Rasmussen tavs om OL-doping

Michael Rasmussen vil ikke bryde den tavshedspligt, han er pålagt af antidopingmyndighederne, og han undrer sig over tegn på, at myndighederne lækker fortrolige oplysninger

Michael Rasmussen vil ikke udtale sig om Poltikens oplysninger om, at tre af de danske OL-ryttere i 2004 var dopede. (Foto: Claus Bonnerup)
Michael Rasmussen vil ikke udtale sig om Poltikens oplysninger om, at tre af de danske OL-ryttere i 2004 var dopede. (Foto: Claus Bonnerup)

Dagbladet Politikens historie om, at Michael Rasmussen udpegede tre af fem landevejsryttere ved OL i 2004 som dopingmisbrugere, da han blev afhørt af antidopingmyndighederne i slutningen af januar, overrasker hovedpersonen selv.

I lighed med de øvrige tilstedeværende ved afhøringerne, der fandt sted over fire dage i Holland og i København, forpligtede Rasmussen sig nemlig til tavshed. Det skete med det formål at sikre antidopingmyndighederne fred til at efterforske Rasmussens oplysninger.

Nu tyder noget på, at ikke alle tilstedeværende har kunnet holde tand for tunge. Rasmussen forsikrer, at det ikke er ham, men derudover har han ingen kommentar til Politikens afsløring.

- Jeg kan ikke udtale mig om, hvorvidt Politikens artikel taler sandt. Jeg har forpligtet mig til ikke at fortælle noget om, hvad der foregik under min afhøring, og den aftale står jeg ved, siger Michael Rasmussen.

Læs også:

Se også: Rasmussen afslører dansk OL-doping

- Generelt mener jeg, at det er enormt bekymrende, hvis antidopingsystemet ikke er i stand til at holde på fortrolige oplysninger.

- Jeg begynder da så småt at forstå, hvordan det var muligt at fortrolige oplysninger om mine whereabouts-advarsler kom for dagens lys i 2007, for systemet lader til at være hullet som en si, siger Michael Rasmussen.

Whereabouts-oplysningerne blev lækket til pressen under Touren, og det førte i sidste ende til, at Rasmussen blev smidt ud af løbet og siden blev idømt to års karantæne.

Det er ikke første gang, at oplysninger tilsyneladende er lækket fra afhøringen af Rasmussen. Allerede umiddelbart efter, at han tilstod på et pressemøde 31. januar, kom det frem, at Rasmussen skulle have udpeget Nicki Sørensen som doper.

Samme Sørensen er nu atter under forstærket mistanke, eftersom han var en af fem ryttere på OL-holdet i landevejscykling i 2004. Ifølge Politikens oplysninger var tre af disse fem dopet med kortison. Ud over Sørensen bestod holdet af Michael Rasmussen, Bo Hamburger, Frank Høj og Lars Michaelsen.

Læs også:

Se også: Hamburger: Erindrer ikke dopingsamtale ved OL

- Jeg synes, at det er bekymrende, hvis personfølsomme oplysninger bliver lækket af organisationer, der er sat i verden for at varetage atleters interesse. Det gælder også rene atleter, siger Michael Rasmussen som en generel kommentar til lækager i sportens organisationer.

- Politiken skriver, at avisen har fået oplysning om, at tre af fem atleter var dopede ved OL i 2004, men ingen navne bliver nævnt. Det efterlader to rene ryttere, som bliver uretsmæssigt anklaget.

- Det kan ikke være disse myndigheders opgave at kaste mistanke på uskyldige atleter, siger Michael Rasmussen.

Michael Rasmussen har - selv fraset Politiken-historien - angivet kolleger som værende dopede. Det har været nødvendigt, mener han.

Læs også:

Se også: Forsker: Det ødelægger antidoping-kampen

- Jeg var helt bevidst om, da jeg underskrev aftalen med antidopingmyndighederne, at det var slut med at lyve, siger Michael Rasmussen.

- Jeg var indstillet på at svare sandfærdigt på alle spørgsmål, og det har jeg gjort.

Rasmussen indvilligede i januar i år i at fortælle alt, hvad han vidste om doping i sin lange karriere. Til gengæld blev han stillet en karantæne på to år i udsigt og slap for livstidskarantæne, hvilket ville afholde ham fra nogensinde igen at komme til at arbejde aktivt med cykelholdet Christina Watches-Onfone, som han er medejer af.

Afhøringen blev forestået af to repræsentanter for Anti-Doping Danmark, to repræsentanter for Danmarks Idræts-Forbund og en repræsentant for det internationale antidopingagentur WADA. En del af tiden var også repræsentanter for det hollandske og det amerikanske antidopingagentur til stede.

Michael Rasmussen havde under afhøringerne i København idrætsprofessor Verner Møller fra Aarhus Universitet som bisidder. Han blev inviteret af Rasmussen i kraft af hans store indsigt i Rasmussens dopingsag fra 2007 - en sag, som Møller skrev forskningsbogen 'Løgn over løgn' om.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere