For en travtræner er januar tiden for evaluering af året, der gik, og forberedelser til en ny sæson.
Når vi er i mål med sæsonen til nytår, så får min krop altid en reaktion, så i denne uge har jeg været sengeliggende med influenza.
1. januar er vi alle lige. Sidste års tal er nulstillet, og så gælder det bare om at komme fremad igen.
I årets første måned er der mange travtrænere, der drager på ferie. Nogle velkendte navne mangler på startlisterne. Steen Juul har valgt at bruge vintermånederne til at få indopereret en ny hofte. Det hele kører lidt på lavblus.
NÅR JEG SKAL evaluere vores stald i 2017, så ser jeg et o.k. år, men vi slog ikke til i storløbene, og her er det selvfølgelig Barolo, som jeg tænker mest på, og så blev det desværre året, hvor vi i stalden sagde farvel til Gigant Slugger.
Kigger jeg frem til denne nye sæson, så har vi lige nu ikke stalden fyldt op med startheste. Vi arbejder med de mange ungheste, vi har, og så ser vi frem til at arbejde med de løbsheste, der forhåbentligt kommer ind i stalden.
Vi skal levere en god vare, og det betyder, at vi gerne vil være med i de store løb – helst årgangsløbene – og så kunne det være sjovt, hvis vi fandt den nye reklamehest, som alle travtrænere har behov for.
Det er de grundsten, som vi skal forsøge at lægge nu.
2018 ER OGSÅ spændende på en helt anden måde. For det er nu, at travsportens nye model skal stå sin prøve. Det første skud er den nye tv-kanal Fast Track. Skabelonen for, at det her bliver rigtig godt, er helt klar til stede. Jeg synes, at udsendelserne indtil nu har været gode.
Det er cool med en ny kvindelig studievært. Det er super fedt, at Camilia Soltani tager den udfordring, det er at komme ind i et nyt og ukendt område.
Jeg synes, at vi aktive og sportens følgere har pligt til at give det nye projekt en chance i stedet for at tæske løs på det negative. Nu er det vedtaget, at det er den vej, sporten skal gå – og det må vi bakke op om.
SOM TRAVTRÆNER får vi en helt anden mulighed end tidligere for at blive eksponeret i Skandinavien end tidligere. Jeg håber, at vi derved får flere norske og især svenske hesteejere til at se mod Danmark.
Nu er der 15.000 kroner i førstepræmie i de fleste løb, og det er alligevel tæt på 20.000 svenske kroner. Får vi flere heste i træning, så er der også bedre grundlag for fyldte felter og endnu mere spil fra Sverige og Norge.
På den måde kommer det hele til at fungere bedre, og hjullet drejer den rigtige vej. Der kommer flere penge og flere trænere får et godt liv.
Det er det, der er hensigten – og det skal vi bakke op om.
***
I øvrigt mener jeg …
… at det er flot, at der i gennemsnit er omkring 10 heste i felterne her efter nytår.
***
Peter Jensen er travtræner i Aalborg. Holdningerne i Ugens Vrinsk er skribenternes egne og ikke udtryk for Ekstra Bladets meninger.
Næste lørdag er det Ken Ecce, der vrinsker på ekstrabladet.dk/trav.