Haarder-nej koster hesteliv

Ved årsskiftet lukker mellem to og fire væddeløbsbaner i Danmark. Konsekvensen af politiker nej til at sporten kan overtage hestespillet, mener Dansk Hestevæddeløb

Kulturministeren Bertel Haarder har kontaktet forligsparterne, der var alle de partier, der var med i Folketinget før valget. De siger alle nej til hestesportens forretningsplan. (Foto: Jens Dresling)
Kulturministeren Bertel Haarder har kontaktet forligsparterne, der var alle de partier, der var med i Folketinget før valget. De siger alle nej til hestesportens forretningsplan. (Foto: Jens Dresling)

Der bliver kø foran landets få tilbageværende hesteslagterier i løbet af kort tid.

Det påstår Peter Rolin, formanden for Dansk Hestevæddeløb (DH), efter, at Kulturministeren Bertel Haarder (V) i sidste uge vendte tommelfingeren nedad for den forretningsplan, som hestesporten har fremsendt til godkendelse i Kulturministeriet.

Væddeløbssporten ønsker at overtage hestespillet fra Danske Spil, men kulturministeriet og forligspartierne siger nej til den fremlagte model.

Dermed er sporten endnu en gang slået hjem og har nu igen udsigten til, at hestespillet år for år mister taget i danskerne

Sporten har fået skåret sin andel af tipsmidlerne gradvist ned fra 93,1 millioner i 2014 til omkring 60 millioner kroner om året fra 2018.

- Det afslag vil på en ikke særlig lang sigt ødelægge hestesporten i Danmark. For mig at se ønsker Kulturministeren ikke hestevæddeløb og-spil i Danmark. Vi har fået tilkendegivelser fra især Venstre, Socialdemokratiet, de Konservative og Dansk Folkeparti, der siger, at de ønsker en liberal model uden tilskud til sporten. Vi ønsker at klare os selv. Det mener jeg ikke, at kulturministeriet og ministeren ønsker, siger Peter Rolin til Ekstra Bladet.

Dominoeffekt
Han ser nu ingen anden udvej end at lukke travbaner.

- Det er ligesom en domino-effekt. Hvis vi ikke beholder vores ni væddeløbsbaner, så bliver det ligesom en Superliga med kun fire hold. Der er ingen, der gider at se det.

- Allerede fra årsskiftet må vi lukke mellem to og fire baner. Vi mister i forhold til 2013-tallene 30-35 procent af det samlede budget. Med så dårlige vilkår og med kun fem-seks baner, så er der ingen grundlag for en professionel sport, og dermed kommer hele sportens eksistens i fare, siger Peter Rolin, der er skuffet over, at Kulturministeren ikke fremsætter et alternativ.

- Vi synes ikke, processen har været særlig demokratisk. Jeg har ikke et opløftende billede af beslutningsprocessen, når vi ikke bliver inddraget, og der indtil nu ikke har været en reel dialog vedrørende vores plan, siger Peter Rolin, der netop har accepteret tilbuddet om et møde med ministeren.

Se Bertel Haarders svar under faktaboksen

Det foreslår Dansk Hestevæddeløb

Hestesportens Finansieringsfond og Danske Spil har udarbejdet en rapport. Heri redegør man for, at overskuddet for hestespillet i Danmark siden Danske Spils overtagelse er gået fra over 80 millioner til 22 millioner i 2014. Konklusionen på rapporten er, at hestespillet skal tilbage til hestesporten.

Dansk Hestevæddeløb har udarbejdet en forretningsmodel blandt andet på baggrund af en uvildig undersøgelse fra firmaet Data Intelligence, der påpeger, at overskuddet med hestespillet i Danmark kan øges med 55 procent.

Forretningsmodellen er basalt set, at Dansk Hestevæddeløb overtager Dantoto A/S, der pt. ejes af Danske Spil. I løbet af en årrække skal hestesporten finansieres udelukkende fra spil på heste.

Desuden har man foreslået nogle ikke ultimative tilføjelser, der hvis der politisk enighed kan forbedre vilkårene for hestesporten.

  • - Mindre afgifter i en overgangsperiode
  • - Ekstra mellemfinansiering fra staten
  • - Sambeskatning mellem spilselskab og hestesporten

Kilde: Dansk Hestevæddeløb

Bertel Haarder: Det vil koste over 100 millioner

Den professionelle travsport kan være en saga blot. (Foto: Lasse Jespersen)
Den professionelle travsport kan være en saga blot. (Foto: Lasse Jespersen)
 

Bertel Haarder var i møde hele fredagen. Ekstra Bladet har gennem Kulturministeriet fremsendt nogle spørgsmål, som ministeren har besvaret skriftligt, og det har fredag ikke været muligt at spørge uddybende.

Ministeren begrunder afslaget til Dansk Hestevæddeløbs forretningsmodel således:

- I stemmeaftalen om idræt fra 2014 opfordrede man Hestevæddeløbssportens Finansieringsfond til i samarbejde med Danske Spil at undersøge alternative finansieringsmuligheder. Rapporten og den tilhørende forretningsplan fra Dansk Hestevæddeløb præsenterer én alternativ løsning, som partierne bag stemmeaftalen ikke vurderer er bæredygtig, og derfor er alternativet det, der fremgår af stemmeaftalen.

Hvad er Kulturministerens reaktion på det billede, som Peter Rolin beskriver?

- Det var et enigt Folketing, der sidste år besluttede at reducere hestevæddeløbssportens andel af udlodningsmidler for at kunne prioritere bekæmpelse af doping i idrætten, tiltrækning af store idrætsbegivenheder til Danmark og talentarbejdet i regi af Team Danmark.

- Jeg forstår selvfølgelig godt, at hestevæddeløbssporten synes, det er hårdt. Men hestevæddeløbssporten modtager fortsat mange penge fra staten. I 2014 modtog hestevæddeløbssporten 93,1 mio. kr. I 2015-2018 trappes tilskuddet gradvist ned med 15, 20, 25 og 30 mio. kr. om året. Fra 2018 vil Hestevæddeløbssportens Finansieringsfond modtage i størrelsesordenen 60 mio. kr. om året. Det er op til Hestevæddeløbssportens Finansieringsfond at beslutte, hvordan pengene til hestevæddeløbssporten skal anvendes i Danmark. Jeg har tillid til, at fonden træffer fornuftige beslutninger.

Hvad er det i den fremlagte model, som Kulturministeren ikke tror på?

- Den fremlagte model påfører staten en stor regning i en tid med en stram økonomi. Den plan for selvstændiggørelse af travsporten, der siges at kunne løse problemet, vil koste et trecifret millionbeløb over en årrække. Og der er ingen garanti for, at hestevæddeløbssporten kan indhente de potentielle indtægter, man peger på. Derudover er der nogle væsentlige juridiske problemstillinger omkring den fremlagte plan. Her kan jeg nævne, at overdragelse af Dantoto til hestevæddeløbssporten, som forudsat af sporten ikke er mulig med mindre der betales markedsværdi af selskabet. Alt andet vil være statsstøtte.

Ser Kulturministeren og Kulturministeriet helst væddeløbssporten og kulturarven heri lukket?

- Jeg er som kulturminister interesseret i, at kultur- og fritidslivet udvikler sig i hele landet. Det ligger mig meget på sinde, at der er et blomstrende kulturliv uden for de store byer. Derfor håber jeg også, at hestevæddeløbssporten fremover kan bidrage til et rigt kulturliv inden for de rammer, hestevæddeløbssporten har til rådighed. Vi skal jo ikke glemme, at Hestevæddeløbssportens Finansieringsfond – som nævnt – fortsat vil modtage et stort millionbeløb fra staten i størrelsesordenen 60 mio. kr. om året og endda mere i de kommende to år.

Kulturministeren har 21. september tilbudt Dansk Hestevæddeløb et møde. Det er endnu ikke datosat.

Om Anders Stoffer

Artiklens forfatter skriver om travsport i Ekstra Bladet og er avisens repræsentant i bestyrelsen af Ekstra Bladets Travklub.

11 kommentarer
Vis kommentarer