Historisk vending for dansk væddeløbssport

Dansk trav- og galopsport slår sig sammen med storebror fra Sverige – og det samarbejde skaber på kort sigt mere velstand til de aktive udøvere

I en årrække har dansk hestevæddeløbssport været en sport præget af tilbagegange på stort set alle parametre. Men den udvikling bliver nu vendt.

Det er i hvert fald hensigten med det udvidede samarbejde mellem dansk og svensk hestevæddeløbssport. Hvis to generalforsamlingsbeslutninger i begyndelsen af 2018 siger ja, underlægger de danske organisationer sig de svenske, der er blandt verdens førende nationer, når det gælder både trav- og galopsport.

- Det betyder, at dansk hestesport går fra tilbagegang til en periode med økonomisk fremgang. Dermed bliver der bedre vilkår for de danske aktive udøvere og hesteejere. Jeg vil kalde det en historisk vending, siger Peter Rolin, der er formand for organisationen Dansk Hestevæddeløb.

Økonomien sikret i fem år
Han sammenligner ændringerne, som når et nyt land søger medlemskab af EU. Det skal give økonomiske fordele for begge parter.

Rent praktisk bliver de ni danske baner i fremtiden betragtet som en svensk bane. Dermed får dansk trav- og galopsport sin andel af overskuddet fra den svenske hestespilsgigant ATG. Og det beløb sammenholdt med uddelingen fra den dansk stat i de næste fem år, giver et større økonomisk råderum end tidligere for dansk hestesport.

- Vi har fået en retfærdig aftrapning fra den danske stat. Alle tror, at der er en stor udviklingsmulighed for dansk spil på heste.

- ATG bliver nu det lokomotiv for hestespillet, som sporten har savnet. De er dedikeret til og ejet af hestesporten. Når man spiller sammen med en verdensklasse-spiller, så bliver ens eget spil også bedre. Man stepper lidt op, forklarer Peter Rolin.

Sporten bliver højnet
Han ser også en fordel i at gå sammen med svenskerne. Det vil blandt andet betyde, at Danmark får mere direkte indflydelse på blandt andet tidspunkterne for løbsafviklingen. Tidligere har lillebror måtte tage, hvad storebror ikke ville lege med – og det har meget ofte været ydertiderne.

- Nu kan svenskerne se en fordel i, at Danmark får eksempelvis nogle søndag eftermiddage. Fremover bliver der bedre muligheder for at optimere det samlede løbsudbud i både Sverige og Danmark, siger Peter Rolin.

Han tror også, at den danske sport bliver højnet.

- Allerede i 2018 kommer der forhøjelse af de danske præmiesummer i løbene, og over de næste fem år vil der komme yderligere forhøjninger af præmierne. Vi skal nærme os svenske tilstande, så vores aktive ikke behøver tage til Sverige og Norge for at hente store præmier, siger Peter Rolin.

Læs pressemeddelelsen fra Dansk Hestevæddeløb

Se også: Svenskere skal få fart på danske heste

Se også: Væddeløbsportens redningsplanke

Ekstra Bladet Trav

Alt om travligaen - klik her

Ekstra Bladets travside: ekstrabladet.dk/trav

Bliv hesteejer i travligaen for 200 kroner i måneden: ekstrabladet.dk/travklub

2 kommentarer
Vis kommentarer