Styrt i Amstel-finalen - overraskende vinder

En sindsoprivende afslutning på forårsklassikeren Amstel Gold Race resulterede i triumf til den italienske Astana-rytter Enrico Gasparotto

Amstel Gold Race blev afgjort på Cauberg-stigningen. (Foto: AP)
Amstel Gold Race blev afgjort på Cauberg-stigningen. (Foto: AP)

I en nervepirrende spurt på legendariske Cauberg i Valkenburg sikrede italieneren Enrico Gasparotto (Astana) sig søndag sin karrieres største sejr, da han spurtede fra alle storfavoritterne og vandt forårsklassikeren Amstel Gold Race.

Spanieren Oscar Freire (Katusha) var første mand på stigningen skarpt forfulgt af Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step), men kun sekunder senere kom storfavoritten Philippe Gilbert (BMC) tordnende ind på stigningen. Som det er sket så ofte før i denne sæson, slog hans dræberinstinkt dog ikke til, og han blev på bakken overspurtet, mens en anden favorit - italieneren Damiano Cunego (Lampre) - styrtede sammen med flere andre på de sidste meter.

Tidligt i løbet - efter cirka 40 kilometers kørsel - slap dagens udbrud af sted. Ni ryttere var med, og ingen af dem blev spået chance for at nå helt til mål, hvilket i sagens natur var grunden til, at feltet gav dem løbepas. De ni ryttere var Romain Bardet (Ag2r), Pello Bilbao (Euskaltel), Raymond Kreder og Alex Howes (Garmin), Steven Caethoven (Accent Jobs), Cedric Pineau (FDJ), Simone Stortoni (Lampre), Sébastien Delfosse (Landbouwkrediet) og Eliot Lietar (Topsport Vlaanderen).

Breschel udgik
De fløj lystigt ud over stepperne og havde på et tidspunkt over 13 minutter til feltet, før favoritterne begyndte at flytte brikker på taktiktavlen. Forspringet mindskedes derfra helt planmæssigt, og da den 19. af dagens 31 stigninger - Vrakelberg - blev nået efter 168 kilometer, blev løbet åbnet og udbruddets skæbne beseglet.

Splittelse opstod, da favoritholdene satte tempo, og i den følgende fase af løbet mistede udbruddet 20-30 sekunder for hver fem kilometer. På Bemelerberg (198,7 km) var forspringet lige under fire minutter, og den hårde forcering havde da også kostet den forsvarende Tour-vinder Cadel Evans (BMC) en plads i feltet. Han stod af, da feltet ramte finalestigningen Cauberg anden gang.

Kort efter styrtede Lotto-rytteren Jurgen van den Broeck på et tidspunkt, da Breschel overraskende lå et stykke bag feltet. Det var der en god, men trist grund til, idet den danske klassikerrytter havde tænkt sig at stå af cyklen i utide. Det skete med cirka 50 kilometer til mål.

10 kilometer tættere på målstregen i Valkenburg havde de ni udbrydere to minutter og 15 sekunders forspring til feltet, der blev ført an af Astana-holdet med RadioShack, BMC og Rabobank lurende lige bagved.

På Loorberg-stigningen (37 km til mål) forsøgte Bardet oppe foran at splitte udbruddet, og det lykkedes, idet han kom af sted i en ny frontgruppe sammen med Bilbao, Howes og Stortoni. Den blev dog snart udvidet med endnu to ryttere, idet Kreder og Delfosse fik lukket hullet. De seks ryttere havde på det tidspunkt dog kun et minut og 20 sekunder til feltet, hvor BMC og Team Sky trådte i karakter.

Stort felt på stigningen
På Gulperberg (27 km til mål) forsøgte Bardet atter, og han fik trukket Howes med sig, mens Simone Ponzi fra Astana angreb i feltet. Med 25 kilometer til mål havde de dynamiske duo i front 35 sekunder til feltet og satsede hele butikken på at øge frem mod den morderiske Kruisberg-stigning. Mens de resterende lykkeriddere fra morgenudbruddet en efter en blev opslugt af feltet, tog duoen i front større afstand til feltet. 46 sekunder havde de to, da de kørte ind på Kruisberg og tog hul på de sidste 22 kilometer af det 256,5 kilometer lange løb.

Kort bagude var der intens kamp om pladserne, da feltet ramte Kruisberg. Sidste års vinder, Philippe Gilbert (BMC), sad da i god position bag to holdkammerater.

Det skar vigtige sekunder af udbrydernes forspring, men på Eyserbosweg huggede Bardet til igen i håb om at skabe sensationen. Howes slap dog ikke, og de to fortsatte deres parløb. Deres forehavende var dog håbløst med det sejrssultne BMC-mandskab siddende forrest i feltet.

14 kilometer fra mål skød nordmanden Edvald Boasson Hagen (Sky) pludselig af sted fra feltet, som ellers syntes under fuldstændig kontrol af BMC. Han fik hurtigt et pænt hul, men blev skånselløst kørt ind på dagens næstsidste stigning, Keutenberg, der på det stejleste stykke stiger 22 procent.

Et usædvanligt stort felt kørte ind på stigningen i højt tempo. Kun Bardet holdt det på afstand, men kun med ganske få sekunder, og han blev hentet med ni kilometer til mål.

Hidsig finale
Angreb på angreb prægede finalen, hvilket fik brudt BMC-dominansen i front af feltet. Franskmanden Thomas Voeckler (Europcar) forsøgte sig, Joaquim Rodriguez (Katusha) prøvede - og seks kilometer fra mål skød evigt stærke Oscar Freire (Katusha) af sted og fik et lovende hul.

Bagude fik Gilbert atter organiseret sit BMC-mandskab og fik hjælp af Lampre, der havde Damiano Cunego at skyde med i finalen på Cauberg-stigningen i Valkenburg. 25-30 mand udgjorde på et tidspnkt feltet, som tre kilometer fra mål var blot 12 sekunder efter Freire.

To kilometer fra mål angreb Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step) og fik ganske forbløffende hul til feltet. Han kom ind på Cauberg fem sekunder efter Freire, men det jagtende felt havde ikke forregnet sig, og den vilde magtkamp på bakken kunne indledes med Gasparottos triumf som punktum.

Jelle Vanendert (Lotto) bliver 2'er, mens Peter Sagan (Liquigas) blev 3'er.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere