10 ting vi lærte af dopingrapporten: Meget snak - ingen dom

To og et halvt års arbejde med 50 interviewede og 100 timers interview afdækker en række interessante og strafbare forhold i og omkring Bjarne Riis' cykelhold - men havde man sat næsen op efter straf og konsekvenser for de involverede, bliver man slemt skuffet

Fra venstre: Michael Ask, Direktør Anti Doping Danmark,
Morten Mølholm Hansen, direktør Dansk Idræts Forbund og
Jesper Frigast, juridisk konsulent i Anti Doping Danmark. (Foto: Filip Davali)
Fra venstre: Michael Ask, Direktør Anti Doping Danmark, Morten Mølholm Hansen, direktør Dansk Idræts Forbund og Jesper Frigast, juridisk konsulent i Anti Doping Danmark. (Foto: Filip Davali)
Følg Cykling

Tirsdag blev årelang ventetid brudt, da Anti Doping Danmark og Danmarks Idrætsforbund offentliggjorde 'Rapport om doping i dansk cykelsport 1998-2015'. Et værk på 96 sider spækket med resumeer, konklusioner, anbefalinger omkring dopingarbejdet i cykelsporten.

50 personer er interviewet - 24 ledere og 26 nuværende eller tidligere ryttere - og der er indsamlet 100 timers optagelse med vidnesbyrd.

Helt centrale personer i rapporten er Michael Rasmussen, hvis vidneudsagn skabte grobund for hele rapporten, samt ikke mindst Bjarne Riis, der som holdejer for et dansk hold gennem stort set hele rapportens undersøgelsestid.

Rapporten afdækker en række overtrædelser af dopinglovgivningen - men af forskellige årsager bliver der ikke fældet en eneste dom.

- Vi havde håb om at kunne køre egentlige dopingsager i forbindelse med rapporten, men det var ikke det egentlige formål.

- Der er en tendens til, at ryttere kun erkender forhold, der ligger udenfor forældelsesfristen, siger direktør i Danmarks Idrætsforbund Morten Mølholm, der var en del af undersøgelsesgruppen.

Du kan få et overblik her:

1. Doping ved OL i Athen 2004

Michael Rasmussen har i sin bog 'Gul feber' forklaret, at der forekom doping på det danske OL-hold, der bestod af ham selv, Bo Hamburger, Frank Høj, Nicki Sørensen og Lars Michaelsen.

I bogen forklarer Rasmussen, at Frank Høj har smuglet kortison-stoffet Synachten med, og at de to doper sig med det - og muligvis også Nicki Sørensen.

Nicki Sørensen har erkendt at have taget Synachten, og han erkendte også at have taget epo og væksthormon tidligere i sin karriere. Frank Høj har nægtet at have smuglet noget ind og at have dopet sig.

Konklusion
Der vurderes, at der kunne være rejst sag mod Nicki Sørensen og Frank Høj - men det blev der ikke pga. forældelsesfristen.

2. Epo-køleskabet i Luxembourg

I perioden 1999-2000 - inden Bjarne Riis købte Team Home Jack & Jones - var der på holdet en vis systematik i epo-forbruget. Det skete fra en af de daværende rytteres lejlighed i Luxembourg, hvor epo'en blev opbevaret i et køleskab.

Denne 'doping-central' kendte de sportslige chefer Johnny Weltz og Alex Pedersen til, og Weltz har også indrømmet, at han har været med til at fremskaffe stofferne.

Konklusion
Der vurderes, at der kunne være rejst en sag mod Johnny Weltz og Alex Pedersen - men det blev der ikke pga. forældelsesfristen.

3. Riis opfordrer Hamburger til at købe epo

I 2000 trænede Bjarne Riis både Bo Hamburger og Jörg Jaksche. Jaksche var på besøg hos Bjarne Riis, men havde ikke taget epo med til Bjarnes hjem. Riis kontaktede derfor Hamburger for at høre, om han kunne skaffe noget.

Både Hamburger og Jaksche bekræfter forløbet, mens Bjarne Riis nægter.

Konklusion
Der vurderes, at der kunne være rejst en sag mod Bo Hamburger og Bjarne Riis - men det blev der ikke pga. forældelsesfristen.

4. Hamburgers dopingdom

Bo Hamburger blev i 2001 efter Flèche Wallone testet positiv for doping. Han har til rapporten forklaret, at han dopede sig efter pres fra Bjarne Riis, der efter Laurent Jalaberts rygskade ville se resultater fra danskeren i forårsklassikerne.

Bo Hamburger blev senere frikendt, da resultaterne fra b-prøven afveg en smule.

Konklusion
Der vurderes, at der kunne være rejst en sag mod Alex Pedersen og Bjarne Riis - men det blev der ikke pga. forældelsesfristen.

5. Kortisonforbrug på CSC

Både Tyler Hamilton og Michael Rasmussen har til rapporten fortalt, at der på holdet var et systematiseret forbrug af kortison. Det udsagn bakkes op af Jörg Jaksche og Alex Pedersen.

Holdets læger hjalp rytterne med at injicere det, og Bjarne Riis har forklaret om virkningerne ved brug af kortison.

Bjarne Riis har afvist påstandene og sagt, at han opfordrede lægerne til at følge reglerne.

Konklusion
Der vurderes, at der kunne være rejst en sag mod Alex Pedersen, Johnny Weltz og Bjarne Riis - men det blev der ikke pga. forældelsesfristen.

6. Kyllingens hæmatokritværdi

Forud for det italienske løb Giro di Lucca i 2002 fik Michael Rasmussen kontrolmålt sin hæmatokritværdi til 50, og han kunne derfor testes positiv. Rasmussen har forklaret, at Bjarne Riis og Alex Pedersen begge var vidende om hans epo-forbru, og at de traf en beslutning om at tage ham ud af løbet, men foretog sig ikke yderligere i sagen.

Både Pedersen og Riis bekræfter at have taget beslutningen, men begge har oplyst, at de blot havde en formodning om, at Rasmussen havde taget epo.

Konklusion
Der vurderes, at der kunne være rejst en sag mod Alex Pedersen og Bjarne Riis - men det blev der ikke pga. forældelsesfristen.

7. Riis opfordrede Sastre til bloddoping

En anonym kilde i rapporten beretter, at Tour de France-vinderen i 2008, Carlos Sastre, forud for Touren det år af Riis var blevet foreslået at bloddope sig.

- Det ser ud til, at du stadig godt kunne bruge nogle små poser med blod. De andre bruger det.

- Vi ved med sikkerhed, at Discovery bruger det, sagde Riis til Sastre.

Det blev Sastre meget oprørt over og søgte efter sæsonen derfor væk fra holdet.

Bjarne Riis bekræfter til rapporten, at Sastre forlod holdet af den grund - men også at spanieren havde misforstået Riis' budskab. Formentlig på grund af, at samtalen foregik på engelsk.

Ifølge Riis var hans pointe blot, at han ville tale om, hvorvidt der stadig var ryttere, der benyttede bloddoping. Og at bemærkningen ikke var møntet som en opfordring til Sastre, men blot en konstatering af, at man nok skulle tage ekstra blod for at være med på toppen.

Sastre har formentlig ikke været afhørt til rapporten, for i dag siger spanieren, at han ikke erindrer at have haft denne samtale med Bjarne Riis.

Konklusion
Sagen er ikke uden for forældelsesfristen, men der vurderes, at der ikke er tilstrækkeligt bevis for, at Bjarne Riis kan straffes efter dopingreglerne.

8. Schlecks tilknytning til Dr. Fuentes

I 2008 kom det frem, at Fränk Schleck i 2006 havde overført 50.000 kroner til lægen Eufemiano Fuentes, der er kendt for at have bloddopet flere cykelryttere.

Fränk Schleck selv forklarede, at han blot købte et træningsprogram af Fuentes, og Bjarne Riis accepterede forklaringen, hvcilket han også har forklaret til rapporten.

Konklusion
Der vurderes, at Bjarne Riis burde have været klar over, at fuentes ikke sælger træningsprogrammer, men bloddopingkure, og forklaringerne bliver ikke anset som sandsynlige. Alligevel foreligger der ikke nok oplysninger til, at der rejses en sag mod Bjarne Riis,

9. Bjarne Riis taler ikke sandt

Flere steder i rapporten er der påstand mod påstand. Ofte er det Bjarne Riis, der er i opposition og erklærer sig uenig i en eller flere samstemmende forklaringer.

For begivenheder, der indtraf for adskillige år tilbage kan der naturligvis være uoverensstemmelser i forklaringerne - men det var alligevel ikke det, undersøgelsesgruppen konkluderer.

Konklusion
For ved stort set alle punkter er der konkluderet imod Riis, og DIF-direktør Morten Mølholm forklarede da også på pressemødet ved præsentationen af rapporten, at undersøgelsesgruppen finder, at Riis ikke altid siger sandheden og stadig tilbageholder information.

- Ja, det kan man næsten se i vore konklusioner.

- Vores vurdering er i hvert fald, at vi tror mere på nogle andre end Bjarne Riis i nogle tilfælde.

10. Ingen Opéracion Puerto-svar

Har Riis eller har han ikke tilknytning til dr. Eufamiano Fuentes, der var helt central i den store Opéracion Puerto? Ja, mener både Jörg Jaksche og Tyler Hamilton, sidstnævnte forklarer sågar, at Riis introducerede ham for Fuentes, og at han har set dem mødes på et hotel i Spanien.

Johnny Weltz finder det usandsynligt, at Riis ikke kender Fuentes. Og han er vidende om, at der ofte fra CSC-kontoret blev bestilt fly via Madrid, så Fuentes kunne blive aflagt et besøg.

Nej, siger Riis selv og afviser det hele. Tværtimod forklarer han, at han var tæt på at stoppe Hamiltons bloddoperi.

Konklusion
Vi er ikke blevet klogere på, om Riis også er involveret her. Det har ikke lykkedes undersøgelsesgruppen at få Eufemiano Fuentes til samtale, og da Opéracion Fuentes kørte på sit højeste var der kun en enkelt journalist udenfor retsbygningen, der spurgte ind til Bjarne Riis. Her svarede Fuentes, at han kendte Riis af omtale, men aldrig havde mødt ham eller talt med ham.

Ekstra Bladet fik uddybende kommentarer fra både Morten Mølholm Hansen, direktør i Danmarks Idrætsforbund og Michael Ask, direktør i Anti Doping Danmark efter dagens pressemøde. Hør deres kommentarer herunder:

 

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+