Ivan Bassos dopingundskyldning smuldrer

Den italienske toprytter Ivan Basso nægter at have modtaget blodtransfusioner af Eufemiano Fuentes i Madrid, telefonaflytninger fortæller en anden historie

Hvad nu, Ivan? (Foto: AP)
Hvad nu, Ivan? (Foto: AP)

Den italienske toprytter Ivan Basso nægter fortsat, at han var dopet med sit eget blod, da han i 2006 vandt en suveræn sejr i Giro d'Italia, men i retssagen i kølvandet på dopingskandalen Operación Puerto taler fakta stik imod Basso.

I sagen mod dopinglægen Eufemiano Fuentes stod det tirsdag i retten i Madrid ifølge cyclingnews.com klart, at Fuentes i 2006 kæmpede en hård kamp for at levere, hvad adskillige topryttere havde betalt ham for, nemlig at bringe dem succesrigt igennem Giro d'Italia.

Se også:

Se også: Basso: Riis vidste intet om doping

Telefonaflytninger afslører, at Fuentes og hans hjælpere - herunder hans søster Yolanda og blodlægen José Luis Merino - under Giroen løb tør for produktet SAG-Mannitol, som er et stof, der blev brugt til at konservere de røde blodlegemer, atleterne havde deponeret hos Fuentes til senere injektion.

13. maj 2006, da Merino var bortrejst fra Madrid, gik det op for Fuentes, at han ikke var i stand til at hjælpe de syv klienter, han skulle hjælpe gennem Giroen. Han ringede da desperat til Merino - og blev i hemmelighed optaget på bånd af politistyrken Guardia Civil, der da var i fuld gang med dopingefterforskningen Operación Puerto.

'Jeg har brug for din hjælp. Det er hektisk,' sagde Fuentes ifølge cyclingnews.com.

'Birillo (Bassos erkendte kodenavn, red.) venter på os. Hvad skal jeg sige til ham? At der ikke er noget at spise? Snart er de i en region, hvor vi ikke vil være i stand til at levere brød. Det var forventet, at han ville få en sandwich ... Vi lovede ham, at vi ville give ham et par ispinde (blodposer, red.),' lød det i den kryptiske samtale, hvor Fuentes gjorde flittigt brug af kodeord.

Se mere:

Cykling - 28. jan. 2011 - kl. 19:22 Riis: Ingen lighed mellem Basso og Alberto

At der var tale om doping, hersker der ringe tvivl om, og det rokker i alvorlig grad ved Bassos forklaring om, at han bestemt ikke har været dopet, men at han blot havde til hensigt at gøre det i Tour de France 2006.

Han fik imidlertid aldrig brugt det deponerede blod, idet han blev nægtet starttilladelse i løbet. Det har hidtil været Bassos forklaring. Endnu er det uvist, hvad hans kommentar til de hemmelige optagelser af Fuentes og Merino er.

Basso afsonede to års karantæne for sin rolle i Operación Puerto.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere