Røverkøb står til stor gevinst

Ugens staldbesøg: Inden tirsdagens sporvalg til Dansk Trav Kriterium er det Cuba Libre Ice, der topper Ekstra Bladets barometer

Se hvad Johan Untersteiner sagde til Ekstra Bladet efter sejren i kvalifikationen til Dansk Trav Kriterium. Video: Anders Stoffer/Mogens Jensen

Det ligner et røverkøb.

For lidt over to år siden tog den svenske travtræner Johan Untersteiner til den danske åringsauktion. Her faldt han pladask for Cuba Libre Ice og fik hammerslaget på 45.000 kroner. Søndag er den favorit til at tage sejren i Dansk Trav Kriterium.

- Min far Peter og jeg godt kunne lide den. Vi havde ikke nogen direkte købere til den, men vi syntes begge, den var meget fin, og der var ikke rigtig nogen købere til den, så vi købte den. Den var jo meget billig.

Cuba Libre Ice og Johan Untersteiner efter sejren i Kriteriumsprøven. Foto: Kim Gudmand/Dansk Hestevæddeløb
Cuba Libre Ice og Johan Untersteiner efter sejren i Kriteriumsprøven. Foto: Kim Gudmand/Dansk Hestevæddeløb

- Hvad var det I kunne lide ved den?

- Der var noget specielt over den, og vi købte den sammen, og jeg fik den i træning. Det er ikke min målsætning, at jeg selv skal eje heste. Jeg har cirka 100 heste i træning og ejer ikke en eneste af dem selv, så da den var to år, solgte vi den til ni ejere. Det er deres første hest, så det er en god start for dem, siger den altid snaksaglige svenske komet, der tidligere har krydset målstregen først i et stort dansk årgangsløb.

- Sejren i hoppederbyet med Ultimate Wine – er min største danske sejr. Ingen tvivl om det, siger Johan Untersteiner til Ekstra Bladet.

 

Han har huseret i flere år i svensk travsport, og driver nu nøjagtigt som sin far Peter sin træningsstald fra Halmstad nord for Helsingborg.

- Mine største sejre i det hele taget er jo sejren i det Svenske derby med Cyber Lane. Det er en hest, jeg fik i træning som to års, og den kom sent i gang og vandt ni sejre i træk. Den har på under et år startet 15 gange og vundet de 12, deriblandt derbysejren. Så er der jo også sejren i USA med Giant Diablo, den glemmer jeg aldrig, og den oplevelse får jeg sikkert aldrig igen, siger Johan Untersteiner.

Johan Untersteiner og Ultimate Wine ved sejren i Dansk Hoppe Derby. Foto: Martin Timm Holmstav
Johan Untersteiner og Ultimate Wine ved sejren i Dansk Hoppe Derby. Foto: Martin Timm Holmstav

Den svenske hest satte verdensrekord ved det forsøg. Mindre kan sikkert gøre det søndag, hvor en håndfuld heste står med vinderchance.

- Hvis der er noget, Cuba Libre Ice ikke er så god til, er det starthurtigheden, så i første omgang gælder det om at komme fejlfrit fra start, og så får vi se.

- Min hest er mere stærk end speedy, og jeg ser det kun som en fordel, at finalen er 500 meter længere end prøverne. Kræver løbet, at jeg skal tage initiativet undervejs, så gør jeg det, men i de større løb bliver det sjældent, som man planlægger. Der er mere kamp om positionerne, og der er mange gode heste med i løbet, så jeg må tage det, som det kommer.

- Hvem har du størst respekt for?

- Jeg har stor respekt for flere af hestene i feltet, men jeg vil ikke bytte hest med nogen.

På trods af at staldlisten hos både Peter og Johan er lang, så kommer de til Danmark på de allerstørste dage.

- Hvorfor satser I ikke mere på de danske ligaløb. Førstepræmierne i finalerne er jo omkring 50.000 svenske kroner.

- Cuba Libre Ice er den første danskfødte hest, jeg har haft i træning, og der er jo næsten altid 50.000 kroner at køre om i de svenske treårsløb, så det har ikke lige ligget i kortene at starte så meget i Danmark med ham.

- Men Charlottenlund ligger jo tæt på, så det kan da godt være, at vi skal komme oftere med nogle af de andre heste. Det kunne være en ide at starte i Danmark en gang imellem, hvor konkurrencen ikke er så hård som i Sverige. Jeg har ingen problem med at starte i Danmark en gang imellem

- Er der forskel på at være med i danske og svenske løb?

- Jeg ser ikke det store forskel på at køre løb i Danmark eller Sverige. Jeg har kørt løb i de fleste lande, og der er ikke den helt store forskel, selv om det selvfølgelig altid er lidt nemmere i ens hjemland, hvor man kender kuskene lidt bedre. Jeg synes at der er flere gode danske kuske, som klarer sig rigtig godt i Sverige og er lige så gode som deres svenske kollegaer, så den store forskel, synes jeg ikke, der er.

- Er der nogen, du ser op til i Danmark?

- Nu er jeg ikke så gammel, men det er klart, at Steen Juul som jo har været en verdensstjerne ligeså længe, jeg har været med i travet. Den glæde, energi og vilje han har i den alder, er jo det, jeg håber, jeg også har, når jeg kommer op i den alder. Man kan jo sige, at han er Danmarks Stig H, siger Johan Untersteiner.

Han henviser til, at den svenske travtræner Stig H. Johansson i mange år har været et synonym med svensk travpsort på samme måde som Steen Juul er det i Danmark.

Det så så let ud, da Cuba Libre Ice vandt Kriteriumsprøven for to uger siden. Foto: Kim Gudmand/Dansk Hestevæddeløb
Det så så let ud, da Cuba Libre Ice vandt Kriteriumsprøven for to uger siden. Foto: Kim Gudmand/Dansk Hestevæddeløb

- Ser du udviklingsmuligheder for dansk trav?

- Det travpolitiske er ikke lige mig, så hvordan dansk trav skal udvikle sig, har jeg ikke noget bud på. Men man kan jo sige, at det må være svært, når pengene ikke er der. Vi får jo for eksempel dobbelt så meget for at have en hest i træning i Sverige, som en træner i Danmark får. Så er det klart, at så skal man jo spare et sted, siger Johan Untersteiner.

Spare på krudtet gør han med garanti ikke i Dansk Trav Kriterium søndag på Charlottenlund Travbane. Se herunder Ekstra Bladets barometer over de i øjeblikket bedste danske treårige heste og vallakker.

Interaktivt element

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen