Årets cykelrytter: Giv doperne livstid

Tinkoff-Saxo-rytteren Michael Valgren bakker op om livstidskarantæne til dopingsyndere, hvis det er, hvad der skal til for at udrydde doping

Ikke mindst i kraft af sin DM-titel fra juni blev Michael Valgren tirsdag kåret til 'Årets Cykelrytter 2014'. (Foto: Claus Bonnerup).
Ikke mindst i kraft af sin DM-titel fra juni blev Michael Valgren tirsdag kåret til 'Årets Cykelrytter 2014'. (Foto: Claus Bonnerup).

Selv om han kører på et af feltets mest kontroversielle hold med både dopingdømte og dopingmistænkte ryttere og en stab af sportsdirektører, som med få undtagelser har en dopingfortid, indtager 22-årige Michael Valgren en uforsonlig holdning over for dopingsyndere.

Det understregede han tirsdag, da han blev hyldet som ’Årets Cykelrytter 2014’ ved en højtidelighed i København. Samme dag blev den tyske sprinter Marcel Kittel i internationale medier citeret for at støtte både fængselsstraf og livstidskarantæne til dopere, og Valgren tøvede ikke med at følge trop.

Michael Valgren kan kigge tilbage på et fantastisk debutår som professionel med flere sejre - alligevel er deltagelsen ved VM for ham højdepunktet Cykling Valgren: Mest stolt af VM Marcel Kittel hader modstandere, der doper sig, og han vil det til livs med alle tænkelige midler. (Foto: AP/Christophe Ena) Cykling Supersprinter vil sende dopingsyndere i fængsel

- Jeg deler holdning med Marcel. Det er fair nok, at straffen bliver forhøjet, for doping er noget, vi bare ikke skal have i sporten. Så enkelt er det, sagde Valgren.

- Fængselsstraf er måske lige voldsomt nok, men kan længere karantæner hjælpe på det, så er det den rigtige vej frem.

Det internationale antidopingagentur WADA har fra årsskiftet forhøjet straffen for doping fra to til fire års karantæne. Livstidskarantæne kan idømmes ved gentagne overtrædelser af dopingreglerne.

Michael Valgren kunne smile, da tiltlen som Årets Cykelrytter 2014 kom i hus. (Foto: Jan Unger) Cykling Superdebutant er årets cykelrytter

- Hvordan har du det med, at flere sportsdirektører på dit hold har en dopingfortid, og at flere holdkammerater er dømt for doping eller er under mistanke for doping?

- Jeg ser ikke holdet som særligt kontroversielt, for det, der er foregået, er foregået for længe siden. Det er fortid. Dengang var tingene anderledes, end de er i dag. Jeg ser ikke de store problemer i at køre for det hold, jeg kører for nu, sagde Michael Valgren.

- Man skal selvfølgelig have et rap over nallerne, når man har gjort noget forkert, men dem, der har gjort noget forkert i fortiden, skal ikke dømmes nu. Det ville ikke være i orden.

- Men det ville være fint at forhøje straffen nu, hvis det kan få folk til at holde sig fra doping.

Landevejene ligger åben for Valgren, mener Nicki Sørensen (Foto: Claus Bonnerup) Cykling Storroser dansk kæmpetalent: Han har ingen begrænsninger

- Hvornår burde man trække en streg i sandet?

- Det er svært at sige. Det må UCI ligge og rode med, for hvis jeg skal være helt ærlig, så er jeg lidt ligeglad med, hvornår den streg skal trækkes – om det skal være nu eller næste år, sagde Valgren.

- Man kan bare håbe på, at forhøjede straffe kan få folk til at tænke sig mere om og holde sig fra doping.

Efter succesåret 2014 tager Valgren fat på ny i Dubai Tour i begyndelsen af februar, hvorefter hans sæsonprogram er usikkert. Dog er der tale om Ruta del Sol, Paris-Nice, Ardenner-klassikerne og Schweiz Rundt.

I Ardennerne ser han frem til at køre som hjælperytter for tjekken Roman Kreuziger – som i øjeblikket er under mistanke for brug af præstationsfremmende stoffer eller metoder på grund af udsving i sit biologiske pas.

Michael Valgren hæfter sig imidlertid ved, at Kreuziger ikke er testet positiv, og han har ingen betænkeligheder ved at køre på hold med dopingmistænkte og dopingdømte og lade sig dirigere af sportsdirektører, der har indrømmet doping i deres aktive karriere.

- Nej, hvis jeg skal være helt ærlig, så rører det mig faktisk overhovedet ikke, siger Michael Valgren.

Hædersprisen ’Årets Cykelrytter’ blev tirsdag uddelt for 39. gang. Blandt Valgrens forgængere er Bjarne Riis, Michael Rasmussen, Bo Hamburger, Johnny Weltz og Frank Høj.

Michael Valgren kan kigge tilbage på et fantastisk debutår som professionel med flere sejre - alligevel er deltagelsen ved VM for ham højdepunktet Cykling Valgren: Mest stolt af VM Marcel Kittel hader modstandere, der doper sig, og han vil det til livs med alle tænkelige midler. (Foto: AP/Christophe Ena) Cykling Supersprinter vil sende dopingsyndere i fængsel Valgren: Mest stolt af VM

0 kommentarer
Vis kommentarer