Fra Amulet til millionær

Ugens staldbesøg: Kan sidste års suveræne hoppederbyvinder løfte sig fra toppen af sin årgang til konkurrencen mod de bedste ældste hopper. Træneren Peter Rasmussen siger ja

Hele familien var med, da Amulet sidst i august vandt Dansk Hoppe Derby. (Foto: Martin Timm Holmstav)
Hele familien var med, da Amulet sidst i august vandt Dansk Hoppe Derby. (Foto: Martin Timm Holmstav)

Det er langt fra alle Hoppederbyvindere, der ender med at blive ældre travstjerner. Springet fra mødet med jævnaldrende til de rutinerede og stærkere hest er stort. Kun et fåtal der magter at tage det skridt, som sidste års Hoppederbyvinder Amulet står over for i år.

Amulet er ejet af familien omkring travtræner Peter Rasmussen fra Skive. Han tror, at der er meget udvikling i hoppen.

Vidste du ...

... at Amulet har startet 16 gange.

... at den har vundet 13 løb

... at den har indløbet 766.250 præmiekroner

... at den kun har været uplaceret en gang - det var på Copenhagen Cup-dagen mod hingstene

... at den bedste kilometertid 1.14,2 svarer til en gennemsnitshastighed på 48,5 km/t.

 

- Heldigvis bliver heste efter hingsten ENS Snapshot ved med at udvikle sig, og jeg kan da også mærke og se, at Amulet hen over vinteren har fået flere muskler og er vokset.

- Min plan er at prøve at starte Amulet op i Danmark. Det første mål er DM for Hoppe på Fyn i søndag 30. april. Det er lige som det første fixpunkt, og senere på sæsonen er der også DM for 5-årige Hoppe i Aalborg. Det er de to store mål, og ellers skal Amulet starte i de åbne hoppeløb, siger Skive-træneren.

Kusken Birger Jørgensen behøvede ikke tænke på konkurrenterne, da Amulet vandt hoppederby. (Foto: Lasse Jespersen)
Kusken Birger Jørgensen behøvede ikke tænke på konkurrenterne, da Amulet vandt hoppederby. (Foto: Lasse Jespersen)
 

Starter mest i Danmark
Omregnet i svenske kroner er Amulet tæt på millionen – og det er lig med opgør der mod Hoppeeliten og de bedste hopper i Skandinavien.

- Vi skal se, hvor meget vi kan spænde buen. I Sverige kommer hun ind i klasse for hopper, der har vundet over en million svenske kroner, og der er rigtig mange gode hopper af den slags derovre.

- I øjeblikket er der ikke noget, der skræmmer mig. Jeg føler, at materialet er fint. I Danmark er Hoppeeliten bliver lidt udhulet, der er flere gode, der er gået i avlen, og jeg håber, at Amulet kan være et godt tilskud til den klasse, og det tror jeg da også, at Amalie Bork bliver. Vi skal have nogle flere gode løb for den klasse, siger Peter Rasmussen.

Efter en fortjent vinterferie er Amulet tilbage på træningsbanen.

- Status lige nu er, at jeg er begyndt at få Amulet i gang. I træningen er vi ved at bygge antallet af intervaller op, og lige nu er hoppen på to tredjedele af dosis. Den følger fuldt ud planerne, og jeg er super tilfreds.

- Jeg står med en hest, der aldrig har været skadet. Det eneste, der står i behandlingsraporten er bronkitis. Amulet er fuldstændig frisk. Den har kun startet 16-17 gange. Den har altid ageret vældig fint, og så er fordelen, at den er hurtig fra start. Det skal nok give den nogle gode løb, siger travtræneren, der sidste år overlod alle køreturene til Birger Jørgensen.

Birger Jørgensen har kørt Amulet i alle hestens starter. Peter Rasmussen træner hesten. (Foto: Lasse Jespersen)
Birger Jørgensen har kørt Amulet i alle hestens starter. Peter Rasmussen træner hesten. (Foto: Lasse Jespersen)
 

I skyggen af Axel
I forrige weekend var Amulet en af de to nominerede til titlen som Årets 4-årige Travhest. Den pris kom familien Rasmussen til at spejde forgæves efter, for Axel tog ikke alene den titlen. Den blev også udråbt som Årets Travhest 2016 – uanset alder.

- En derbyvinder, der er ejet i Danmark er svær at slå, og Axel havde gode resultater ved sejr i både travderbyet og Jydsk 4-årings Grand Prix. Vi skal helt tilbage til Nobodybeatsthebeat i 2009 for at finde en hoppe som vinder af Årets 4-årige Travhest, så det havde jeg set komme.

- Men jeg kunne godt tænke mig, at man ligesom i Sverige har en kategori, der hedder årets hoppe. Altså en pris, der gik på tværs af alder. Det var hingste, der vandt alle kategorier, og en sådan pris vil være en stor anerkendelse for dem, der arbejder med hopperne. En ting som Hestesportens Galla skal udvikles. Det er vigtigt at holde produktet friskt, så jeg synes, at man skal kigge på kategorierne, siger Peter Rasmussen.

 

Han og familien hyggede sig alligevel i Aarhus, og her blev minderne om et succesfuldt år vendt flere gange.

- 2016 var helt fantastisk for os. Jeg har tidligere haft gode heste, men den her hest var vores eget opdræt, og denne gang var mine børn så store, at vi kunne dele de her oplevelser sammen. Bortset fra en gang, så har vi alle været med, og vi holdt en stor fest efter sejren i Hoppederbyet, siger Peter Rasmussen, der har en ubrugt mulighed, hvis Amulet ikke slår til.

Hingstene må vente
En smutvej for de hopper, der ikke kan begå sig i eliten, er avlen. Men den mulighed står Amulet ikke umiddelbart overfor.

- Nej. Jeg har godt nok sagt, at min favorithingst til Amulet ville være Wishing Stone, men jeg regner ikke med, at det bliver før om to-tre år, for Amulet er en hest, der kun har tabt tre gange, så det skal prøves af.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.
 

Ekstra Bladet Trav

Alt om travligaen - klik her

Ekstra Bladets travside: ekstrabladet.dk/trav

Bliv hesteejer i travligaen for 200 kroner i måneden: ekstrabladet.dk/travklub