Contadors skæbnedag: Riis foran katastrofen

Idømmes Alberto Contador en langvarig karantæne for doping i dag, vil det være ødelæggende for Team Saxo Bank, vurderer legenden Sean Kelly

Der falder sandsynligvis dom i Contadors dopingsag i dag (Foto: AP)
Der falder sandsynligvis dom i Contadors dopingsag i dag (Foto: AP)

Team Saxo Bank står over for en altødelæggende katastrofe, hvis Alberto Contador i dag idømmes en langvarig dopingkarantæne som følge af den positive dopingprøve, han afleverede under Tour de France 2010. To år i skyggen vil betyde, at holdet nærmest vil forsvinde ud af billedet, når det gælder de store etapeløb.

Det vurderer den irske cykellegende Sean Kelly, som kommenterer Tour de France og en stribe andre store løb for tv-stationen Eurosport.

- Contador er vel 75-80 procent af Team Saxo Bank, når det gælder eksponering og sejre i løb. Uden ham bliver det virkelig svært for holdet i denne sæson, siger Sean Kelly til Ekstra Bladet.

Contador på pinebænken i en uge

- Det ville være en kæmpe, kæmpe katastrofe for Bjarne Riis at miste Contador. Og lægger man dertil risikoen for, at Team Saxo Bank mister sin World Tour-licens, er det helt uoverskueligt, hvad det ville betyde, hvis Contador blev idømt to års karantæne.

Straf ikke Saxo Bank
World Tour-licensen, der er udstedt delvist ud fra holdets sportslige værdi, er i teorien i fare, fordi Contadors mange ranglistepoint ikke tæller med, hvis han idømmes karantæne. Vælger den internationale cykleunion at tage licensen fra Riis, har Team Saxo Bank ikke længere fri adgang til de største løb på kalenderen.

Kelly føler sig dog overbevist om, at det ikke kommer så vidt.

Farcen fortsætter: Contador-sag udsat igen

- Contador kørte ikke på Team Saxo Bank, da problemet opstod, så det ville være dybt urimeligt at straffe holdet så længe efter. Sagen er trukket i langdrag, og holdet har ikke haft en jordisk chance for at agere i den lange periode, siger Kelly.

- Riis har højst sandsynligt ikke haft nogen som helst mulighed for at sikre sig en erstatning for Contador. Han har bare måttet vente og håbe på det bedste. For mig er det utænkeligt, at holdet skulle straffes dobbelt for noget, der er foregået, før Contador kom til holdet.

Tror på frifindelse
Kelly hælder til, at Alberto Contador går fri, når sportsdomstolen CAS omsider afsiger kendelse i denne uge.

- Jeg mener, at han bør frifindes. Der er en høj grad af sandsynlighed for, at han er offer for madforurening. En uhyre lille mængde Clenbuterol blev sporet, og jeg mener, at tvivlen bør komme ham til gode, siger han.

- Der er alle mulige teorier om, hvor stoffet kan stamme fra, og der kan være beviser, offentligheden ikke har kendskab til. Men ud fra det, der er kommet frem, og i lyset af, at sagen har været så utroligt længe undervejs, er det helt klart min holdning, at Contador bør gå fri, siger Sean Kelly.