Ingen i verden kan løbe fra dansker

Ugens staldbesøg: Steen Juul fortæller, hvorfor staldens stjernehest Takethem betyder noget helt særligt for ham

Der var rød-hvid fest i Stockholm, da Steen Juul sidste år vandt med Takethem i Elitloppet-weekenden. (Foto: Lasse Jespersen)
Der var rød-hvid fest i Stockholm, da Steen Juul sidste år vandt med Takethem i Elitloppet-weekenden. (Foto: Lasse Jespersen)

65-årige Steen Juul er – nærmest som vanligt – en af kuskene, når Charlottenlund Travbane søndag i næste uge kører årets største internationale løb: Copenhagen Cup.

Enkelte gang har hjemmebanens træner overladt sulkyen til andre i de største løb – det har været, når helbredet ikke lige har været helt i top, eller hvis træneren ser en anden kusk med større chancer for at vinde. Det sidste sker sjældent.

Men han viger overhovedet ikke af vognen, når Takethem som foreløbig eneste udtaget danske hest stiller til start i storløbet.

- Den kører jeg selv, siger han med sikkerhed i stemmen til Ekstra Bladet.

- Jeg har et lidt specielt forhold til hesten, og ejerne er også mest stemt for, at det er mig, der kører hesten, siger Steen Juul.

- Jeg har svært ved at forklare, hvad det er, der gør hesten speciel for mig. Vi har en god kemi sammen. Den kan godt være en lurendrejer, der får det til at se ud, som om den er træt, men når den bliver mindet lidt om opgaven, så går den igen. Det er ligesom om, at jeg kender dens særheder, siger den rutinerede hestemand.

Sporet betyder alverden

Kredsen omkring Takethem efter sejr i Elitloppet-weekenden 2016. (Foto: Lasse Jespersen)
Kredsen omkring Takethem efter sejr i Elitloppet-weekenden 2016. (Foto: Lasse Jespersen)

Da Steen Juul bliver interviewet til Ugens Staldbesøg, er der kun udtaget tre af de ti eliteheste, der skridter op bag startvognen sidste eftermiddag i næste uge.

Derfor kender han selvfølgelig ikke kvaliteten på modstanderne.

- Det er afgørende, hvilket spor vi får i lodtrækningen. Bliver det et iskoldt spor, så er det nærmest ligegyldig, hvor god en hest, man har.

- Har vi derimod held med sporlodtrækningen, så ender Takethem helt fremme. Der er ingen heste i verden, der kan løbe fra ham.

- Det lyder ret overbevisende?

- Jamen. Det er jeg også overbevist om. Jeg føler, at han kan være med de fleste heste. Jeg siger ikke, at han kan slå alle, men der er altså ingen, der kan løbe fra Takethem.

- Din udtalelse tyder på, at du også sigter efter de andre store internationale løb i Norden. Elitloppet 14 dage efter og Oslo Grand Prix fire uger efter Copenhagen Cup?

- Vi må se, hvordan det går i Copenhagen Cup. Den skal have enten en sejr eller en andenplads i Copenhagen Cup, førend Takethem kommer på tale til Elitloppet, siger Steen Juul.

Konkurrenterne skal helst være tæt på
Træneren er super tilfreds med hestens træning.

- Det går rigtig godt. Den gik træning lørdag, og alt var o.k. Inden Copenhagen Cup skal den have tre træningspas mere med høj puls. Hesten er i rigtig god form, så jeg kommer ikke til at gøre noget ekstraordinært inden løbet.

- Måske bliver det lidt hårdere en af de tre gange, og det bliver nok det næste arbejde midt i denne uge, men jeg har ikke lagt mig fast på noget endnu.

- Så hesten er klar til en Copenhagen Cup-sejr?

- Hmmm. Jeg ved jo ikke, hvilke heste, der kommer. Jeg føler, at det er en hest, der kan være med helt fremme, men den kan jo også gå et super løb og blive nummer fem.

Takethem har bare startet en gang i denne sæson. Det blev en andenplads på Halmstad-banen, hvor den svenske superhoppe Delicious slog danskerne på målstregen.

- Det var så tæt. Delicious vandt med hoved og hals. Takethem var i sæsondebut, og hoppen angreb langt ude i banen. Min hest er bedst, hvis der bliver kæmpet hest mod hest. Den kan godt lade nogen gå forbi, hvis de er langt væk fra den. Det reagerer den ikke så meget på.

Så er det bare med danske briller at håbe på, at ingen aflurer den taktik i Copenhagen Cup.

Læs mere om Takethem under præsentationen af de udtagende til Copenhagen Cup.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.
 

Takethem løber med en skure indopereret

Knud Mønster kløede på i Dansk Trav Kriterium, og Takethem var for stærk til resten. (Foto: Lasse Jespersen)
Knud Mønster kløede på i Dansk Trav Kriterium, og Takethem var for stærk til resten. (Foto: Lasse Jespersen)

Steen Juul fik den nu syvårige Takethem, da kollegaen Magnus Ladegaard stoppede som travtræner.

- Det var Magnus, der havde udset den på en auktion. Da den kom til mig, viste den ikke de helt store takter til at begynde med.

- Den tog lidt gas på dem, der kørte den. Thomas Uhrberg kørte den på Åby, og Henrik Lønborg kørte den i kvalifikationen til Jydsk 3-årings Grand Prix. Den kvalificerede sig ikke.

- Jeg kørte den selv i trøstløbet i Aarhus, og der havde jeg givet den vatudtræk på. Da jeg trak vattet, eksploderede hesten. Den blev opildnet af at høre de andre, og siden er den gået fremad hele tiden. Det var lige det, der skulle til. Nu har den vatudtræk hver gang, siger Steen Juul.

Fravalgt til storløb
Han valgte selv at køre Tycoon Conway Hall i Dansk Travkriterium. Derfor fik Knud Mønster chancen for at køre hesten i det største danske treårsløb.

- Takethem gik et fantastisk løb. Den sad udvendigt hele vejen og vandt alligevel, siger Steen Juul.

Hesten blev nummer to i Grand Circle 3-års Championat, og der var store forventninger til den inden Derbysæsonen.

Men den kom ikke til at løbe et eneste løb som fireårs.

- Den havde en porøs knogle i det ene bagben. Det blev den medicinsk behandlet for, og så blev der opereret en skrue ind for at stimulere væksten i knoglen. Den skrue sidder der endnu, siger Steen Juul.

***

Staldens anden stjerne står helt stille

Tycoon Conway Hall og Steen Juul. (Foto: Lasse Jespersen)
Tycoon Conway Hall og Steen Juul. (Foto: Lasse Jespersen)

Da Steen Juul fik en anden af staldens stjerner – Tycoon Conway Hall – gjort klar efter en lang skadespause, var de fleste overbevist om, at det blev trænerens deltager i Copenhagen Cup.

Men allerede i forbindelse med comebackløbet gik det galt. Hesten blev skadet igen.

- Status på Tycoon Conway Hall er, at den nu har stået i en boks i fem uger. Vi skal have lavet en MR-scanning på hesten, men der skal gå lidt længere tid, siger Steen Juul.

- Er Takethems udtagelse til Copenhagen Cup et plaster på såret?

- Jeg har hele vinteren håbet, at begge skulle være med. Men jeg ved også, at det hele kan vælte på en dag. Det er Tycoon Conway Hall et godt eksempel på.

- Træner du hestene for hårdt?

- Nej. Det er uheld. Tycoon Conway var decideret uheldig. Den trådte forkert, og det kan også ske for et menneske, der går ned af trappen.

- Takethems skade, der holdt hesten ude i hele fire-årssæsonen er noget medfødt med knoglen. De samme skader har mennesker, og der kan man heller ikke gøre så meget ved det. Kunne man det, så var det overført til dyrene, siger Steen Juul.

- De to skader er ikke træningsbetinget. Det havde det været, hvis det var en gaffelbånds- eller en seneskade, siger Steen Juul.

 

Ekstra Bladet Trav

Alt om travligaen - klik her

Ekstra Bladets travside: ekstrabladet.dk/trav

Bliv hesteejer i travligaen for 200 kroner i måneden: ekstrabladet.dk/travklub