Skal UCI frygte hævn fra Lance Armstrong?

Den vanærede eks-cykelstjerne tilstår angiveligt dopingbrug over for Oprah Winfrey og hiver måske andre med

Lance Armstrong kan ikke have været en hally camper, da han i efteråret fik at vide fra UCI, at han fortjente at blive glemt. (Foto: AP)
Lance Armstrong kan ikke have været en hally camper, da han i efteråret fik at vide fra UCI, at han fortjente at blive glemt. (Foto: AP)

Natten mellem torsdag og fredag klokken 03.00 dansk tid vises første del af det meget omtalte Oprah Winfrey-interview med den vanærede tidligere cykelstjerne Lance Armstrong.

Amerikaneren indrømmer ifølge flere medier dopingbrug, men spørgsmålet er, hvor meget 41-årige Armstrong fortæller til talkshow-ikonet, og om han hiver nogen med sig ned.

Og hvis han trækker folk med ned, hvem bliver det så?

Måske bør toppen i den internationale cykelunion (UCI) i hvert fald følge godt med i interviewet, for Armstrong og unionen har måske en fejde, der skal gøres op.

For der var ikke noget at tage fejl af 22. oktober sidste år, da præsidenten for UCI, Pat McQuaid, sagde:

- Lance Armstrong har ingen plads i cykelsporten, og han fortjener at blive glemt.

Se også:

Se også: TV: Se Armstrong lyve 10 gange

Ordene kom, efter at UCI på baggrund af en 1000 sider lang rapport fra det amerikanske antidopingagentur (Usada) blandt andet havde frataget Armstrong dennes syv Tour de France-sejre fra 1999 til 2005 for dopingbrug.

En verbal ydmygelse af en af sportens største ikoner. Primært McQuaid og den tidligere UCI-præsident Hein Verbruggen kan have grund til være nervøse, hvis Armstrong folder sig helt ud og går på hævntogt.

Rygterne om, at UCI kendte til Armstrongs dopingbrug og beskyttede sportens største stjerne, har været fremme i årevis.

Peder Pedersen, medlem af UCI's management committee, håber ikke, at Armstrong holder sig tilbage.

- Alt, hvad der bliver sagt og gjort nu, bliver undersøgt og behandlet til ende, siger den tidligere formand for Danmarks Cykle Union (DCU).

Måske vil Armstrong i interviewet sige, at han rigtigt nok blev testet positiv under Schweiz Rundt i 2001 og efterfølgende betalte UCI for at holde mund om det - og ikke bare donerede penge til unionens antidopingprogram af sit gode hjerte.

Se også:

Se også: Wiggins: Måske er jeg bare bedre end Armstrong

Det vides ikke, for intet specifikt er kommet frem af interviewet, som blev optaget mandag og vises i to dele. Ikke andet end, at Armstrong angiveligt indrømmer doping.

Men Peder Pedersens vurdering er, at UCI umiddelbart ikke har noget at skjule.

- Intet tyder på, at McQuaid for eksempel vil lægge låg på noget. Han har provokeret til, at vi skal have det hele frem, siger Peder Pedersen med henvisning til den uvildige kommission, UCI har nedsat for at undersøge unionens egen rolle i Armstrong-sagen.

Når første del af interviewet vises, tror Armstrongs tidligere holdkammerat Tyler Hamilton, at UCI-toppen vil være nervøse.

For hvis Armstrong fortæller hele sandheden, rammer det også UCI, lyder det fra Hamilton, som sidste år udkom med selvbiografien "The Secret Race", hvori han blandt andet fortalte om Armstrongs dopingbrug.

- De folk, som styrede sporten, var nogle af de værste folk involveret. Og de styrer stadig sporten i dag. Det er ret vildt.

Se også:

Se også: Oprah sælger Armstrong to gange

- UCI sørgede for røgslør. De havde en slags "golden boy". Han var UCI's billet til mange penge, sagde Hamilton onsdag til 60 Minutes Sports.

Thomas Bay, cykelkommentator på Eurosport, er ikke sikker på, at Armstrong hiver UCI med i faldet, men siger:

- Jeg tror, at et af Lances budskaber bliver, at det ikke er ham, som har stukket kanyler i holdkammerater og konkurrenter.

- Lige nu er det måske sådan, at Lance bærer hele sportens dopingsynder på sine skuldre.

- Jeg er sikker på, at han vil sige, at han altså bare var en cykelrytter, der konkurrerede på nogle af de vilkår, som andre også gjorde, og at det ikke var ham, der opfandt doping.

Første del af det uredigerede interview vises natten til fredag klokken 03 dansk tid på TLC og Discovery samt oprah.com.

Anden del vises natten til lørdag klokken 03 dansk tid og kan ses på oprah.com.

Se også:

Se også: Armstrong efter interview: Alt er lagt på bordet

0 kommentarer
Vis kommentarer