Kaos før doping-retssag

Doping-lægen Eufemiano Fuentes skal afhøres i dag, hvor alverdens journalister er væltet ind for at overvære retssagen

Opmærksomheden er massiv før retssagen mod Fuentes (Foto: Brian Askvig)
Opmærksomheden er massiv før retssagen mod Fuentes (Foto: Brian Askvig)

Det kan sende nye chokbølger igennem cykelsporten, hvis doping-lægen Eufemiano Fuentes i disse dage for alvor åbner op omkring sin viden fra sine år som doping-læge, hvor han har medvirket til bloddoping af adskillige atleter. Det kan ske, når retssagen mod den spanske læge indledes i dag kl. 10.

Men retssagen mod Fuentes og fire andre – en sjette tiltalt er gået fri på grund af sygdom – handler ikke om doping, selv om det står klart, at de bloddopede et væld af atleter. Den praksis var nemlig ikke forbudt i Spanien, da netværket blev blottet i foråret 2006.

I stedet er de fem tiltalt for at bringe den offentlige sundhed i fare ved at udføre blodtransfusioner med metoder og i omgivelser, der ifølge anklagen ikke er egnede til det. Anklageren kræver de tiltalte idømt op til fire års fængsel.

Se mere:

Se også: Retssag starter i dag: Skæbnetime for Riis

Indtil videre har cykelsporten måtte tage det meste af skraldet i forbindelse med Fuentes, men den spanske læge har dog tidligere udtalt, at 'hvis han snakkede, så ville det spanske fodboldlandshold miste deres guldmedalje'.

Retssagen vækker stor opsigt verden over, hvor op mod 170 akkrediterede journalister fra omkring 70 medier dækker retssagen fra Madrid. Og der er dømt kaos foran restbygningen, beretter Ekstra Bladets udsendte fra Madrid.

Allerede klokken kvart i otte begyndte de første journalister at samle sig udenfor det lange jerngitter, som omgiver retslokalet. Allerede da blev de første af dem smidt ud derinde fra, da journalisterne gik ind for at hente akkrediteringer.

Da Fuentes ankom til retsbygningen klokken 9.35 blev alt kaos. Straks folk fik øje på ham drønede folk overfor rødt lys og ud foran dyttende biler, mens de overdængede ham med spørgsmål. Spørgsmål om alt fra Bjarne Riis til om han havde dopet fodboldspillere, og hvor mange han havde dopet. Spørgsmålene kom i maskingevær-tempo, lyder det fra den spanske hovedstad.

Se også:

Se også: Hamilton: Riis vidste alt

Fuentes blev hurtigt begravet i pressefolk, men svarede ikke rigtigt på spørgsmålene. Det blev til noget mumlen fra lægen, der tydeligvis var noget overvældet over den voldsomhed, hvormed han blev mødt af pressen, så han søgte hurtigt med sine advokater ind bag afspærringen, men virkede dog fattet.

Hele situationen var ret kaotisk, og der var gang i den, da Fuentes troppede op.

Retsmødet starter i dag kl. 10, og mange spekulerer på, om han vil tale. Hvis Fuentes åbner op, kan det få alvorlige konsekvenser, eksempelvis for Bjarne Riis, der er under hård beskydning fra sin tidligere rytter Tyler Hamilton, der har fortalt, at det var Riis, der introducerede ham for Fuentes.

Se også:

Se også: Contador skal vidne i sag mod Fuentes

Men også folk, der hidtil er gået fri, kan måske blive trukket med i afgrunden, hvis doping-lægen åbner op.

I dag ventes det, at bliver en morgensession, hvor kun Fuentes skal i ilden. Det varer muligvis til klokken 14, men ikke senere i dag, hvor lægen får læst anklagerne op mod sig, men formentlig ikke selv bliver afhørt i dag. Det er endnu uvist.

I morgen vil de fire øvrige tiltalte få læst deres anklager op mod sig.

Ekstra Bladet følger sagen fra Madrid...

[

Med retssagen i Madrid kommer der et foreløbigt punktum for skandalen, der tog sin begyndelse i 2006. Her er et overblik.

* 23. maj 2006: Spansk politi iværksætter Operacion Puerto og gennemfører en razzia mindst tre steder. Politiet beslaglægger et stort udvalg af dopingpræparater og flere hundrede blodposer til brug for bloddoping.

* Juni 2006: Spanske medier lækker detaljer fra politiets undersøgelser, og resultaterne belaster en række topnavne som Ivan Basso, Jan Ullrich og Tyler Hamilton.

* Marts 2007: Dommer Antonio Serrano vil droppe Operacion Puerto-sagen. Der er godt nok fundet bevis for doping, men da sagen blev anlagt, var det ifølge spansk lovgivning ikke ulovligt at dope sig selv eller andre.

* Februar 2008: Statsadvokaten i Madrid forlanger sagen genåbnet. Man vil have undersøgt, om de involverede læger har udsat andre for livsfare, blandt andet ved at opbevare blodposer på en uforsvarlig måde.

* November 2011: Antonio Serrano meddeler, at man vil rejse en sag mod Fuentes og de øvrige anklagede for forbrydelser mod folkesundheden.

* Januar 2013: Retssagen mod Eufemiano Fuentes og de øvrige tiltalte indledes i Madrid. På anklagebænken er også Fuentes' søster Yolanda, Manolo Saiz (Once), José Ignacio Labarta (Comunidad Valenciana) og Vicente Belda (Kelme).

Kilde: Ritzau

]
1 af 2 Fuentes foran retssalen (Foto fra twitter)
2 af 2 Opmærksomheden er massiv før retssagen mod Fuentes (Foto: Brian Askvig)
0 kommentarer
Vis kommentarer