Omfattende doping-ring afsløret

Afdød rytters oplysninger hjalp politiet - 42 cykelryttere er blandet ind i sagen

Spanske Xavier Tondo nåede inden sin død at videregive oplysninger til politiet om en spansk/andorransk doping-ring, som politiet netop har slået til over for. (Foto: AP)
Spanske Xavier Tondo nåede inden sin død at videregive oplysninger til politiet om en spansk/andorransk doping-ring, som politiet netop har slået til over for. (Foto: AP)

En doping-liga, der opererer fra den lille bjerg-nation Andorra, er blevet optrevlet af spansk og andorransk politi.

Det har blandt andet kunnet lade sig gøre på baggrund af oplysninger fra Movistar-rytteren Xavier Tondo, der blev slået ihjel i en ulykke i sit hjem i sidste måned.

Tondo var af doping-bagmændene blevet tilbudt præstationsfremmende midler, men han afslog og henvendte sig i stedet til politiet med oplysningerne.

Handlen med primært EPO, sterioder og Solcoseryl - et middel, der øger iltoptagelsen, når kroppen mangler ilt - er foregået fra et apotek i Andorra, hvor kunderne via en hjemmeside har bestilt de ulovlige substancer, som af apotekeren er blevet smuglet ud til Spanien, hvorfra det er blevet distribueret videre ud.

Der var flere professionelle blandt de i alt 42 cykelryttere, der optræder i salgs-kartoteket. Således optræder Ángel Gómez Gómez (ex-Saunier Duval/Fuji Servetto), Footon Servetto-rytteren Enrique Mata Cabello samt Adolfo Garcia Quesada og Vicente Ballester Martínez, der begge er stoppet. På listen optræder også flere spanske U23-ryttere og baneryttere.

Politiet har over de seneste måneder registreret 536 salg af ulovlige midler, men det tal er angiveligt voldsomt meget større, da doping-ringen efter politiets oplysninger har været virksom i seks år.

Apotekeren, hans kone samt tre kurerer er blevet anholdt, men efterforskningen fortsætter.

0 kommentarer
Vis kommentarer