Amerikansk toprytter dopede sig med brors blod

Levi Leipheimer gik så vidt som til at injicere sin brors blod for at forbedre sin præstation, da han var holdkammerat med Michael Rasmussen på Rabobank

Da Michael Rasmussen i efteråret 2013 udgav sin selvbiografi 'Gul Feber', chokerede han mange ved at afsløre, at han i 2004 havde været parat til at dope sig med sin fars blod. Det kom aldrig så vidt, men hans holdkammerat Levi Leipheimer tog skridtet fuldt ud og injicerede sin brors blod forud for Vuelta a España i 2013.

Det fremgår af bilagene til dopingdommen over lægen Geert Leinders, som var cheflæge på Rabobank fra 1996 til 2009. I stor stil organiserede han doping på holdet, men i sidste uge faldt hammeren, da han blev idømt livsvarig karantæne.

Rasmussens detaljerede dopingindrømmelse i 2013 var med til at fælde den belgiske Rabobank-læge Geert Leinders. (Foto: Lars Poulsen). Cykling Rasmussen fælder Rabobank-læge

Det skete ikke mindst i kraft af vidneudsagn fra Michael Rasmussen og Levi Leipheimer, og det er amerikaneren selv, der til det amerikanske antidopingagentur USADA har fortalt om blodtransfusionen fra bror til bror.

'Hr. Leipheimer aflagde videre vidnesbyrd om, at dr. Leinders forud for Vuelta a España 2013 foreslog, at han modtog en homolog blodtransfusion fra sin bror. Efter en blodprøve, som bekræftede, at hr. Leipheimers og hans brors blodtyper matchede, udførte dr. Leinders blodtransfusionen for hr. Leipheimer', lyder det i vidneerklæringen, som fortsætter:

'Hr. Leipheimer aflagde vidnesbyrd om, at dr. Leinders frarådede yderligere blodtransfusioner i 2004, fordi WADA (det internationale antidopingagentur, red.) havde udviklet en test, der kunne spore homolog blodtransfusion.'

USADA-chef Travis Tygart presser nu på for at få alle navne fra den omfattende Armstrong-efterforskning frem i lyset. (Foto: AP). Cykling Dopingjæger vil afsløre yderligere 37 i Armstrong-sagen

Homolog bloddoping er doping med en anden persons blod. Det var, hvad Tyler Hamilton blev fældet for i 2004, mens Alexandre Vinokourov blev fældet for homolog bloddoping i 2007. Doping med ens eget blod kaldes autolog bloddoping, og det er der endnu ingen skudsikker test for.

Michael Rasmussen fortæller i sin vidneafhøring, som ligger til grund for Leinders livstidskarantæne, at Leinders efter Vueltaen i 2003 foreslog, at Rasmussen skulle forsøge sig med doping med et nært familiemedlems blod.

Valget faldt på Rasmussens far, som Leinders ifølge Rasmussen i 2004 tog en blodprøve fra for at finde ud af, om faderens blod kunne bruges. Det kunne det ikke. I stedet begyndte Rasmussen at dope sig med sit eget blod, og det var doktor Leinders, der hjalp ham med det.

Kyllingen og Menchov var holdkammerater på Rabobank (Foto: AP) Cykling Kyllingen: Derfor udleverede jeg Menchov

Det fremgår videre af Rasmussen vidneerklæring, at også andre ryttere på Rabobank udnyttede blodets bånd:

'Rasmussen aflagde vidnesbyrd om, at dr. Leinders gav ham en artikel om homolog blodtransfusion [...] og fortalte, at Michael Boogerd, en anden Rabobank-rytter, havde modtaget en sådan transfusion fra sin bror under Tour de France 2002'.

Boogerd, som i sin aktive karriere var en af Hollands største sportsstjerner, har indrømmet, at han dopede sig, men han er ikke dømt endnu. Tværtimod har han for nylig fået licens til at arbejde som sportsdirektør på det hollandske prokontinentalmandskab Team Roompot.

0 kommentarer
Vis kommentarer