Rabobank kræver hårdere dopingstraffe

Manager for det hollandske storhold Rabobank vil have dopingstraffe udmålt efter syndernes antal point på verdensranglisten

Riccardo Ricco og de andre dopingsyndere skal straffes hårdere, hvis det står til Rabobank. (Foto: AP)
Riccardo Ricco og de andre dopingsyndere skal straffes hårdere, hvis det står til Rabobank. (Foto: AP)

Cykelsportens store stjerner skal straffes hårdere end de små, når dopingfælden klapper. Det mener Harold Knebel, der er manager for det hollandske Rabobank-mandskab.

- I det nuværende system er forholdet mellem risiko og udbytte en fordel for misbrugeren. Ved at dope sig kan en rytter optjene point og dermed sikre sig en lukrativ kontrakt. Har nogen en masse point, så skal han have en hårdere straf, siger Harold Knebel til ad.nl ifølge cyclingnews.com.

- Jeg tror på hårdere straffe. Den, der opnår mest (ved at dope sig, red.), bør også blive straffet hårdest, siger Knebel, der altså ønsker holdkaptajnen straffet hårdere end hjælperytteren.

Manageren har tilsyneladende ikke gjort sig overvejelser om, at også holdet, der har ansat holdkaptajnen, skal tildeles en straf i tilfælde af doping, selv om holdet drager stor fordel af at have ryttere placeret højt på verdensranglisten.

Idrætsprofessor Verner Møller kalder forslaget uovervejet og mener, at det ikke bør have en chance for nogensinde at blive indført. Forskellig straf til atleter, der har begået den samme forseelse, strider nemlig imod hele grundlaget for antidoping-arbejdet.

- Hvis sport skal bevare sin integritet og fornuft, så må de samme regler gælde for alle. Det er netop det, WADA (det internationale antidoping-agentur, red.) er sat i verden for at sikre, siger Verner Møller.

- Knebel underkender med sit forslag WADA. Det er et aldeles uigennemtænkt forslag, for det vil betyde, at den lille hjælperytter, der propper sig med epo for at køre hurtigere, skal straffes mildere end en holdkaptajn, der findes positiv for en minimal mængde ulovligt stof, som han måske har fået ind i sin krop ved et uheld, siger Verner Møller.

- Sporten opererer med 'strict liability', som betyder, at en atlet til enhver tid er ansvarlig for, hvad der findes i hans organisme. En atlet kan altså blive fundet skyldig for noget, han måske ikke har gjort bevidst, og det er vanvittigt, hvis han skal kunne straffes endnu hårdere for noget, han måske ikke har gjort, siger Verner Møller.

- Man skal huske på, at motivet til at dope sig er det samme for hjælperytteren som for holdkaptajnen. Derfor skal de naturligvis ikke straffes forskelligt.

Juraprofessor og formand for Anti-Doping Danmark, Jens Evald, er for en gangs skyld enig med sin kollega på Aarhus Universitet:

- Lad os nu prøve at gøre det hele så enkelt som muligt. Jeg kan ikke se formålet med at straffe atleter forskelligt. Topryttere bliver jo i forvejen straffet hårdere end hjælperyttere i kraft af, at de mister deres højere løn, hvis de bliver fundet positive, siger Jens Evald.

- Jeg mener, vi bør fastholde den ligestilling, som WADA er garant for, nemlig at de samme regler gælder for alle atleter.