Porte i gult i Paris-Nice

Den tidligere Riis-rytter Richie Porte vandt overlegent fredagens hårde bjergetape i Paris-Nice og kørte sig i den gule førertrøje

Richie Porte ligner en vinder af Paris-Nice. (Foto: Tim De Waele/Corbis)
Richie Porte ligner en vinder af Paris-Nice. (Foto: Tim De Waele/Corbis)

I bidende kulde stred australske Richie Porte fra Team Sky sig fredag op på toppen af La Montagne de Lure i Alperne og vandt den hårde 5. etape af Paris-Nice i overlegen stil. Det sikrede ham løbets gule førertrøje og en plads som storfavorit til den samlede sejr, når løbet slutter søndag med en bjergenkeltstart til Col d'Èze nordøst for Nice.

Etapen blev præget af et langt udbrud med den tyske veteran Jens Voigt ombord, og den åbenbart uopslidelige østtysker var den sidste af de fire udbrydere, der blev hentet. Det skete på den finalestigningen, der virkelig skilte fårene fra bukkene.

Nicki Sørensen (Saxo-Tinkoff) måtte slippe fem kilometer fra toppen efter hele dagen at have slidt og slæbt som hjælperytter for Riis' irske nyindkøb, Nicolas Roche. Ireren fortsatte på egen hånd i det omkring 20 mand store felt, hvor Sky-mandskabets David Lopez og Richie Porte satte et højt tempo.

Læs også:

Se også: Syg Fuglsang: Bedst ikke at slå mig selv ihjel

Italieneren Michele Scarponi (Lampre) angreb kort efter, at Sørensen måtte slippe, og det øgede tempoet i gruppen yderligere. Det fik snart store navne som Ivan Basso (Cannondale) og Robert Gesink (Blanco) til at slippe taget i det lille felt, der blev strakt ud på finalestigningen La Montagne de Lure.

Scarponi fik aldrig det helt store hul, og pludselig kort efter tre kilometer-mærket angreb rytteren i den gule trøje, amerikaneren Andrew Talansky (Garmin). Han fik følgeskab af Richie Porte, og det bremsede angrebet, så de to snart atter var tilbage i frontgruppen.

Straks slog Nicolas Roche kontra, men den gik ikke, idet Talansky straks reagerede. Amerikaneren virkede fuld af overskud, men han blev taget på sengen, da Katusha-rytteren Denis Menchov pludselig strøg af sted og fik et pænt hul med to kilometer til mål.

Læs også:

Se også: Jakob Fuglsang udgået af Paris-Nice

Talansky indledte en forfølgelse, men han formåede ikke at lukke hullet. Det gav Porte frisk mod, og han skød frem og indhentede uden problemer Menchov og fortsatte videre mod mål. Kun syv sekunder efter Talansky i den samlede stilling ville Porte køre sig i gult med en etapesejr alene i kraft af bonussekunder, og det syntes at motivere den seje australier til at opretholde sit imponerende høje tempo.

Den tidligere Riis-rytter er nu favorit til den samlede sejr, idet han kører en fornem enkeltstart og derfor har en klar fordel på søndagens afsluttende bjergenkeltstart til Col d'Èze.

Toer på etapen blev Denis Menchov, mens Talansky kom i mål på tredjepladsen, 33 sekunder efter Roche.

Richie Porte fører i den samlede stilling med 32 sekunder til Andrew Talansky (Garmin), mens Lieuwe Westra (Vacansoleil) er på tredjepladsen, 42 sekunder efter Porte.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere