrik.

Det skal ikke være som en fabrik. Selvfølgelig skal alt klappe, men der bliver taget individuelle hensyn til alle heste

– Det skal ikke være som en fabrik. Selvfølgelig skal alt klappe, men der bliver taget individuelle hensyn til alle heste. Flemming prøver selv at træne alle heste. Han kender dem, så det er bestemt ikke fabrikiseret, siger Tina.

Vejret styrer livet
Vækkeuret ringer hver morgen kl. 5.30. Tina går straks i stalden. Hun står suverænt for foderet. Hun kender hver en hest og reagerer straks, at en hest bryder sit spisemønster. Det er et dårligt signal. Det tager over en time at nå rundt til alle.

– Vi prioriterer, at familien spiser morgenmad sammen. Men alt skal være klar kl. 07.00, for der kommer de ansatte.

Related content

Flemming Jensen går direkte fra sengen og ud i traktoren. Han harver træningsbanen.

Alle heste bliver intervaltrænet med rytter. Så går det i trav i dybt sand. Der er tre træningspas om dagen.

Det hjælper jo ikke, at der frost i banen, når der møder 10-12 ansatte ind for at træne

– Der er ingen ryttere, der kan holde til flere træningspas om dagen, siger Flemming Jensen.

I sommerperioder med ekstrem varme begynder træningen allerede kl. 06.00, og når frost og sne melder sig, bliver nattesøvnen i den grad forstyrret.

Ved midnat bliver sandbanen kørt op, og så ringer vækkeuret igen kl. 03.00, for at Flemming Jensen kan give banen endnu en omgang.

– Det hjælper jo ikke, at der frost i banen, når der møder 10-12 ansatte ind for at træne, siger Flemming.Flemming Jensen er den ubestridte boss. Han bestemmer alt vedrørende hestene. (Foto: René Schütze)
Flemming Jensen er den ubestridte boss. Han bestemmer alt vedrørende hestene. (Foto: René Schütze)


Skor alle heste selv
Klokken nærmer sig 13.00, når det sidste af dagens tre træningspas er travet igennem. De heste, der har været med, bliver vasket, fodret og sat i boksen, inden personalet samles i en pavillon, der fungerer som varmestue i pausen.

Jeppe Rask, der er Flemming Jensens førstemand, giver smørrebrød. Han fejrer, at han midt i december vandt 150.000 kroner i Golden Cup-finalen.Staldens førstemand Jeppe Rask fejrer Golden Cup-sejren med smørrebrød. (Foto: René Schütze)
Staldens førstemand Jeppe Rask fejrer Golden Cup-sejren med smørrebrød. (Foto: René Schütze)
Der bliver joket og talt om heste, mens Jeppe deler mad og Coca-Cola rundt. Flemming Jensen holder møde med sin hovedsponsor, inden han og Tina kommer ind i pavillonen og napper resterne.

Selv om dagens træning er forbi, så er det langt fra fyraften. De heste, der har slappet af på foldene, skal vaskes, sættes i boks, og der skal fodres.

For Flemming Jensen står eftermiddagen på skoning af heste. Han banker selv sko på alle 104 heste på gården, så ofte går han tilbage til stalden efter aftensmaden.

Sådan er en normal dag i trænerens liv – altså hvis der ikke er travløb. Tre-fire gange om ugen er Flemming Jensen enten på bølgerne, når han tager færgen til Göteborg, eller på landevejene i Danmark eller Sverige.

Ekstra Bladets Travside: ekstrabladet.dk/trav

[[[

EKSTRA BLADET ÅRETS TRAVPROFIL

2008: Korvet Klintholm

2009: Nobodybeatsthebeat

2010: Mathilde Trøjborg

2011: Local Conch

2012: Classic Grand Cru

2013: Flemming Jensen

]]]
0 kommentarer
Vis kommentarer