Engelsk spurtkanon ny verdensmester

Mark Cavendish sikrede sig en fantastisk spurttriumf på toppen af Geels Bakke

Mark Cavendish var for hurtig for konkurrenterne i spurten, selvom den sluttede med en stigning på Geels Bakke. (Arkivfoto: AP/Sang Tan)
Mark Cavendish var for hurtig for konkurrenterne i spurten, selvom den sluttede med en stigning på Geels Bakke. (Arkivfoto: AP/Sang Tan)

Afslutningen er for hård til Mark Cavendish. Han kan ikke sidde med til sidst. Han er for tung til opløbet. Kritikken var stor overfor Mark Cavendish forud for dagens VM-linieløb. Men den hurtige brite satte endnu en gang alle kritikerne på plads og snuppede karrierens velnok største triumf, da han sikrede sig den regnbuefarvede trøje og VM-sejren i tæt spurtopgør med Matthew Goss.

Seks ryttere afsted
Forud for britens triumf kom seks ryttere ellers tidligt afsted på dagens etape.Kroaten Robert Kiserlovski, esteren Tanel Kangert, Maxim Iglinskiy fra Kasakhstan, Pablo Lastras fra Spanien, franskmanden Anthony Roux og Oleg Chuzda fra Ukraine udgjorde dagens lange udbrud, hvor især Storbritannien for Mark Cavendish og Tyskland for Andre Greipel tog ansvaret for at køre udbruddet ind.

Alle hold uden en sprinterfavorit vidste på forhånd, at løbet skulle gøres hårdt, og belgierne satte ekstra pres på omkring 100 kilometer fra mål, da de sendte to ryttere sammen med en italiener, en australier og endnu en franskmand afsted fra hovedfeltet, for at tvinge konkurrenterne til at køre endnu hårdere for at kontrollere. 30 kilometer senere var de to forreste grupper smeltet sammen.

Stort styrt skabte stort drama
Et voldsomt massestyrt 80 kilometer til mål skabte ny dramatik i løbet, hvor en af løbets store navne – Frank Schleck – stod af cyklen og forlod VM før tid. Et chok må være gået igennem Cykel-Norge, da deres store favorit, Thor Hushovd, også blev fanget bag styrtet og kom i store problemer.

Læs også:
Absurd mange mennesker
Worre: VM har været en mega-succes
Vild VM-stemning i København

Styrtet betød, at feltet blev splittet op, og de mange ryttere, der blev fanget bagved, indledte en hård jagt for at få skabt samling med den anden halvdel af feltet. De seks danske ryttere forholdt sig længe meget anonyme, hvor Chris Anker Sørensen også var en af de uheldige, der kom bagefter i forbindelse med styrtet.

Hushovd uden hjælperyttere omkring sig måtte bruge mange kræfter på at lukke hullet. Med fire omgange tilbage havde de 11 forreste godt 1.30 ned til hovedfeltet, mens Hushovd-gruppen var yderligere et minut efter.

Endelig danske forsøg
Langsomt kom de danske ryttere frem på hjemmebanen, hvor både Nicki Sørensen og Anders Lund var med i - forgæves – udbrudsforsøg. Hovedfeltet blev kontrolleret hårdt af det britiske mandskab, der gennem hele dagen var holdet i teten for at holde udbruddet inden for rækkevidde.

Hushovd-gruppen havde store problemer med lukke holdet, og blev ved med at tabe tid til de andre konkurrenter. 30 kilometer fra mål var de mere end to minutter efter, og Hushovd måtte erkende, at spillet var tabt.

Lars Bak blev derefter den 3. dansker til at forsøge, og han fik mere held med sit foretagende, end sine to landsmænd. Bak kom alene afsted, mens det forreste udbrud begyndte at smulre, hvor franske Roux sagde farvel til sine med-udbrydere. To omgange til mål havde Bak et lille halvt minut op og et lille halvt minut ned til favoritterne.

Forgæves for Bak. Flere spiller ud
Men det var ikke for den heroisk kæmpende dansker. Hovedfeltet insisterede på en massespurt, og Baks forsøg blev neutraliseret inde på næstsidste omgang, hvor Roux også blev inhaleret inde på de sidste 20 kilometer.

De sidste desperate forsøg på at undgå den forventelige massespurt blev lanceret, hvor de store kanoner for alvor begyndte at røre på sig, hvor Tour-helten Thomas Voeckler, belgiske Klaas Ludewyck og danske Nicki Sørensen forsøgte sig. På vej ind på sidste omgang havde trioen 18 sekunder til feltet. Men forgæves. Fem kilometer fra mål var alt hentet ind, og spurten kunne forberedes.

Finalen
Australien og Tyskland tog ansvar på de sidste kilometer, men til sidst fik Storbritannien alligevel lanceret Mark Cavendish til spurten. Han svigtede ikke sine holdkammerater, og blæste sig til en spurt-triumf i hård kamp med Australiens Matthew Goss. Tyskeren Andre Greipel snuppede bronzen i tæt, tæt kamp med Fabian Cancellara.

Danske Michael Mørkøv endte som bedste dansker på 18. pladsen.

Læs også: Cavendish og nøgenmodellen.

SE GALLERI FRA LØBET OVENOVER ARTIKLEN