Angriber dansk dopingekspert: Han skjulte positive prøver

Rasmus Damsgaard beskyldes for at se gennem fingre med positive dopingtest i Det Internationale Skiforbund

Grigory Rodchenkov blev verdenskendt for sin medvirken i Dokumentaren, Icarus. Foto: Emily Berl
Grigory Rodchenkov blev verdenskendt for sin medvirken i Dokumentaren, Icarus. Foto: Emily Berl
Følg Cykling

Engang mødtes de flere gange om året. De spiste sammen. De løb ture, og de talte om doping i timevis. Russiske Grigory Rodchenkov og danske Rasmus Damsgaard.

Nu er tonen en anden. Og de ses næppe igen.

Rodchenkov lever under et vidnebeskyttelsesprogram et hemmeligt sted i USA. Han var tidligere leder af dopinglaboratoriet i Moskva, men af frygt for sit liv flygtede han i slutningen af 2015 til USA.

Rodchenkov er blevet whistleblower og Putins fjende nummer et. Rodchenkov har afsløret mange ting om det statsstyrede russiske dopingprogram, men ikke alt. Endnu.

Ekstra Bladet har under helt specielle omstændigheder mødt ham et sted i USA. Undervejs i interviewet rettede han et meget personligt angreb mod Rasmus Damsgaard, der er dopingekspert i Det Internationale Skiforbund, FIS.

Damsgaard beskyldes for sammen med FIS og Det Internationale Skiskydningsforbund, IBU, at have opereret med hemmelige laboratorier ved OL i Sochi i 2014 og for at skjule positive dopingprøver. Det er alvorlige anklager, som FIS og Rasmus Damsgaard forholder sig til i en senere artikel.

Men anklagerne er ikke det eneste misforhold mellem Rodchenkov og Damsgaard. Rodchenkov fortæller, at den russiske dopingsvindel var styret af regeringen og efterretningstjenesten, FSB, og at programmet omfattede mere end 1000 atleter fordelt på forskellige idrætsgrene.

Rasmus Damsgaard. Foto: Rasmus Damsgaard
Rasmus Damsgaard. Foto: Rasmus Damsgaard
 

Rasmus Damsgaard savner groft sagt beviser på, at der er foregået anden svindel end den, Rodchenkov udførte på sit laboratorie i Moskva.

– Grigory Rodchenkov kom ind i billedet, når dopingtestene skulle analyseres og indrapporteres.

– Min fornemmelse af Grigory, som jeg har kendt i mange år, var, at han var en af dem i Rusland, som gjorde mest for antidopingarbejdet.

– Men han gav flere gange udtryk for, at han var styret og overvåget, og den overvågning tog til frem til legene i Sochi.

– Han fortalte, at han blev taget ind til en samtale. Til sidst stod der vagter på hans kontor og fulgte med i alt, hvad han skrev. Hver gang de skulle ud og ryge eller på toilettet, skyndte han sig at indrapportere i ADAMS – i databasesystemet til WADA. Når de så kom tilbage, gjorde han det, de ville have, han skulle gøre.

– Han sagde også, at vagterne blev bedre til at se, hvornår noget var skævt. Derfor blev hans handlefrihed begrænset. Skiftet kom, da han kom til den kammeratlige samtale. Han kunne ikke længere gøre det, han havde gjort tidligere. Det ville koste ham livet.

- Hvor tæt var du på Rodchenkov?

– Jeg var sammen med Grigory fire-fem gange om året gennem en periode på seks-syv år til møder og konferencer. Vi var virkelig meget sammen. Vi var endda ude at løbe sammen.

– Vi vidste, at Rusland er et svært land at agere i. Han var den første, der fortalte mig, at dopingkontrollanterne tissede for atleterne. Det var en særegen ting at skulle teste i Rusland.

Rodchenkov siger, han udfordrede dig ved et møde i Qatar i 2015. Han sagde, hvad er der sket med dig? Hvorfor er der ingen positive prøver i FIS?

– Jeg erindrer intet om det. Jeg føler heller ikke, han kunne udfordre mig. Jeg husker, vi sad og spiste frokost sammen, og han talte mest om atletik og om sin søster.

– Men vi snakkede da altid om, hvad vi kunne gøre bedre, og vi kommunikerede også via mail. Nej, jeg husker ikke, at vi snakkede om nogle urene profiler.

– Rodchenkov og jeg var gode til at tale sammen i alle de år. Det sidste møde var netop i Qatar, hvor han sagde: I morgen sker der noget, og det bliver bestemmende for, hvordan min fremtid kommer til at se ud. Dagen efter kom den første tyske dokumentar om doping i Rusland.

– Hvordan snød de med prøver på Rodchenkovs laboratorium i Moskva?

– Når prøven kommer, og han analyserer den på sine maskiner, er han den eneste, der får resultatet. Det skal han rapportere direkte til WADA, igennem det datasystem, der hedder LIMS.

– Jeg har en LIMS-database, som kunne være et udtræk af Grigorys. Hvis det er den, kan jeg konkludere, at han lavede et godt stykke laboratoriearbejde.

– Men han vidste udmærket, hvor grænseværdierne lå. Hvis der var parametre for steroid – så sørgede han for at manipulere, så værdierne lige præcis ikke kom over, og så rapporterede han det til WADA.

– Det har du set eksempler på?

– Ja. LIMS er en database, som nogen har lækket. Hvis Grigory havde så meget, han ville have med, så glemte han i hvert fald at tage nok back up af sine filer, siger Rasmus Damsgaard.

Rasmus Dansgaard: Foto Thomas Wilmann
Rasmus Dansgaard: Foto Thomas Wilmann
 

Rodchenkov blev whistleblower
Efter flugten til USA begyndte Grigory Rodchenkov et liv som whistleblower. Han samarbejdede med den canadiske advokat Richard McLaren, der skrev de rapporter, som medvirkede til, at Rusland som nation blev udelukket fra OL i Rio og Vinter-OL i Sydkorea.

En stor del af rapporterne bygger på Rodchenkovs vidneudsagn.

Rasmus Damsgaard giver dog ikke meget for McLarens arbejde. I stedet mener han, at Rusland er blevet behandlet særdeles dårligt.

– McLaren-rapporterne er problematiske i et retssamfund. Jeg er dybt forarget over, at sportsverdenen har ladet det komme så vidt. Vi har ellers altid krævet en ordentlig bevisførelse, og vi har holdt fast i, at man ikke er positiv, før det modsatte er bevist.

– Der skete et paradigmeskifte i 2008. Man kunne føre bevisførelsen på indicier. Og de tyndeste indicier, jeg nogensinde har set, er i McLaren-rapporterne. Det skriger til himlen.

– Et af resultaterne er, at russerne i dag behandles skidt. Der bliver spyttet på dem i spisesalen ved World Cup-løbene. Alle skæver til hinanden.

– Anerkender du, at der har været et systematisk dopingprogram i Rusland, som Rodchenkov har været en del af?

– Jeg ved, at Rodchenkov har ændret i afrapporteringerne. Hvad der ellers har været, findes der ikke bevis for. Der er ikke andre laboratorier eller noget lignende. Det kan godt være, de har eksisteret, men jeg har aldrig set eller hørt om det.

– Og hvor er filerne på de 1000 atleter, som, man hævder, har været med i dopingprogrammet?

– Hvad er det præcis, du anfægter?

- Et eksempel er historien om hullet i væggen i Sochi-laboratoriet og de ombyttede urinprøver. De atleter, der var involveret, skulle et eller andet sted hen og afgive en urinprøve. Der er et navn, en kode og en dato på den urin.

– Og så skal de gøre noget ved urinen. Låget skal tages af, man skal manipulere med det. Man skal bytte urinen ud med en anden urin, og så skal man tilføre salt. Det er mange ting bare på en atlet.

– Men hvor er beviserne, har man billeder, har man kilder, og er der data? Det er det, jeg anfægter ved McLaren-rapporten. Jeg vil gerne se bare et lille bevis på, at det har været sådan. Er der ikke det, så lad os begrave den, indtil der er nogen, der siger noget andet.

– Det kan være kørt af efterretningstjenesten, som Rodchenkov siger?

– Ja, men vi har ikke set noget usædvanligt hos vores russiske udøvere i FIS, og de har en ret høj status i OL-regi, siger Rasmus Damsgaard.

* * *

 FIS afviser anklager om svindel

Skiforbundet reagerer kraftigt på de anklager, Grigory Rodchenkov retter mod forbundet og mod Rasmus Damsgaard

Den russiske whistleblower Grigory Rodchenkovs hårde angreb mod Det internationale skiforbund, FIS og dopingeksperten Rasmus Damsgaard afvises blankt.

Rodchenkov hævder, at FIS og Det Internationale Skiskydningsforbund, IBU, tog deres egne dopingtest udenom det ordinære system ved vinter-OL i Sochi i 2014, og han antyder, at Rasmus Damsgaard, FIS’ dopingekspert, har skjult positive dopingprøver.

Sarah Fussek, som har ansvaret for skiforbundets antidopingarbejde, siger om Rodchenkovs anklager.

– Vi er overraskede over de faktuelle fejl, Dr. Rodchenkov kommer med. Særlig fordi han var en anerkendt ekspert i antidopingspørgsmål. Han var selv medlem af FIS’ medicinske komité, og vi har aldrig før hørt sådanne anklager fra ham, skriver Fussek i en mail til Ekstra Bladet.

Hun reagerer særligt på anklager om, at FIS havde sit eget hemmelige dopinglaboratorium i bjergene i Sochi og på anklager om, at FIS ikke har indrapporteret blodværdierne på de udøvere, de tog prøver af.

– FIS afviser klart og tydeligt påstandene om uregelmæssig håndtering af prøver ved legene i Sochi i 2014.

– FIS driver ikke sit eget laboratorium, men sender alle prøver til uafhængige WADA-akkrediterede dopinglaboratorier. Det burde Dr. Rodchenkov vide, skriver hun.

Rasmus Damsgaard siger til Ekstra Bladet, at siden 2006 har et privat tysk firma, PWC, taget alle dopingprøver for FIS.

– Resultaterne tastes ind i ADAMS, (database for dopingprøver), og er der afvigelse, kommer jeg på banen sammen med Sarah Fussek. Hvis man skal snyde systemet, skal man have sit eget laboratorium. Det har vi aldrig haft.

– Jeg tror, jeg ved, hvad Grigory tænker på. I starten af blodpas-æraen, hvor jeg arbejdede sammen med Bengt Saltin, havde vi ofte en maskine med selv. Men siden 2008 har vi kun brugt en WADA-akkrediteret blodmaskine.

– Rodchenkov mener, at man prætester for at kunne pille atleter ud fra konkurrencerne, hvis de har for høje blodværdier?

– Det kan man ikke bruge vores system til. Så snart nålen suger blodet op, ryger de data straks videre – ind i ADAMS og videre til WADA.

– Det er forskellen mellem IBU og FIS - og det ved jeg,vfordi jeg engang blev sendt ned for at tage prøver hos IBU. IBU brugte ikke en WADA-akkrediteret maskine.

– Gik deres test også direkte videre til ADAMS?

– Nej, de blev holdt inden for IBU.

– Er det mon det, Rodchenkov sigter til?

– Det tror jeg.

– Du kan ikke dumpe en positiv test?

– Nej. Det kan jeg ikke, siger Damsgaard.

Foto: Thomas Wilmann
Foto: Thomas Wilmann
 

FIS afviser også påstanden om, at FIS og Damsgaard skal have skjult mistænkelige dopingprøver ved at sende dem til evig glemsel hos Rodchenkov eller hos Det Russiske Antidopingagentur, RUSADA.

Grigory Rodchenkov siger, at FIS og IBU havde deres egne testapparater ved legene i Sochi, men at ikke alt gik efter planen. IBU-apparatet fungerede ikke under legene, og enkeltdele af det apparat FIS skulle bruge, blev beslaglagt i tolden. Han mener også, at FIS og IBU samarbejdede om at sende deres prøver til RUSADA.

– FIS og IBU er to helt selvstændige forbund. Det foregår ingen koordination mellem os på antidopingområdet. Vi aner ikke, hvad Rodchenkov mener, skriver Fussek.

Blå Bog - Rasmus Damsgaard

Rasmus Damsgaard har i mange år været en omstridt person i den internationale antidopingverden.

Han er læge, uddannet på Københavns Universitet.

I starten af årtusindeskiftet var han sekretariatschef i Anti Doping Danmark.

Senere kom han til Bispebjerg Hospital, hvor han sammen med kollegaen Bo Belhage udviklede et antidoping-program.

Det fik en skamskudt cykelverden øjnene op for. Hold som Bjarne Riis’ Team CSC, senere SC Saxo Bank, og det kazakstanske hold Astana tog kontakt til Damsgaard.

Dopingsagerne stod i kø, men nu skulle der rettes op på renommeet. Damsgaard kom til at arbejde med ryttere som Alberto Contador, Lance Armstrong, Alexander Vinokourov og brødrene Schleck.

Damsgaard jobbede hos Bjarne Riis, hvis dopinghistorik er almen kendt. Hos Astana hed sportsdirektøren Johan Bruyneel. Han var manden bag Lance Armstrongs mangeårige succesfulde ridt i Tour de France.

I forrige uge blev Bruynell af Den Internationale Sportsdomstol udelukket fra cykelsporten på livstid. På grund af hans indblanding i utallige dopingsager,

Mange har gennem årene stillet spørgsmålstegn ved, om Damsgaard blev brugt som en nyttig idiot af cykelholdene. Der er dem, der mener, han solgte sig til djævlen, og det vakte opmærksomhed, da Berlingske afslørede, at han havde fået en cykel af Bjarne Riis til en værdi af 40-50.000 kroner.

Rasmus Damsgaard modtog den flotte gave, selv om det var et klokkeklart brud på en aftale om, at han som uvildig dopingjæger hverken måtte modtage penge eller gaver fra de cykelhold, han var sat til at kontrollere, skrev Berlingske.

I 2007 blev Damsgaard sideløbende tilknyttet som dopingekspert i det Internationale Skiforbund, FIS. Også her har han undervejs mødt kritik.

Således skrev den norske dopingekspert Mads Drange i 2014 i bogen Det Store Dopingbluff, at FIS havde et ufortjent godt rygte, og at Rasmus Damsgaard i flere år som forbundets ekspert var kendetegnet ved manglende åbenhed og lukkede systemer. Han holdt analyserne tæt til kroppen.

I 2015 vakte Damsgaard opsigt, da han til svenske Aftonbladet sagde, at han var sikker på, at en række medaljevindere fra Ski-VM i 2013 var dopede. Men man havde endnu ikke testmetoder, som kunne afsløre det, og derfor skulle prøverne gemmes i 10 år.

Foruden arbejdet i FIS er Rasmus Damsgaard i dag medejer af dopingtestselskabet Clearidium, som sidste år havde et overskud på godt 700.000 kroner.

Bjare Riis gav Rasmus Dansgaard en cykel til en værdi af 50.000 kr. Foto Jan Grarup
Bjare Riis gav Rasmus Dansgaard en cykel til en værdi af 50.000 kr. Foto Jan Grarup

* * *

Damsgaard tager selv dopingtest

Foruden jobbet som dopingekspert i FIS er Rasmus Damsgaard medejer af firmaet Clearidium, som foretager dopingtest for en række specialforbund verden over.

Da Ekstra Bladet besøgte Clearidium i København, var det naturligt at spørge Damsgaard, om hans firma også har arbejdet i Rusland for Det Russiske Antidopingagentur, RUSADA.

Som en konsekvens af den russiske dopingsvindel blev RUSADA lagt på is af Det Internationale Antidopingagentur, WADA. Dog har russerne fået lovning på at kunne genindtræde, hvis RUSADA lever op til en række krav inden årets udgang.

– Har dit firma taget prøver i Rusland?

– Ja, det har vi.

– Har I arbejdet med RUSADA?

- Nej, RUSADA har vi aldrig nogensinde arbejdet med, svarede Rasmus Damsgaard i første omgang.

Men af RUSADA’s årsrapport fra 2012 fremgår det, at RUSADA samarbejdede med Clearidium.

Desuden fremgår det af en rapport fra de russiske myndigheder til Europarådet i 2014, at Clearidium var blandt RUSADA’s samarbejdspartnere.

I anden omgang forklarer Rasmus Damsgaard, at Clearidium havde en klient, som ønskede at få foretaget fire dopingtest i Rusland i 2012. Da Clearidium ikke selv havde kontrollanter i Rusland, bad de RUSADA om at foretage testen.

Chris Anker var medejer af Danmarks største hold: Nu stopper han

Brian Holm fortsætter hos Quick-Step på deltidskontrakt

Dansker-epidemien fortsætter: Skriver kontrakt med storhold d

 

Se traileren til den Oscar-vindende dokumentar 'Icarus' her

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind