Annonce:
Annonce:

Jelved indkaldt til samråd

Kulturministeren er indkaldt til samråd i Kulturudvalget vedrørende fordelingen af tipsmidlerne

Kulturudvalget kræver forklaringer af Marianne Jelved. (Foto: Jens Dresling)
Kulturudvalget kræver forklaringer af Marianne Jelved. (Foto: Jens Dresling)
Annonce:
Følg Trav

Marianne Jelved skal forklare sig i Kulturudvalget 4. november.

Efter Hestesportens Finansierings Fond (HFF) har ridset hestevæddeløbssportens situation op, hvis sporten mister 30 millioner kroner af sit årlige provenu på spil på heste, for udvalget, står blandt andet Hans Christian Schmidt bag indkaldelsen af Kulturministeren.

LÆS EKSTRA BLADET LØRDAG: Politikere fra begge sider af ønsker loven om fordelingen af tipsmidlerne stoppet

Det er især en forudsigelse om, at Udkantsdanmark kan miste 900 job, der har fået medlemmer af Kulturudvalget op i det røde felt. Det er nemlig prisen for de mistede millioner.

Hans Christian Schmidt spørger til referatet af det møde i Kulturministeriet, hvor Jørgen Kold fra Videnscenter for Landbrug allerede i marts har forklaret ministeriet om fordele og ulemper ved at ændre i hestevæddeløbssportens tilskud.

Man skyder da heste

Kulturudvalget spørger blandt andet også, om HFF må anvende egenkapital for at kompensere for den besparelse, fonden pålægges med lovforslaget.

Loven skal førstebehandles 6. november.

Sådan er beregningen

På baggrund i rapporten ’Hestesektorens samfundsøkonomiske betydning i Danmark’ udgiver af Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret i 2009 udregner Jørgen Kold fra Videncenter for Landbrug effekterne, hvis Væddeløbssporten beskæres med 30 millioner kroner årligt.

Ifølge rapporten er beskæftigelseseffekten for en stilling inden for hestesporten lig med 3,58. I runde tal betyder det, at en arbejdsplads i hestesporten bliver til 3,5 arbejdspladser i samfundet. Landsgennemsnitet for alle erhverv er 2,1.

Den høje effekt skyldes, at der er mange job i forlængelse af hestesporten, såsom beslagsmede, dyrlæger, foder, finansiering og håndværkere.

Ifølge rapporten er der 406 beskæftigede i Væddeløbssporten. Det giver i alt 1455 arbejdspladser på baggrund af de direkte og afledte effekter.

I spilsektoren er beskæftigelseseffekten hele 21,7. En arbejdsplads i den sektor skaber altså næsten 22 job i Danmark. Det skal ses i relation til en betragtelig på spil i forhold til antal ansatte. Det betyder, at de 66 stillinger her bliver til 1437 arbejdspladser.

Skæres de to tal med 30% (30 millioner ud af hestesportens årlige tilskud på næsten 100 millioner kroner), så er 867 arbejdspladser, der går tabt, når de afledte effekter medregnes.

Ekstra Bladet Trav

Alt om travligaen - klik her

Ekstra Bladets travside: ekstrabladet.dk/trav

Bliv hesteejer i travligaen for 200 kroner i måneden: ekstrabladet.dk/travklub

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: