Galopmandens traver topper listen

Ugens staldbesøg: I 20 år har Peter Spengler opdrættet galopheste - ved et tilfælde prøvede han at avle travheste - og første afkom er Ekstra Bladets favorit til sejren i Danmarks største 3-årsløb

Peter Spengler oplever megasucces med sit første travopdræt Confidence. Ken Ecce styrer hesten i løbene. Foto: Kim Gudmand/Dansk Hestevæddeløb
Peter Spengler oplever megasucces med sit første travopdræt Confidence. Ken Ecce styrer hesten i løbene. Foto: Kim Gudmand/Dansk Hestevæddeløb

Udefra set er der stor forskel på galop- og travverdenen. Alene gangarten - og om det er med eller uden sulky - viser en forskel.

Den 57-årige Peter Spengler har opdrættet galopheste i mere end 20 år, men da han pludselig stod med en topafstammet travhest i stalden, forsøgte han sig som travopdrætter, og det har han ingen grund til at fortryde.

For her få dage inden kvalifikationsløbene til Dansk Trav Kriterium er Peter Spenglers første travopdræt Confidence Ekstra Bladet favorit til sejren i Danmarks største travløb for treårige heste om to uger.

Den succes, som han lige nu oplever på travbanerne - har han ikke rigtig været i nærheden på Klampensborgs grønne græs.

- Der er vel kommet omkring 10 galopføl i den tid. Hurtigt begyndte jeg selv at træne, men uden at det er blevet til noget stort. Vi har dog Catling, der har gjort det godt. I sin første sæson vandt den seks af 10 løb, og den er med i de største løb for hopperne på galopbanerne i Skandinavien.

- Det er en lidt hysterisk hoppe, der har en kondition som få, og så kan den bide det i sig, når det er nødvendigt.

Peter Spengler skulle bruge en ridehest til nogle piger, der kom på gården. Og valgte faldt på den tidligere travhoppe Uni Håleryd, der bestemt ikke var noget unikum i løbene.

- Da jeg fandt ud af, at den havde en god afstamning, så prøvede jeg at få et føl, siger han til Ekstra Bladet.

Den lykkedes - og dermed kom Confidence til verden for tre år siden.

- Den blev kørt til, da den var halvandet år, og allerede dengang sagde Ken Ecce, at Confidence havde utrolig let ved at trave. Han kunne se muligheder i hesten, men han vidste selvfølgelig ikke dengang, at det ville blive så godt, siger Peter Spengler, der selv sætter sig i træningsvognen.

-Henunder sommeren har Ken Ecce haft den oftere på besøg til både interval- og hurtigarbejde.

- Hjemme kører jeg den et par intervaller af fem kilometer, når det passer ind i løbsprogrammet. Jeg tror ikke, at jeg træner så tit, som andre gør, siger opdrætteren.

I februar fik Confidence så sin debut på Charlottenlund Travbane.

- Hesten gik et fint prøveløb, og vi var selvfølgelig spændte på første løb. Her gik den også et pænt opløb, og den vandt. Det var fantastisk, og så er den jo nærmest bare blevet ved med at vinde her henover sommeren.

Confidence ved en sejr i Aarhus tidligere på året. Foto: Ole Hindby
Confidence ved en sejr i Aarhus tidligere på året. Foto: Ole Hindby

Confidence led sit hidtil eneste nederlag i slutningen af juli og står nu med syv sejre og en andenpladsen.

Det egentlig gennembrud kom på Derbydagen sidste søndag i august.

- Vi vidste jo ikke rigtig, hvor god den var, før at den mødte de bedste. Det gjorde den i Derbyweekenden, og det var da sjovt, at den slog alle de gode treårsheste. Det havde vi ikke forventet, og det var virkelig et spændende opløb, siger Peter Spengler.

Nu venter så årets vigtigste opgave. På søndag kan Confidence kvalificere sig til Dansk Trav Kriterium to uger senere.

-  Confidence har fået det dårligste startspor, men vi håber selvfølgelig, at den kommer mellem de tre, der går i finalen. Heldigvis har vi en kusk i storform

- Jeg tør ikke drømme om en sejr i Dansk Trav Kriterium, men jeg tror da, at den kan få en placering. Vi må se, hvor langt det rækker.

Kusken han henviser til er Ken Ecce. Han oplever en successæson og har vundet DM for Travkuske. Og igen var det lidt en tilfældighed, at Confidence endte i lige netop Ken Ecces hænder.

- Jamen, ham jeg talte trav med, kendte Ken Ecce, og så blev det sådan, siger opdrætteren.

Efter den succesfulde entre i travsporten ser Peter Spengler ikke de store forskelle på trav- og galopsporten.

- Jeg synes, at det er lidt af det samme. Begge steder opdrætter man for at få heste med i årgangsløbene, og jeg forsøger at tænke på samme måde, hvor mit princip er, at hestene ikke skal slides op og hives ud og træne hver anden dag.

- Man kan let komme til at ødelægge hestene, og det er derfor, at jeg gerne vil spare dem lidt - men selvfølgelig bliver jeg nødt til at sætte dem op til de løb, der nu kommer, siger Peter Spengler.

Uden at kende succesen med Confidence, fik han året efter endnu et føl. Det hedder Dickson.

- Det er en helt anden model, den er mere stor og forsigtig i det, mens Confidence er en meget selvsikker treårig hest, der fører sig frem, siger han.

Spørgsmålet er, om den også gør det i Dansk Trav Kriterium. Det tror Ekstra Bladet. Se barometeret for de treårige heste herunder.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Ekstra Bladet Trav

Alt om travligaen - klik her

Ekstra Bladets travside: ekstrabladet.dk/trav

Bliv hesteejer i travligaen for 200 kroner i måneden: ekstrabladet.dk/travklub

0 kommentarer
Vis kommentarer