Afsløring: Dopingrapport dækker over dansk cykelhelt

Den længe ventede rapport om doping i dansk cykling skåner Nicki Sørensen, selv om han har erkendt doping ved OL i 2004

Se Ekstra Bladets sportsjournalist Brian Askvig forklare om sagen (Foto: Claus Bonnerup/Stig Thøgersen)

På tredje år efterforsker Anti Doping Danmark (ADD) og Danmarks Idræts Forbund (DIF) doping i dansk cykelsport i den største undersøgelse af sin art nogen sinde i Danmark. Det bliver givetvis også den sidste af sin art, for Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at de to statsfinansierede organisationer snarere end at fælde dopingsyndere holder hånden over en af de mest fremtrædende danske cykelryttere i de seneste 15 år.

Det gælder den firdobbelte danmarksmester, Nicki Sørensen, som over for den undersøgelsesgruppe, som har stået i spidsen for efterforskningen, har indrømmet, at han dopede sig ved OL i 2004.

Michael Rasmussen følges væk af cykelsponsor Christina Hembo efter hans dopingtilståelse i januar 2013. I dag er en betydelig del af hans forklaring om doping i dansk cykling bortcensureret. (Foto: Claus Bonnerup). Sport og Spil Nicki-sagen: Læs de censurerede dopingafsnit her

Nu kommer der omsider et klart svar på, hvad Bjarne Riis' rolle i doping i dansk cykelsport har været, vurderer tidligere formand for Anti-Doping Danmark. (Foto: Claus Bonnerup) Cykling Nu kommer opgøret med doping-fortiden

Det fremgår af et resumé af Michael Rasmussens vidneafhøring, som han i april blev bedt om at godkende. En måned senere tilbagekaldte ADD imidlertid resuméet og kaldte det da et ’foreløbigt dokument’ og et ’udkast’.

Et nyt resumé, som Rasmussen blev bedt om at underskrive, var renset for omtale af Nicki Sørensens dopingmisbrug, og derfor nægter Rasmussen at godkende det til brug for den afsluttende rapport.

- Jeg har erklæret mig parat til at sige sandheden, og jeg har skrevet under på, at jeg vil tale sandt. Jeg har ikke skrevet under på, at jeg vil fortie sandheden, siger Michael Rasmussen til Ekstra Bladet.

Den tidligere bjergrytter stoler ikke længere på ADD og DIF, som han i januar 2013 indgik en samarbejdsaftale med. Mod at afsløre alt, hvad han vidste om doping, fik han en reduceret karantæne på to år og fire måneder og kunne fortsat drømme om en dag at føre et cykelhold frem til Tour de France.

Landevejene ligger åben for Valgren, mener Nicki Sørensen (Foto: Claus Bonnerup) Cykling Storroser dansk kæmpetalent: Han har ingen begrænsninger

Fast besluttet på at medvirke til oprydning i cykelsporten aflagde Rasmussen fuld tilståelse og skånede ingen af de læger, sportsdirektører og rytterkolleger, han havde arbejdet sammen med i sin karriere fra 1998 til 2010. Han pegede konkret på Nicki Sørensen som en rytter, der havde benyttet sig af doping, og det har ADD og DIF ifølge det første resumé fået bekræftet af Sørensen selv.

I det redigerede resumé, som ADD agter at bruge i den afsluttende rapport med eller uden Rasmussens accept, er Sørensen imidlertid omhyggeligt censureret bort. Det har fået Rasmussen til at sige stop.

- Jeg vil simpelt hen ikke stå model til, at min troværdighed bliver beklikket, for det er præcis, hvad der sker, når ADD ikke vil lade det fremgå af den afsluttende rapport, at de har fået alt bekræftet, siger Michael Rasmussen.

Omkring 50 personer er blevet interviewet af undersøgelsesgruppen, som i det materiale, Rasmussen har stillet til rådighed for Ekstra Bladet, betegner efterforskningen som ’omfattende og tidskrævende’.

Cykling Første gang siden udelukkelsen: Kyllingen tilbage i Touren

I snart to et halvt år har undersøgelsen stået på, og den langstrakte proces er for mange ryttere et irritationsmoment, idet den hviler som en mørk sky over sporten. Også Michael Rasmussen har ventet utålmodigt på at få sagen rundet af, men han nærer ikke længere tillid til, at rapporten vil tegne et retvisende billede af doping i dansk cykelsport.

- Man kan med god grund tvivle på troværdigheden af denne rapport. Ingen kan med sikkerhed vide, om det, de læser, er sandheden, eller om det er resultatet af en fordækt aftale, siger Michael Rasmussen, som i de seneste uger har modstået et massivt pres fra ADD, som kræver, at han godkender det sminkede resumé.

- Det er helt absurd, at jeg først forpligter mig til at samarbejde og sige sandheden, og så nu af ADD bliver presset til at fortie sandheden, siger Rasmussen.

Det er på tide, at Anti-Doping Danmark og Danmarks Idræts-Forening afslutter den langstrakte efterforskning af doping i dansk cykling, mener Jakob Fuglsang. (Arkivfoto: Claus Bonnerup). Cykling Utålmodig Fuglsang: Det er for ringe

Nicki Sørensen har ikke ønsket at kommentere sagen, ligesom medlemmerne af ADD og DIF's undersøgelsesgruppe ikke vil kommentere rapporten, før den er udgivet. Direktør i Anti Doping Danmark, Michael Ask, har heller ikke meget på hjerte:

- Jeg har ingen kommentarer til rapporten, før den foreligger, idet sammenhængskraften i det hele vil gå tabt, hvis man nu fokuserer på noget, der måske skal ses i en større sammenhæng, siger han.

Du kan læse de censurerede passager fra rapporten i EKSTRA lige her:

Michael Rasmussen følges væk af cykelsponsor Christina Hembo efter hans dopingtilståelse i januar 2013. I dag er en betydelig del af hans forklaring om doping i dansk cykling bortcensureret. (Foto: Claus Bonnerup). Sport og Spil Nicki-sagen: Læs de censurerede dopingafsnit her

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

51 kommentarer
Vis kommentarer