Laura slår let mændene

Ugens staldbesøg: 24-årige Laura Pedersen var den kusk, der sidste år hentede flest sejre på Bornholm. Nu venter en travl uge med efsluttende eksamen, muligheden for at blive Årets Amatørkusk og optræden på travsportens største scene i Paris

Laura Pedersen er klar til Hestesportens Galla lørdag. Der kommer mange bornholmere til Aarhus for at heppe på solskinsøens champ. Foto: Charlotte Berg
Laura Pedersen er klar til Hestesportens Galla lørdag. Der kommer mange bornholmere til Aarhus for at heppe på solskinsøens champ. Foto: Charlotte Berg

- Jeg studerede i to timer i morges, men lige nu er det hestene, der skal gøres i stand. Bagefter går jeg ind og læser videre.

Hestene har en stor plads i 24-årige Laura Pedersens liv. Det mærker man tydeligt fra første øjeblik.

- Jeg er totalt single, siger hun.

- Det er ikke hestene, der afholder mig fra en kæreste, men den rigtige er ikke dukket op, og jeg skal finde en, der har forståelse for, at jeg bruger så meget tid på min sport, siger hun.

Indtil nu har hun også brugt meget tid på sit studie, men det ændrer sig.

Fredag skal hun til den afsluttende eksamen. Hun regner med, at det går godt, og så bliver hun ergoterapeut.

Forberedelserne afholder ikke bornholmerne fra at passe sine travheste og give interview om sin sport nogle dage inden uddannelsens sidste test.

Her er det hesten Aura Baunely, som Laura Pedersen kører til sejr foran de altid mange fremmødte tilskuere på travbanen i Bornholm. Foto: Torben Ager
Her er det hesten Aura Baunely, som Laura Pedersen kører til sejr foran de altid mange fremmødte tilskuere på travbanen i Bornholm. Foto: Torben Ager
 

Samtidig med, at hun kan skrive sin nye titel på sit visitkort, kan det tætskrives med titler, hvis hun også tager nogle af dem med fra sin fritidsinteresse: Travsporten.

17 sejre sidste år
Laura Pedersen er nemlig landets oftest sejrende kvindelig travkusk i 2017. Hun er også uanset køn den amatørkusk, der vandt flest sejre på den landets kortest travbane.

Nemlig den på solskinsøen på Bornholm.

Hun strålede selv som solen, da hun i begyndelsen af december blev nomineret som Årets Amatørkusk, og lørdag afsløres det på Hestesportens Galla i Aarhus, om bornholmeren har så meget rygstød, at hun napper titlen.

- Det er megastort at være nomineret, og jeg er da beæret, men jeg ved også, at jeg er oppe mod Dennis Kristiansen. Han er hård at kæmpe mod, men jeg tager det hele som et skulderklap, siger hun og tilføjer:

- Jeg regner aldrig med at vinde, og så bliver jeg ikke skuffet.

For et år siden var Laura Pedersen nomineret i kategorien Årets Komet uden at modtage hæderen.

Hun tog i 2017-sæsonen 17 sejre på banen i Bornholm. Miljøet og de sportslige udfordringer, holder hun så meget af, at uddannelsen er foregået via internettet hjemme i Rø.

Bliver på klippeøen
Laura har kun været på skolen i Næstved hver tredje uge.

- På et tidspunkt vil jeg måske gerne prøve noget andet end at bo på Bornholm. Det er klart travsporten, der holder mig herovre, men jeg ville aldrig få så mange køreture i løbene, hvis jeg flyttede til en anden travbane, og jeg bare ikke by-pige, siger hun til Ekstra Bladet.

Som travkusk får Laura Pedersen gratis muddermaske. Foto: Torben Ager
Som travkusk får Laura Pedersen gratis muddermaske. Foto: Torben Ager

Hun har tidligere både kørt rigtige travløb og redet ridetravløb, men det er sulkysporten, der tækker.

- Jeg synes det er sjovere, for der er mere taktik i det. Man skal tænke på, hvem ligger bag, og hvornår man skal køre fremad. I ridetravløb kan man næsten altid finde vej ud af feltet. Jeg har taget mine ture der, og så jeg har så meget selvindsigt, at når jeg ikke vægtmæssigt er i topform til det, så har de mindre piger større fordele.

- Det giver også en masse omklædning, når jeg kører seks almindelige løb på en dag, siger Laura Pedersen, der enkelte gange har prøvet at køre på banerne i Charlottenlund og Nykøbing Falster.

Noget af en forskel, når de baner i omkreds er næsten dobbelt så store som banen i Almindingen.

- Vi er jo vant til at skulle angribe med en omgang til mål på Bornholm. Det kan blive for langt på de almindelige baner, siger Laura.

Skal op på verdens største scene
Næste lørdag skal hun i hvert fald passe på med at angribe en omgang før mål, for hun er inviteret til at deltage i et kæmpe amatørløb i Prix d’Amerique-weekenden i Paris. Og den bane er meget, meget længere end de danske ovaler. Så resultaterne på Europas mindste scene indenfor travsporten giver hende adgang til den største.

Amatørchampionatet på Bornholm er i hus for Laura Pedersen. Det skal fejres. Foto: Torben Ager
Amatørchampionatet på Bornholm er i hus for Laura Pedersen. Det skal fejres. Foto: Torben Ager

- Jeg var tæt på at melde fra til det løb, men nu bliver det min dimissionsfest, som jeg vælger fra. At køre i det løb bliver en oplevelse, som jeg nok ikke får tilbudt igen, og det bliver en stor oplevelse.

- Det er den helt store weekend, og Vincennes-banen er bare noget specielt i travsporten. Der kommer tusindvis af tilskuere, så det bliver sjovt at prøve, siger Laura.

Der venter Laura tre store test – og uanset udfaldet, så er det bestået.

Fulgte med fra sygesengen: Få meter fra succes

Ugens vrinsk: Nyt vindue til Skandinavien

Ekstra Bladet Trav

Alt om travligaen - klik her

Ekstra Bladets travside: ekstrabladet.dk/trav

Bliv hesteejer i travligaen for 200 kroner i måneden: ekstrabladet.dk/travklub