Ung pige vil give danske stjerner baghjul

Ugens staldbesøg: 21-årige Henriette Larsen kører i eliteløbet N. J. Koster Memorial sit første danske travløb - hun kører favoritten mod nogle af de allerbedste danske travkuske

Poet Broline og Henriette Larsen er duoen fra Halmstad, der tager til Charlottenlund for at vinde N. J. Koster Memorial. Foto: Adam Ström
Poet Broline og Henriette Larsen er duoen fra Halmstad, der tager til Charlottenlund for at vinde N. J. Koster Memorial. Foto: Adam Ström

Hvis man ser på modstandernes meritliste i det klassiske danske storløb N. J. Koster Memorial, så vil det nok give nogle søvnløse nætter for de fleste unge travkuske.

Det er her den 21-årige danskfødte Henriette Larsen kører sit første travløb i fædrelandet. Hun sidder bag favoritten Poet Broline - og da det er et løb for eliten, så stiller de andre deltagere med en flot buket af Danmarks bedste kuske.

Vi tager dem fra en kant:

  • Ken Ecce - øjeblikkets hotte kusk i Danmark. Har i år vundet DM og en række storløb
  • Preben Kjærsgaard - en af Danmarks største kuske gennem tiderne. Vundet internationale storløb og to derbysejre
  • Jeppe Juel - vinder af et hav af løb. Deltager i årets VM for Travheste.
  • Birger Jørgensen - har vundet over 8000 sejre og eneste dansker, der har vundet VM for Travkuske.
  • Steen Juul - sportens grand old man, der har vundet alt, hvad der er værd at vinde i Danmark. Otte sejre i Dansk Travderby
  • Kenneth Nielsen - har som en af de få danske kuske kørt finale i Europas største sprinterløb: Elitloppet.

Og ja, så er der altså Henriette Larsen, der har fået en unik chance af sin arbejdsgiver svenske Peter Untersteiner, der søndag er optaget af svenske Breeders Crown-finaler i Eskilstuna.

- Det bliver sjovt at køre mod dem. Jeg tænker ikke rigtig på, at det er nogle af de bedste danske kuske, for normalt kører jeg mod de bedste svenske kuske, og jeg tror ikke, at der er den store forskel, siger Henriette Larsen.

Til daglig passer hun syv heste hos Peter Untersteiner i Halmstad. En af dem er netop Poet Broline, der er en af de bedste svenske heste.

- Jeg passer den til daglig og træner den, så det er så mærkeligt for mig at skulle køre den, siger Henriette Larsen, der ikke kommer til at passe ekstra på Poet Broline bare fordi, hun går op ad hesten stort set hver eneste dag.

- Jeg er vant til at køre løb, og den er vant til at være med i travlkøb. Både hesten og jeg ved, hvad det handler om søndag, siger Henriette Larsen.

Poet Brolines største sejre

Poet Broline er favorit i N. J. Kosters Memorial på Charlottenlund Travbane søndag.

Hesten er fem år og har allerede indløbet 2,9 millioner præmiekroner ved 11 sejre i sine 38 løb.

De største sejre har været:

  • Den lange E3-finale i 2015 (900.000 svenske kroner)
  • Kong Gustaf V's Pokal i 2016 (900.000 svenske kroner)
  • Italienske Grand Prix Contentiale i 2016 (ca. 700.000 svenske kroner)
  • Prins Carl Philips Jubileumspokal i 2017 (ca. 250.000 svenske kroner)

Hun boede de første ti år af sit liv i Give, men da forældrene flyttede til Halmstad, hvor faderen Niels Christian Larsen skulle være travtræner, så måtte hun med, og det har Henriette Larsen aldrig været ked af.

- Jeg føler mig nok en smule mere svensk end dansk. Jeg har jo boet i Sverige i 11 år, men jeg er da også helt klart dansker inderst inde, siger hun til Ekstra Bladet.

- Det er kun min forældre, som jeg taler dansk med. Jeg er vokset op med svensk, så det er blevet naturligt for mig, siger Henriette Larsen.

Satser på hestene
Hun ser klart sin fremtid i travsporten.

- Det er i hvert fald det, jeg vil lige nu. Jeg synes, at fremtiden ser lys ud. Jeg får nogle fine køreture af Peter, og jeg klarer dem meget godt, og så bliver det hele lidt lettere, siger dansk-svenskeren.

I år har hun blandt andet vundet lærlingsløb i V75-serien og svensk mesterskab for ungdom. I begge løb var der 100.000 svenske kroner i førstepræmie.

Oftest er det mænd, der kører travløb. Kvindelige topkuske er sjældne.

- Jeg synes ikke, at der er den store forskel på mandelige og kvindelige kuske. Vi kører jo på de samme vilkår og efter samme regler. Men altså som pige er jeg jo ikke lige så stærk som mændene, men det afhænger jo også af en kørestil, om man har brug for styrken. Jeg synes ikke, at den har så stor betydning, siger hun.

 

Henriette Larsen har passet Poet Broline siden den var tre år. Til daglig passer hun syv heste hos den svenske travtræner Peter Untersteiner. Foto: Adam Ström
Henriette Larsen har passet Poet Broline siden den var tre år. Til daglig passer hun syv heste hos den svenske travtræner Peter Untersteiner. Foto: Adam Ström

- Det kan være svært at blive accepteret som kvinde i løbene. Nogen tænker måske efter løbene, at det ikke gik så godt, fordi det var en kvinde, der kørte. Det har jeg oplevet et par gange.

- Men det gælder om at sætte foden ned og vise, at man ikke lader sig skubbe væk fra positionerne. Jeg må være lidt hård en gang i mellem. Det duer ikke at være en sød og rar pige i løbene. Man skal vise, at man findes, siger Henriette Larsen.

Og det netop det, som hun vil på søndag i N. J. Koster Memorial.

- Jeg tror på en rigtig god vinderchance med Poet Broline. Jeg er meget tilfreds med startsporet. Sprinterdistancen passer godt til hesten. Den er meget starthurtig, og den har fået spids i alle sine løb.

- Min taktik bliver at komme til spids, og så vil jeg forsøge at styre løbet derfra. Poet Broline er vant til lidt hårdere modstandere, end dem vi møder søndag, siger hun.

Kan blive den største sejr
Der er 70.000 danske kroner i førstepræmie i løbet.

- Jeg har to gange i år vundet mere i et enkelt løb, men N. J. Koster Memorial er et klassik løb, så jeg tror, at en eventuel sejr i det løb skal rangeres højere end de to andre, siger Henriette Larsen.

Spændende bliver det, om hun kan kanøfle de gamle drenge i årets sidste internationale danske storløb.

Se flere travartikler på eb.dk/trav - det er også her, at Ekstra Bladet følger, hvordan det går Henriette Larsen i det danske storløb

Ekstra Bladet Trav

Alt om travligaen - klik her

Ekstra Bladets travside: ekstrabladet.dk/trav

Bliv hesteejer i travligaen for 200 kroner i måneden: ekstrabladet.dk/travklub

0 kommentarer
Vis kommentarer