Ny klassiker-sejr til Astana

Maxim Iglinskiy vandt en suveræn sejr i Liège-Bastogne-Liège og fuldendte en fænomenal forårsklassikersæson for det kasakhiske Astana-mandskab

En uge efter, at Astana-rytteren Enrico Gasparotto vandt Amstel Gold Race, sikrede Maxim Iglinskiy fra Kasakhstan holdet en ny triumf, da han kørte alene til mål i cykelmonumentet Liège-Bastogne-Liège søndag.

Kasakheren Iglinskiy sikrede dermed sit hjemland den anden sejr i 'Den ældste dame', idet Alexandre Vinokourov som den første fra den tidligere Sovjet-republik vandt løbet i 2010.

Tilmed kørte Gasparotto sig også på podiet på en tredjeplads, hvilket understreger det kasakhiske holds dominans i Ardenner-klassikerne i år. Nummer to blev italieneren Vincenzo Nibali (Liguigas), der blot en kilometer fra mål blev indhentet af og øjeblikkeligt passeret af Iglinskiy.

12 minutters forspring
Knapt 40 kilometer var kørt, da dagens langtidsholdbare udbrud skilte sig ud. Dario Cataldo (Omega Pharma-Quick Step), Simon Geschke (Argos Shimano) og Kevin Ista (Accent Jobs) kom af sted og fik hurtigt hul og et forspring på 35 sekunder. Det ansporede Reinier Honig (Landbouwkrediet), Gregory Habeaux (Accent Jobs) og Alessandro Bazzana (Team Type 1) til at sætte efter, og da de seks ryttere slog kræfterne sammen, viste udbruddet sig at være præcist så ufarligt for favoritterne i feltet, at det fik lov at køre.

Hurtigt opbyggede sekstetten et solidt forspring, men feltet begyndte omsider at røre på sig, da der resterede 178 af dagens 257,5 kilometer. Katusha og Joaquim Rodriguez syntes åbenbart, at udbrydernes forspring på 12 minutter var nok, og dødsdommen var da afsagt og udskilningsløbet i feltet for alvor skudt i gang.

Ryttere faldt af og sprang på forude, og med 30 kilometer til mål sad Pierre Rolland (Europcar), Vasili Kiryienka (Movistar) alene forrest med 45 sekunder til feltet.

Feltet bestod da af cirka 40 ryttere - inklusive den danske mester, Nicki Sørensen (Team Saxo Bank) - og BMC sikrede med tre mand i højt tempo i front, at ingen kunne slippe væk.

Lagt an til Gilbert
Alt syntes lagt til rette for et Gilbert-angreb på en af de sidste to stigninger, og feltet, der omfattede stort set samtlige forhåndsfavoritter, var yderst agtpågivende over for den belgiske nationalhelt.

Med de tre udbrydere kun 11 sekunder forude, kørte feltet ind på Côte de la Roche aux Faucons, hvor Fränk Schleck (RadioShack) hurtigt blev sat af. Helt fremme skød Nibali frem med Vanendert og Gilbert på hjul, og deres forceren kostede omsider Rolland, Cataldo og Kyrienka livet som fri fugle.

Kort før toppen huggede Nibali til igen og satte højt tempo, og kunne han have set helikopterbillederne, ville han have frydet sig over, at han var skyld i total splittelse. Nibali fik hul, mens det i forvirringen bagude kneb med at organisere en kvalificeret jagt. Angreb på angreb blev iværksat og neutraliseret, før en forfølgergruppe med blandt andre Samuel Sánchez (Euskaltel), Voeckler, Joaquim Rodriguez (Katusha) og Gilbert optog forfølgelsen af Nibali, som 10 kilometer fra mål havde tæt på 40 sekunders forspring.

Frem mod dagens sidste kategoriserede stigning, Côte de Saint-Nicholas, forsøgte Rodriguez og Iglinskiy at nå op, men Rodriguez blev hægtet af og indhentet af en anden angrebsduo, Rolland og Dan Martin (Garmin). Iglinskiy fortsatte alene i nervepirrende jagt på Nibali, der snart kun havde sølle syv sekunder at gøre godt med og syntes alt for godt at vide, at det ikke var nok. Han besluttede at vente på Iglinskiy i håb om et spurtopgør, men kasakheren skruede ubarmhjertigt op for tempoet i det øjeblik, de to kørte side om side, og kørte alene til mål.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere