Antidoping-boss gruer for comeback: Problematisk, Riis!

Bjarne Riis arbejder på et comeback i cykelsporten, men han bliver ikke budt velkommen af de danske antidopingmyndigheder, som gerne ser ham erklæret uegnet til at arbejde i sporten

Kun personer, der er helt fri for dopingmistanke eller aktivt og troværdigt har kastet lys over deres dunkle fortid, skal være velkomne i cykelsporten. Alle andre skal erklæres uegnede og nægtes arbejdstilladelse.

Det mener Anti Doping Danmark, som placerer Bjarne Riis i gruppen af ikke-egnede personer, idet han menes fortsat at holde den fulde sandhed om sin dopingfortid skjult.

- Det er problematisk for cykelsportens renommé, hvis Bjarne Riis vender tilbage, for selv om han har forklaret sig og indrømmet noget, har vi en klar fornemmelse af, at han ikke har lagt alle kort på bordet, siger Michael Ask, som er direktør i Anti Doping Danmark (ADD).

Fra venstre: Michael Ask, Direktør Anti Doping Danmark,
Morten Mølholm Hansen, direktør Dansk Idræts Forbund og
Jesper Frigast, juridisk konsulent i Anti Doping Danmark. (Foto: Filip Davali) Cykling - 23. jun. 2015 - kl. 15:51 10 ting vi lærte af dopingrapporten: Meget snak - ingen dom

- Var det vores opfattelse, at han faktisk havde gjort op med sin fortid, skulle han ikke være dårligere stillet end andre, men det er det ikke. Vi kan ikke stole på, at han rent faktisk vil arbejde for en ren sport, siger Michael Ask.

Anti Doping Danmark og Danmarks Idræts Forbund udgav i juni ’Rapport om doping i dansk cykelsport 1998-2015’, som centrerede sig om Bjarne Riis’ virke. Riis medvirkede selv og indrømmede, at han var bekendt med doping på sit hold, men undersøgelsesgruppen konkluderede, at Riis holdt meget tilbage.

- Riis har lettet på nogle sten, som ikke er blevet løftet før, men der er stadig masser af ting, han ikke har kastet fuldt lys over. Hans troværdighed er ikke god, og efter rapporten er hans renommé alvorligt flosset, siger Michael Ask.

Se også: Fortier sandheden: Riis tilbageholder doping-viden

- Han er blevet presset til at indrømme, hvad han har indrømmet. Tingene skal hives ud af ham. Han træder ikke selv frem og siger, at han vil gøre op med fortiden og giver oprigtigt indtryk af, at han vil arbejde for en ren cykelsport i fremtiden, siger Michael Ask.

 ’Rapport om doping i dansk cykelsport 1998-2015’ anbefaler, at den internationale cykleunion UCI indfører et egnethedsbevis – et såkaldt ’fit for purpose’-kriterium – gældende for sportsdirektører og holdlæger.

Kun personer, som har gjort op med fortiden og under vidne- og sandhedsansvar har redegjort for deres relation til doping, skal have udstedt beviset og dermed få adgang til at arbejde i sporten.

Detaljerne om egnethedsbeviset ligger ikke fast og skal diskuteres i nær fremtid med UCI, fortæller Michael Ask. Umiddelbart synes det dog at stå klart, at en mand som Bjarne Riis ikke ville blive erklæret egnet til at arbejde i cykelsporten, som tingene står nu.

Bloddoping skal også føjes til listen over Bjarne Riis' forbudte metoder til at nå toppen - men dog kun en enkelt gang, påpeger Riis selv. (Foto: Claus Bonnerup) Cykling - 23. jun. 2015 - kl. 10:34 Riis skjulte sandheden: Her er hans nye doping-afsløring

- Hvad kunne Bjarne Riis gøre for i jeres øjne at være egnet til at arbejde i cykelsporten?

- Han har en åben invitation til at tale med os til enhver tid. Der er mange ting i de mange år, hvor han har været en meget væsentlig del af dansk og international cykelsport, vi gerne vil have uddybet, siger Michael Ask.

- Ville han nu kunne lægge alle kort på bordet under de vilkår, som var gældende, da han blev interviewet til ADD-rapporten – altså under fuld anonymitet?

- Ja, det ville han kunne, for vi har ingen midler til at tvinge nogen til noget. Men jeg tror nu nok, at der skulle mere til for at komme helt tilbage på banen, siger Michael Ask.

- Det ville næppe være nok, at han bare fortalte os alt. Han må også udadtil gøre op med sin fortid, for det ville være meget vanskeligt for offentligheden at acceptere, at han lagde alle kort på bordet over for os, og at vi så skulle holde hans forklaring for os selv.

Rygtet vil vide, at Bjarne Riis pønser Cykling - 7. okt. 2015 - kl. 21:29 Afsløring: Riis vil købe sit hold tilbage

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

32 kommentarer
Vis kommentarer