Annonce:
Annonce:

Efter EM-sølv: Prof-karrieren kommer senere

Ugens staldbesøg: Den 23-årige travlærling Kasper Foget tog direkte fra EM i Norge til kompetancekursus på AMU-centeret

Kasper Foget fører kuskekonkurrencen Sigter Mod Stjernerne, der er en løbsserie for unge travkuske. Foto: Torben Ager/Dansk Hestevæddeløb
Kasper Foget fører kuskekonkurrencen Sigter Mod Stjernerne, der er en løbsserie for unge travkuske. Foto: Torben Ager/Dansk Hestevæddeløb
Annonce:
Følg Trav

Søndag eftermiddag fik den 23-årige travlærling fra Skive en sølvmedalje hænget om halsen. Han var lige ved og næsten, da der i weekenden var EM for Travlærlinge i Norge.

Mandagen stod i fuld kontrast, for der sad han på skolebænken på AMU-centeret i Aalborg, hvor han skulle gennemgå et kompetancekursus for at få lov til at køre med heste i transporten.

Det skifte er et meget godt billede på det liv, der sikkert om nogle år venter Kasper Foget.

Han drømmer nemlig om at blive travtræner og køre med i de største travløb – og det er et liv med få glamourøse løbsdage og mange flere dage i træningsvogne.

Og selv om der ikke direkte er nogen grænse for, hvornår man føler sig uddannet og klar til at tage springet som selvstændig travtræner, så føler Kasper Foget, at han endnu har noget at lære.

Annonce:

- Jeg vil gerne ud og se noget, inden jeg skal være travtræner, siger han til Ekstra Bladet, dagen efter sølvmedaljen blev overrakt.

- Foreløbigt gør jeg det her år færdigt hos John og Morten Friis, og så må vi se til foråret, der vil jeg nok gerne til enten Sverige, USA eller Frankrig, siger Kasper Foget.

- Det vil være synd, hvis jeg ikke får prøvet at arbejde med travheste i enten Frankrig eller USA. Det en oplevelse, som jeg gerne vil give mig selv, og jeg mangler altså endnu nogle færdigheder.

- Jeg kan overhovedet ikke sko heste, og jeg skal have sparet nogle penge op, og så skal jeg have lidt styr på, hvordan man laver regnskab.

- Mit navn skal nok også være slået mere fast, inden jeg begynder. Jeg tror, at det måske skal være om fire eller fem år. Det er det, der er lidt min drøm, siger Kasper Foget.

Annonce:

Valgte køreturene
Det er over fire år siden, at han valgte travsporten som levevej. Som ung arbejdede han med forældrenes hobby-travheste, og siden blev han frivillig i træner Gordon Dahls stald, inden han så begyndte som staldmand hos Jeppe Juel.

Kasper Foget har i år vundet 13 løb. Et af dem var  med Alexia V på Bornholm. Foto: Torben Ager/Dansk Hestevæddeløb
Kasper Foget har i år vundet 13 løb. Et af dem var med Alexia V på Bornholm. Foto: Torben Ager/Dansk Hestevæddeløb

Der var han i tre år. I begyndelsen af 2017 skiftede han køreturene fra Skive til Juels træningskvarter i Vindblæs ud med er arbejde hos lokale Team Friis.

- Nu har jeg prøvet to forskellige steder. Jeppe Juel driver det lidt anderledes end hos John og Morten Friis. Der var lidt anderledes heste, men Jeppe Juel vil gerne køre selv. Det var ikke tilfældigt, at jeg søgte hen, hvor jeg er nu, for udover afstanden bliver jeg her tilbudt flere køreture i løbene, siger Kasper Foget.

Drømmen om EM-guld punkterede
Skibonitten var utrolig tæt på EM-guldet – men drømmen punkterede bogstaveligt talt i det sidste af de fire norske løb. Det ene dæk på sulkyen tabte luften, og så kunne Kasper Foget ikke følge med.

Annonce:

- Nu er jeg meget tilfreds med sølvmedaljen, men jeg var skuffet lige efter det sidste løb. Men som jeg ser det nu, så tror jeg ikke, at jeg havde fået chancen alligevel. Førerhesten blev træt, og jeg tror aldrig, at jeg ville have fået hullet til angreb. Jeg var efter løbet bange for, at jeg var røget helt ned af podiet.

- Det var nok mere i næstsidste løb, at jeg tabte guldet. Der nappede hollænderen mig lige på målstregen. Havde jeg vundet det løb, så havde jeg været Europamester.

- Men hollænderen Danny Brouwer kørte fire gode løb, og han var en af dem i feltet, der godt kunne holde på et par liner, siger Kasper Foget.

Han har ved EM-arrangementet lært en del kolleger på sin egen alder.

- Der er mange af dem, som jeg helt sikkert vil tale med næste gang, at jeg møder dem. EM-arrangementet var nok en dag for kort, for den første dag talte vi ikke rigtig sammen, og da vi så begyndte på det, skulle vi hjem, siger Kasper Foget.

Magi over store løb
Hjemme i Danmark er han i gang med en fornem sæson. Han har vundet 13 løb i Danmark og et i Norge.

Han fører løbsserien Sigter Mod Stjernerne.

Annonce:

- Jeg bør holde hjem og vinde den serie. Det er i hvert fald mit mål. Jeg har fået rigtig mange gode køreture, siger Kasper Foget, der kun har ros til overs for serien.

- Det er fedt, at det giver noget omtale, så det betyder noget at være med i løbene. Samtidig har det været mange løb på de store dage, og det er der, jeg gerne vil vise mig frem, siger han.

Og netop de store travdage kredser Kasper Foget rundt om.

- Nu har jeg bådet vundet sølv ved EM og vundet DM for Jockeyer på hjemmebane i Skive. Det er store oplevelser som kusk, men de største oplevelser har været at være med til at starte heste som Stelton og O’Grady i store internationale travløb.

- Der er noget magisk over de store travdage med mange tilskuere og store udenlandske kuske. Det er der, at man får gåsehud, siger Kasper Foget.

Det er i år, at Kasper Foget har slået sit navn fast som et stort dansk travtalent. Foto: Flemming Andersen/Dansk Hestevæddeløb
Det er i år, at Kasper Foget har slået sit navn fast som et stort dansk travtalent. Foto: Flemming Andersen/Dansk Hestevæddeløb

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: