Annonce:
Annonce:

30 år siden sidste triumf: Nu bærer han en hel nations håb

Romain Bardet er nummer to i Tour de France og er franskmændenes store håb i løbet, som ingen franskmand har vundet i over 30 år

Det er vigtigt at bevare spontaniteten i et løb, mener Romain Bardet. Foto: AP
Det er vigtigt at bevare spontaniteten i et løb, mener Romain Bardet. Foto: AP
Annonce:
Følg Cykling

BRIANÇON (Ekstra Bladet): Når teambusserne morgen efter morgen klumper sig sammen i startbyerne og slipper deres last af cykelryttere fri, er det den samme lille flok af stjerner, der får et jubelbrøl fra tilskuerne med på vejen, når de kører til indskrivning.

Contador, Quintana og Froome, selvfølgelig. Bjergtrøjen og den grønne pointtrøje uanset, hvem der kører i dem. De franske helte Voeckler, Chavanel og Pinot – selv om han var nærmest usynlig på etaperne og udgik forleden.

Og så er der Romain Bardet. Det store franske håb. Flinke, smilende Romain, som måske en dag vinder Tour de France. Han kommer som regel ud af Ag2r-bussen som den sidste rytter og giver sig tid til at skrive autografer og optræde som et nedlagt trofæ på tilfældige menneskers selfies.

Annonce:

Brølet fra tilskuerne kan høres viden om og sender et signal til folk længere oppe ad vejen til indskrivningen. Når Bardet med en enkelt hjælper løbende ved sin side ruller af sted, følger en bølge af jubelråb og hævede arme med smartphones ham hele vejen på den anden side af barrieren.

Romain Bardet kort inden 15. etape af årets Tour de France. Foto: AP
Romain Bardet kort inden 15. etape af årets Tour de France. Foto: AP

’Allez, Romain’.

Han blev nummer to sidste år i Tour de France. Det tætteste en franskmand er kommet på sejren i det meste franske af alle cykelløb i de seneste 32 år. Bernard Hinault vandt for femte gang i 1985, og siden har de franske ryttere svigtet. De er højst blevet næstbedst i Le Tour. Et nationalt traume.

Men nu har de altså Bardet, og de lægger et tungt forventningspres på denne spinkle mand, som vejer alt for lidt af en 185 centimeter høj mand at være. 65 kilogram, siges det. En kvindelig model ville blive ynket som anorektiker med de mål.

Annonce:

Han virker meget mindre, så man forbløffes, når han står af cyklen. Men hans blide væsen tager man vist ikke fejl af. Han er velopdragen og pligtopfyldende, fornemmer man. Han minder på den måde om Chris Froome, som også er en Tintin-agtig type, der taler pænt om de gode og behændigt undlader at kommentere de onde.

Han er god til at modstå presset, siges det om Bardet. I modsætning til Thibaut Pinot, som for ikke så længe siden også var et stort Grand Tour-håb i Frankrig, kontrollerer Bardet sit temperament og lader sig ikke gå på at den konstante opmærksomhed. Måske, fordi han ikke selv forventer at blive den, der skal løfte den tunge arv efter Hinault.

- Jeg ved ikke, om den næste franske Tour-vinder skal findes i feltet nu. Det er ikke mit livs udfordring at vinde Tour de France. Hvad der er vigtigt for mig, er at nyde succes efter mine egne standarder, siger Bardet i et interview med Edward Pickering i det officielle Tour de France-magasin, som Tour-arrangør ASO udgiver hvert år.

Annonce:

- Cykling definerer ikke mig som menneske. Jeg er bare en cykelrytter. Jeg er ikke et geni. Jeg har ikke opfundet en vaccine. Jeg forstår udmærket, at sport sætter stærke følelser i sving, men det er altså bare sport, siger han.

Det er vigtigt at bevare spontaniteten i et løb, mener Romain Bardet. Foto: AP
Det er vigtigt at bevare spontaniteten i et løb, mener Romain Bardet. Foto: AP

Ikke desto mindre beskrives han af Procycling Magazine som voldsomt ambitiøs med en umættelig sult efter mere. Han er ’den evigt utilfredsstillede’, lyder karakteristikken. Pickering skriver, at Bardet er styret af følelser i løbene, og at alt, hvad han gør, er improviseret.

- I løb er det vigtigt at bevare spontanitet og ikke kigge på sin watt-måler. Man skal have tillid til sin træning. I et løb er det ikke min puls, men min fornemmelse, der giver mig rytme, siger Bardet i Tour-magasinet.

Fansene elsker ham, når han skyder af sted. De håber og håber. Stadig er veteranen Thomas Voeckler nok kæledæggen over alle i fransk cykling, men Bardet er fremtidens mand, siger Yvon Sanquer, som er manager for det franske Cofidis-hold.

Annonce:

- Voeckler kører sin sidste Tour, og folk tager afsked med ham i år, men det er Bardet, de håber på og tror på i klassementet. De franske tilskuere er altid loyale over for de franske ryttere, og det især, når de gør det godt i Touren, siger Sanquer.

- Bardet er den store rytter nu. Alle fansene håber selvfølgelig, at han kan vinde Tour de France. Han er en meget populær rytter. Det er der ingen tvivl om, siger Sanquer.

Bardet i kamp med Froome. Foto: AP
Bardet i kamp med Froome. Foto: AP

På det nye Bahrain-Merida-hold arbejder den franske sportsdirektør Philippe Mauduit, som engang var en af Bjarne Riis’ nære medarbejdere på Team Saxo Bank. Han glæder sig over Bardets succes, men han bekymrer sig ikke om, at Frankrig nu på fjerde årti ikke har kunnet producere en Tour-vinder.

- For mig har det ingen betydning. Tour de France er det ypperste, cykelsporten kan byde på, og franskmændene er stolte af det. Vi er stolte af Tour de France som begivenhed, siger Mauduit og taler begejstret om nye generationer af franske ryttere i en internationaliseret cykelsport, før han holder pause.

- Men selvfølgelig ville det da være interessant med en fransk vinder igen, siger han så.

Annonce:

Storholdet rammer ingenting: 'Det er en ommer!'

Fra brækket hofte til Tour-helt: I dag blev han historisk

Da trøjen blev flået af: Fra himmel til helvede

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: