Annoncørbetalt indhold Hvad er Annoncørbetalt indhold?
Annonce:
Annonce:

7 ud af 10 danskere dumper: Få ekspertens tips til at passe bedre på cyklen

Ville du sætte dig ind i en bil med løse bremser og grus i motoren? Sikkert ikke. Bilen kommer til syn og service, men vi har det med at glemme cyklen. Manglende vedligehold af den tohjulede kan dog både være dyrt og farligt, mener eksperten.

Christoffer Pedersen, Customer Service Manager hos Cykelexperten Megastore. Foto: Rasmus Stendys
Christoffer Pedersen, Customer Service Manager hos Cykelexperten Megastore. Foto: Rasmus Stendys
Annonce:
Følg Cykling

Hverdagen kalder, og du har sikkert glædet dig til at trille gennem byen med sensommervind i håret og en kop kaffe på styret. Imidlertid kan knas med kæden eller flade dæk hurtigt sætte en kæp i hjulet og smadre drømmen om en lykkelig morgen på cykelstien.

- Jeg vil skønne, at 7 ud af 10 danskere misligholder deres cykel. Det er faktisk et ret stort problem, som kan løses relativt let, hvis du med jævne mellemrum husker at rense cyklen, smøre kæden og pumpe dækkene. Det er især rengøringen, der nedprioriteres, og det er skørt – for det er noget, hvem som helst kan klare, siger Christoffer Pedersen, Customer Service Manager hos Cykelexperten Megastore i Vanløse.

Se, hør og mærk efter
Modsat bilen er der ingen krav om, at cyklen skal til syn eller godkendes af myndighederne. Derfor er det op til dig selv at sørge for, at cyklen er sjov og sikker.

- Det er egentlig ganske enkelt. Se på den. Er den beskidt, er det tid til en rengøring. Er dækket halvt fladt, skal cyklen pumpes. Slår du lyttelapperne ud, kan du måske høre, at der er noget, der rammer hjulet, eller at der er knas med gearet eller kæden. I sådan en situation skal du en tur forbi cykelhandleren, hvis ikke det er noget, du selv er ekspert i, siger Christoffer Pedersen.

Er du alligevel i tvivl, så mærk efter. En cykel, der trænger til et eftersyn, kan nemlig også sætte en dæmper på køreglæden.

- Er dækkene bløde, eller er bremseklodserne begyndt at hænge, kan cykelturen hurtigt føles dobbelt så hård og dobbelt så lang. Knaser det, når du træder i pedalerne, kan det tyde på, at der er kommet skidt i kæden. Oplever du generelt bare, at cykelturen ikke er så sjov, som den har været, er der nok noget, du skal have kigget nærmere på.

Manglende kærlighed kan blive dyrt
De fleste byboere elsker deres cykel, men ifølge Christoffer Pedersen får cyklen sjældent den kærlighed, den fortjener. Og det kan koste dyrt.

- At køre med en beskidt kæde svarer til, at tandhjulene pudses med sandpapir, når du træder i pedalerne. Går bremserne mod hjulet, bliver de selvsagt også hurtigere slidt. Sparer du besøget hos cykelværkstedet, kan du altså få en langt større regning i sidste ende, forklarer han og pointerer, at det kan have endnu større konsekvenser at nedprioritere cykelplejen.

- Nedslidte bremseklodser er ikke til meget hjælp i en hård opbremsning, og har du ikke passet på kæden, kan du risikere, at den springer, hvis du står op og træder i pedalerne. Det kan altså gå grueligt galt, hvis ikke du er opmærksom.

Én gang om året
Selv om du har investeret i en cykel af høj kvalitet, kræver den en kærlig hånd i ny og næ. Er du fiks på fingrene, og husker du at pumpe og pleje, er du nået langt. Alligevel bør cyklen komme en tur forbi værkstedet en gang året, mener Christoffer Pedersen.

- Det er nemt at glemme ting som gear og hjullejer, fordi du ikke kan se dem med det blotte øje. Dermed ikke sagt at disse ting ikke skal tjekkes efter og justeres, og jeg vil klart anbefale, at det ikke er noget, du selv begynder at rode med. Book i stedet et besøg hos cykelværkstedet en gang om året, så du er sikker på, at cyklen kan stå distancen.

Cykelexperten Megastore har også et Shimano Service Center. Det betyder ganske enkelt, at de er særligt uddannede i gearsystemerne fra Shimano og benytter originale Shimano reservedele. En klar fordel da stort set alle danske hverdagscykler er udstyret med et Shimano gearsystem.

Man kan sammenligne det lidt med et tandeftersyn. Ignorerer man servicecheck og de små huller, kan de hurtigt vokse sig større og ikke mindst dyrere.

Christoffer er ekspert i Shimano, og kan hjælpe med at holde din cykel sikker og holdbar. Foto:  Rasmus Stendys
Christoffer er ekspert i Shimano, og kan hjælpe med at holde din cykel sikker og holdbar. Foto: Rasmus Stendys
 

Vælg en cykel til dit temperament
Synes du, der er lige vel meget at se til med cyklen? Så har du måske valgt den forkerte cykel. Når du skal investere i en hverdagscykel, er der ifølge Christoffer Pedersen to ting, du skal gøre op med dig selv.

- Tænk over, hvor meget tid du vil bruge på at vedligeholde din cykel – og hvor meget det betyder for dig, at cyklen er hurtig i optrækket, siger han og slutter:

- Den gammeldags bedstemorcykel er tungere og derfor også langsommere. Til gengæld har den indvendige gear, der kræver mindre vedligehold og som oftest også holder længere. Citybiken er derimod hurtigere og lettere men kræver en lidt større indsats fra dig.

Gør-det-selv: 3 ting du selv kan fikse

Giv cyklen en hovedrengøring
Alle kan lære at gøre en cykel ren, og det behøver ikke tage mere end 10 minutter. Anskaf dig cykelrens og en børste, og fjern snavset. Særligt de kritiske områder omkring kæden, bremserne og eventuelle ydre tandhjul bør du være opmærksom på.

Pump dækkene
For langt de fleste giver det sig selv, men er du i tvivl, så se efter de tal for maxtryk, som du finder på siden af dækket. Pumper du cyklen hos en cykelhandler, vil pumpen som regel kunne vise dæktrykket. Bruger du en gammeldags cykelpumpe, kan du mærke dig frem. Når dækket er ved at være så hårdt, at du ikke kan trykke det ind, skal du stoppe.

Smør kæden
Her er det vigtigt, at du rengør kæden for gammelt skidt og tørrer den af, inden du giver den olie. Smør kædeolien på indersiden af kæden, mens du drejer på pedalerne, lad olien sidde i 10 minutter og tør efter med en tør klud. Er du i tvivl, så lad dette være et job for dit cykelværksted.

Shimano Service Center

Shimano Service Center er et globalt netværk af uafhængige cykelhandlere. Her kan du få rådgivning om vedligehold samt reparation og service udført af dygtige cykelmekanikere, certificeret i Shimanos gearsystemer.

Med ca. 40 centre fordelt over hele Danmark er hjælpen tæt på, når cyklen knager eller når det er tid til cyklens årlige sundhedstjek.

Find dit nærmeste Shimano Service Center her.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er farligt at leve, du kan dø af det
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: