Rider på en bølge: Masser af succes

Stort interview: Selv om året kun er 21 dage gammel har Birger Jørgensen oplevet store triumfer

Birger Jørgensen har med seks sejre i årets Travligaen vundet mere end alle konkurrenter tilsammen. (Foto: Lasse Jespersen)
Birger Jørgensen har med seks sejre i årets Travligaen vundet mere end alle konkurrenter tilsammen. (Foto: Lasse Jespersen)

2016 ser i høj grad ud til at blive Birger Jørgensens. Danmarks oftest sejrende travkusk har allerede høstet store triumfer.

Lørdag blev han kåret som Årets Travkusk - altså for 2015 - søndag vandt han løbet Ekstra Bladets Travliga Mesteren på hjemmebanen. Desuden har Aarhus-kusken i høj grad sat sig på tronen i eliteserien Travligaen - med seks sejre har han vundet flere løb end alle konkurrenterne til sammen.

Den største triumf er selvfølgelig at blive kåret til Årets Travkusk.

- Jeg har ikke taget noget for givet. Jeg har været den mest vindende travkusk i 30 år, men jeg har kun fået den titel tre gange, så det er ikke en titel, som man bare får. Der er andre, der også gør det godt.

Tag for eksempel årets travtræner. Uden at jeg skal gøre mig til dommer der, så fik Flemming Jensen titlen, men han har ikke vundet mange sejre i Danmark, og der er vel ingen, der har været så suveræne som Steen Juul i Charlottenlund og Jeppe Juel i Aalborg, så det hele er altid i spil. Det er et spørgsmål om, hvordan man vægter resultaterne, siger Birger Jørgensen.

Trav - 18. jan. 2016 - kl. 13:08 O'Grady skal nå millionen i år

Birger Jørgensen var glad, da han søndag for første gang vandt Ekstra Bladet Travliga Mesteren. Det gav en ekstra kuskepræmie på 5000 kroner. (Foto: Lasse Jespersen)
Birger Jørgensen var glad, da han søndag for første gang vandt Ekstra Bladet Travliga Mesteren. Det gav en ekstra kuskepræmie på 5000 kroner. (Foto: Lasse Jespersen)
 

Han har ikke den store forklaring på, hvorfor januar er blevet en succes-måned.

- Sådan er det somme tider. Der er gode og dårlige perioder. Nogle vælger ikke at gøre så meget ud af vinteren. Jeg selv prøver at undgå at der er døde perioder. Men alt i alt er det jo et spørgsmål om, dyrene er der, siger Birger Jørgensen til Ekstra Bladet.

Bliver kaldt Lucky Luke
Efter sejren i Ekstra Bladet Travliga Mesteren kaldte Kenneth Andersen vinderkusken for Lucky Luke. Han hentyder til, at det ofte går Birger Jørgensens vej.

Hvordan kører man et godt travløb?

- Nogen gør det på en måde. Andre gør det på en anden. Når der er noget, der lykkedes, så går det også godt. Andre dage bliver samme beslutning noget lort. For mig er det et spørgsmål om at undgå at slide på dyrene. Når jeg laver et oplæg, der bliver forkert, så prøver jeg at spare på hestene. Det vel et temperament-spørgsmål.

Trav - 17. jan. 2016 - kl. 16:00 Danmarks egen Lucky Luke

- Der er mange, der siger, at vi kan være ligeglade, for vi skal ikke køre hestene næste gang. Men jeg er ikke ligeglad, og jeg har også svært ved at pege på kolleger, der er det. Hvis man bruger en hest unødvendigt meget, så koster det.

Forbereder du dig meget til løbene?

- Nej. Mindre og mindre. Det går alligevel aldrig, som jeg forestiller mig. Det gælder om at improvisere frem for at tilrettelægge. Jeg har den fordel, at jeg er med på stort set hver eneste løbsdag. Der er ikke meget, der går mine øjne og min næste forbi. Selv om jeg selvfølgelig også en gang i mellem kan sige til mig selv, at det burde jeg have vidst.

Kan du kende de enkelte heste i Danmark fra hinanden?

- I gamle dage, der var jeg god til det. Men der var der også mange gengangere.

Omilo var hesten, der sikrede Birger Jørgensen sejren i Ekstra Bladet Travliga Mesteren. (Foto: Lasse Jespersen)
Omilo var hesten, der sikrede Birger Jørgensen sejren i Ekstra Bladet Travliga Mesteren. (Foto: Lasse Jespersen)

Birger Jørgensen har et stor kerne af faste kunder, og Skive-amatøren Peter Rudbeck kan med sine mange fine årgangsheste nærmest altid få sig skrevet op i landschampionens kalender.

- Jeg prøver at få det hele til at passe. Peter Rudbeck betaler en meget stor del af min årsløn, og derfor får han lidt mere for pengene end de andre. Altså han betaler det samme som de andre, men så vidt det er muligt, kører jeg hans heste. Det er ikke mange gange, at det ikke kan lade sig gøre. Jeg tager hensyn til de heste, og det ved mine andre kunder godt, siger Birger Jørgensen.

Ekstra Bladet Trav

Alt om travligaen - klik her

Ekstra Bladets travside: ekstrabladet.dk/trav

Bliv hesteejer i travligaen for 200 kroner i måneden: ekstrabladet.dk/travklub

3 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere