Milliontravere: Det store forvandlingsnummer

Ugens staldbesøg: Peter Jensen fortæller, hvorfor Gigant Slugger gik fra at være en ganske ordinær hest til at deltage i nogle af de største travløb - se status på flere andre milliontravere under artiklen

Gigant Slugger vandt Jubilæumsløbet på Charlottenlund Travbane og sikrede sig startplads i Copenhagen Cup. (Foto: Lasse Jespersen)
Gigant Slugger vandt Jubilæumsløbet på Charlottenlund Travbane og sikrede sig startplads i Copenhagen Cup. (Foto: Lasse Jespersen)

Husk at se status på nogle af Danmarks bedste travheste  under artiklen

Der var næppe nogen, der spåede travhesten Gigant Slugger den store succes, da den efter en række svenske løb med lutter uplacerede resultater flyttede til den nordjyske travtræner Peter Jensen i 2015.

TRAVSNAK: MILLIONTRAVER

En milliontraver er en travhest, der har passeret en præmieindtjening på 1.000.000 kroner.

Men den unge danske træner havde længe fulgt hesten, og han bad sin hesteejer slå til, da muligheden for et bud kom, og Gigant Slugger står nu foran en ny sæson, hvor hesten skal leve op til flotte resultater i både verdens- og Danmarkseliten.

Så gik Gigant Slugger frem og tog kvælertag på O’Grady. Den udraderede de andre

- Jeg har altid godt kunne lide Gigant Slugger, og pludselig kunne en af mine hesteejere købe en halvpart til en god pris. Den er blevet trænet hjemme hos opdrætteren, og jeg tænkte, at hvis hesten kom ind i et fast træningsforløb, så var der en stor chance for, at vi kunne udvikle den, siger Peter Jensen til Ekstra Bladet.

Vidste du...

... at Gigant Slugger har vundet 20 af sit livs 105 starter

... at sidste år vandt hesten seks af de sejre, og indløb 590.725 kroner til sine to svenske ejere

... at Gigant Slugger nærmer sig to millioner præmiekroner. Den står pt. med 1.935.128 kroner.

... at hesten er en af de hurtigste dansktrænede nogensinde. Dens hurtigste kilometertid er 1.10,4, og det svarer til en gennemsnitshastighed på 51,1 km/t.

Fantastiske 2016
Han ser tilbage på en eventyrlig sæson sidste år.

Starten til Copenhagen Cup er gået. I første sving er det Gigant Slugger, der fører. Hesten blev nummer fire i Danmarks største internationale travløb. (Foto: Lasse Jespersen)
Starten til Copenhagen Cup er gået. I første sving er det Gigant Slugger, der fører. Hesten blev nummer fire i Danmarks største internationale travløb. (Foto: Lasse Jespersen)

- 2016 var fantastisk. Gigant Slugger fik lov til at starte i Klosterskogens Grand Prix på sidste mandat og blev toer. Den var med i finalen i Sweden Cup. På Charlottenlund Travbane vandt den Jubilæumsløbet og kvalificerede sig til Copenhagen Cup, hvor den blev firer. Desuden vandt den Liga 1-løbene både på Derbydagen og Jydsk 4-årings Grand Prix-dagen i Aarhus, siger 40-årige Peter Jensen.

Selv om Gigant Slugger fik store resultater i Europaeliten, så er det en sejr i den danske Liga 1, der var årets store øjeblik for træneren.

Hesten har en hård psyke. Den er stenhård og kan lide at træne

- Det var uden tvivl på Derbydagen. Den måde som den vandt Rex The Great-løbet på. O’Grady havde fået spidsen, og de kørte ingenting. Dem, som jeg så løbet sammen med, sagde til mig, at det blev svært at nå frem, når O’Grady kun havde løbet 1.14 den første kilometer. Jeg troede også selv, at det blev umuligt, men så gik Gigant Slugger frem og tog kvælertag på O’Grady. Den udraderede de andre og skyllede henover opløbsstrækning.

- Det er en tilfredshedsfølelse, som man får, når det lykkedes. Man er lettet på en måde. Det er en fornemmelsen, der får en til at blive glad og motiveret.

Havde du regnet med de resultater sidste vinter?

- Nej. Men det er dejligt at være i en sport, hvor man kan blive positivt overrasket. Året inden vandt den også Liga 1-finalen på Jydsk Væddeløbsbane. Den har altid gjort det fornuftigt. Hesten har en hård psyke. Den er stenhård og kan lide at træne. Så jeg vidste måske godt, at den kunne tage et yderligere skridt. Men alt i alt er jeg stolt over den hest og over det store arbejde, som min staldpige Julie Jensen udfører med Gigant Slugger, siger travtræneren.

Ligner en flødebolle

Efter Copenhagen Cup gik turen til Sweden Cup - det lille Elitloppet. Her nåede Gigant Slugger finalen. (Foto: Lasse Jespersen)
Efter Copenhagen Cup gik turen til Sweden Cup - det lille Elitloppet. Her nåede Gigant Slugger finalen. (Foto: Lasse Jespersen)

Peter Jensen er af Danmarks førende travtrænere. Kundegrundlaget er godt, og der bliver købt dyre heste med topafstamninger til stalden.

- Når folk kommer ind i stalden og ser mine heste, siger de lettere forbavset: Er det Gigant Slugger.

- De står og ser de en lille lunefuld flødebolle, der bider efter alle, der går forbi. Dens egenskab tager den med sig til løbene. Jeg har mange andre heste, der er flottere og står bedre på benene, men når den skal bide tænderne sammen, så har den en evne, som ikke mange andre har. Den har en indstilling, hvor den går hele vejen til mål.

- Gigant Slugger er ukompliceret og mentalt stærk. Den er hurtig fra start, og den gør altid sit bedste. Den har en høj smertetærskel og giver alt af sig selv, og der er ikke mange heste, der har den egenskab. I en hel årgang er der måske en eller to, der kan det. Sidste års derbvyvinder Axel er et godt eksempel på en hest, der kan det samme, siger træneren og tilføjer, at giganten også er hurtig til at restituere efter et løb.

Det er de egenskaber, der skal sikre endnu en topsæson til hesten, der for en uge siden netop begyndte ridetræning efter vinterpausen.

- Når det bliver varmere, så skal han ud en eller to gange i de danske Liga 1-løb, og så håber jeg, at vi får en invitation til Klosterskogens Grand Prix tidligt i foråret, men det kræver, at han kommer op på remskriven.

Tror du, at den kan udvikle sig yderligere i 2017?

Ja. Det tror jeg, for den har gået mange hårde løb, og den har aldrig virket ked af det. Selv i det afsluttende løb i Aalborg i slutningen af året gik han godt. Han blev toer, da Stand And Deliver pludselig kunne komme ud, men inden det skete sad Jeppe Juel med kontrollen over alt. Vi sendte en frisk hest på ferie.

Hvad er største mål i år?

- Hesten er 10 år, så vi må se, hvor langt det rækker. Det gælder om at give hesteejerne så mange oplevelser som muligt. Derfor vil vi gerne med på de store dage, og vi tager det, som vi kan få.

- Jeg ved godt, at Gigant Slugger ikke er en hest, der står først, når invitationerne skal uddeles, men vi vil rigtig gerne med, når der er et afbud.

 

***

Let til tårer

Peter Jensen, Gigant Slugger og hesten faste kusk Jeppe Juel. (Foto: Ole Hindby)
Peter Jensen, Gigant Slugger og hesten faste kusk Jeppe Juel. (Foto: Ole Hindby)

Det er ikke sjældent, at Peter Jensen viser sine følelser i forbindelse med sejre og nederlag på travbanerne. I sejrenes stund bliver det også til glædestårer.

- Jeg er priviligeret og har fine heste. Det sætter også forventningerne højt. Når så nogle af hestene bliver udskreget som favoritter i medierne, så stiller det ejernes forventninger højere. Når det så lykkedes, så bliver man lettet på en eller anden måde.

- Sidste år gjorde græd jeg en gang. Det var da US Male EP vandt. Der blev jeg helt euforisk.

- Når vi går med hestene hver dag, så udvikler man nogle helt specielle følelser for dem. Vi vil gøre alt for, at de kan præstere, og ejerne bliver stolte af os. Den dag viste US Male EP, at den kunne komme tilbage efter en slem skade. Den sad udvendigt for førerhesten og så slog den ellers bare konkurrenterne ihjel. Det var en ekstraordinær følelse.

Husk at se status på nogle af Danmarks bedste travheste herunder. Tryk på billederne og teksten kommer frem

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Ekstra Bladet Trav

Alt om travligaen - klik her

Ekstra Bladets travside: ekstrabladet.dk/trav

Bliv hesteejer i travligaen for 200 kroner i måneden: ekstrabladet.dk/travklub