Le Tour: Så stærke er danskerne

Fem danske ryttere er kommet gennem Tour de France-nåleøjet. Ekstra Bladet har kigget nærmere på deres aktuelle form

Jakob Fuglsang og Chris Anker Sørensen. (Foto: Ole Steen)
Jakob Fuglsang og Chris Anker Sørensen. (Foto: Ole Steen)

Chris Anker Sørensen (Saxo Bank-Sungard)
Aktuel form - fire stjerner
Klatreren har haft en sæson, der på alle punkter har været en forbedring af de seneste sæsoner. Har i foråret kørt bedre end nogensinde og synes atter på vej mod en velkalkuleret formtop.

Var under DM med til at præge enkeltstarten, der slet ikke er hans gebet, og han var en dominerende skikkelse i linjeløbet, selv om ruten langtfra var hård nok for en type som ham.

Han satte meget tid til på enkeltstarten i Critérium du Dauphiné, men viste i bjergene, at han er tæt på at være i topform. Det når han uden tvivl inden Tourens bjerge, men vi skal ikke forvente at se ham i rollen som etapevinder. Han er fuldstændig låst i det taktiske spil, der skal sende Alberto Contador til tops.

Det forventer vi
Chris Anker Sørensen har selv udtrykt ønske om på et tidspunkt at køre efter den prikkede bjergtrøje. Det bliver ikke i år, da han har utroligt bundne opgaver. Oksen fra Hammel bliver sammen med Richie Porte manden, der skal indlede nøglestigningerne for Alberto Contador.

Nicki Sørensen (Saxo Bank-Sungard)
Aktuel form - fem stjerner

Har op til Tour de France ikke kørt fuld gas i de store løb, som ellers normalt fungerer som opvarmningsløb. I stedet har den danske veteran skruet op for blusset i de mindre etapeløb som Bayern-Rundfahrt (andenplads) og Slovenien Rundt (niendeplads).

Og det har virket. For nøjagtig som sidste år har han vist sig ekstremt trimmet og klar. Det demonstrerede han ved det netop afholdte DM, som han vandt suverænt efter solokørsel på de sidste kilometer.

Han er en af de ypperste arbejdsmænd i Tour-feltet, der samtidig har stor erfaring og er villig til at ofre sig 100 procent for den lagte taktik. Han kan kun gå hen og blive et hit for det danske mandskab.

Det forventer vi
Nicki Sørensen bliver med sin erfaring og fornemme form en uvurderlig hjælp for Alberto Contador på de flade og let kuperede etaper. Men er benene der, kan han også bruges i bjergene. Får muligvis lov til at køre sin chance mod slutningen af løbet.

Brian Vandborg (Saxo Bank-Sungard)
Aktuel form - tre stjerner

Er endnu ikke i topform og måtte ved DM i paradedisciplinen enkeltstart tage til takke med en syvendeplads. Vandborg havde ganske enkelt ikke det punch i benene, som han ved, han kan have.

Det irriterer ham lidt, men bekymrer ham ikke. Han mener selv, at han er bedre kørende end sidste år, hvor 'det jo alligevel gik meget godt i Touren', som han selv siger.

At han ikke er helt oppe at ringe nu, må dog være en streg i regningen. For hans arbejdskraft skal bruges lige fra første etapes start, så der er ikke råd til at bruge tid på at køre sig i form.

Det forventer vi
Er valgt til fordel for Michael Mørkøv på grund af sin erfaring. Han får en central rolle i etapernes start, hvor han skal være med til at beskytte Contador mod vind og vejr. Kommer til at trække meget af læsset på holdtidskørslen på anden etape.

Jakob Fuglsang (Leopard-Trek)
Aktuel form - fire stjerner

Jakob Fuglsang er stort set lige der, hvor han skal være på nuværende tidspunkt. I Schweiz Rundt kørte han næsten lige op med de bedste i de høje bjerge. Det er godkendt, da han endnu ikke er på maksimum. På de schweiziske veje og til DM i Nyborg viste han også, at enkeltstarten er nøjagtig, som den skal være.

Fuglsang skal bruge de første etaper på at komme ordentlig ind i løbet uden at tabe tid. Kan han ligefrem køre med om sejren på fjerde etape, er det kun positivt.

Når de stejle bjerge kommer, har Leopard-Trek flere kort at spille på. Andy Schleck er den naturlige kaptajn, men storebror Fränk og Jakob Fuglsang er ikke typer, som de øvrige favoritter må lade slippe væk. Så man kan godt forestille sig danskeren i et udbrud for at mørne klassement-konkurrenterne.

Det forventer vi
Er med som luksushjælper for Andy Schleck, men har selv en outsider-rolle. Kan blive sendt af sted i de høje bjerge og få lov til at køre sin chance som en del af taktikken, men han er også indstillet på at give alt, hvad han har i sig, for at køre sin holdkammerat og gode ven forbi Alberto Contador på podiet.

Lars Bak (HTC-Highroad)
Aktuel form

Var igennem en hård Giro d'Italia, men ser ud til at have restitueret sig godt. Udførte et imponerende arbejde for holdkammerat Alex Rasmussen under DM, så selv om han ikke stillede op i enkeltstart, ser motoren intakt og velsmurt ud.

Den får han imidlertid også brug for. For Lars Bak bliver en af de ryttere på det amerikanske hold, der skal arbejde allerhårdest for Mark Cavendish. Baks opgave bliver at tage mange føringer og køre udbrydere hjem.

Ved første etape på lørdag ser han dog ud til at få sig en blød start. HTC-rytterne skal ikke bruge mange kræfter, da Cavendish ikke skal køres i stilling. I stedet får Matt Goss chancen, men arbejdsmændene skal tage den med ro. For dagen efter er der holdløb, hvor sejren er inden for rækkevidde.

Det forventer vi
I sin Tour-debut kommer Lars Bak ikke til at nyde det franske landskab særlig ofte. Han skal bevise, at sportsdirektørerne traf det rigtige valg ved at pege på ham. Og man vinder kun Brian Holms respekt ved at arbejde, til man segner.

1 af 4 Lars Bak. (Foto: Thomas Sjørup)
2 af 4 Nicki Sørensen vil køre i Dannebrogstrøjen - for andet år i træk. (Foto: Claus Bonnerup)
3 af 4 Brian Vandborg. (Foto: Tim De Waele)
4 af 4 Jakob Fuglsang og Chris Anker Sørensen. (Foto: Ole Steen)
0 kommentarer
Vis kommentarer