Riis skriver: Jeg får ikke brug for plan B

Bjarne Riis skriver for Ekstra Bladet under hele Tour de France. Her er hans første klumme

Sammen med Ekstra Bladet får man i dag et 76 siders magasin om sommerens Tour de France. Pris for både avis og magasin er blot 20 kroner ved din lokale bladpusher.
Sammen med Ekstra Bladet får man i dag et 76 siders magasin om sommerens Tour de France. Pris for både avis og magasin er blot 20 kroner ved din lokale bladpusher.

Jeg glæder mig til Tour de France. Jeg glæder mig også til at fortælle om løbet og livet i kulisserne i en lang række klummer i Ekstra Bladet.

Dette er den første. Velkommen.

På de franske landeveje er vores mål at køre til Paris i den gule førertrøje, og i klummerne vil jeg forklare nogle af de ting, udenforstående ikke kan se eller ikke har indblik i, fordi de foregår bag facaden. Jeg vil give min analyse af udviklinger både i og uden for løbet.

I klummer har jeg plads til at komme omkring tingene i stedet for at kommentere dem med et enkelt citat, og det vil jeg gerne benytte mig af ­ også når det kommer til mig selv, de processer, jeg går igennem under løbet, og de tanker, jeg gør mig om livet og de valg, det byder.

Med andre ord er min ambition at detaljere, nuancere og bidrage med nye vinkler på tingene, så løbet og vores hold bliver endnu mere spændende at følge.

Læs også: Din guide til Tour de France 2011

Jeg kender det fra mig selv, og man kan mærke det på rytterne: Tour de France er større end alle andre løb. Ofte virker det ligefrem, som om folk er i bedre form til Touren end ellers. Jeg har tænkt over det, og jeg tror, at det virker sådan, fordi rytterne er endnu mere motiverede og opsatte end ellers. Der bliver pisket en stemning op.

En af mine vigtigste opgaver på Saxo Bank-SunGard er at sørge for, at ryttere og staff ikke mister den motivation og holder den intakt under hele løbet. Manglende motivation kan give uro og senere udvikle sig til lejrkuller. Jeg er overbevist om, at lejrkuller som regel kommer, hvis holdet ikke har et klart mål, og hver enkelt rytter ikke får en klar opgave hver eneste dag.

Uden at pege fingre kan jeg godt sige, at man kan se, at nogle hold har svært ved at hive motivationen frem til sidst i Tour de France, men det kræver jeg på vores hold, og jeg kan allerede på forhånd opgive at holde tal på alle de gange, jeg i løbet af de tre uger i Frankrig vil bruge udtrykket 'hold fokus'.

Selvfølgelig kan vi ryge med i udbrud som del af det taktiske spil, og så kører vi selvfølgelig for etapesejren, men når vi har Alberto Contador med, er der ét overordnet mål: Den gule trøje i Paris.

Det er vores store plan, og jeg tror ikke, jeg får brug for plan B. Tour de France-arrangørerne har sagt o.k. for Alberto Contadors deltagelse, og det betragter jeg som definitivt. Mere energi er der ikke grund til at bruge på den sag nu. Nu kigger vi på løbet og mulighederne for at vinde det.

De fire etaper, der slutter opad, er nøgleetaper. Det giver sig selv. Men jeg har det sådan, at hver eneste etape potentielt kan blive en nøgleetape.

Det er lige præcis et spørgsmål om fokus. Uden fokus kan meget gå galt ­ også i den første uge. Man kan blive fanget i sidevinden, styrte, glippe et vigtigt udbrud. Vi skal bare være klar! Det afspejler sig også i den måde, jeg sammensætter holdet på.

Efter Giro d'Italia havde jeg en liste på 14 ryttere, som alle var i spil til en plads på Tour-holdet. I løbet af juni vælger jeg fra efter overvejelser om dagsform, mavefornemmelse, hvordan kandidaterne restituerede efter Giroen og præsterede i Dauphiné Libéré og Schweiz Rundt.

Derudover vælger jeg holdet ud fra vores mission om at vinde løbet samlet. Det vil sige, at vi skal have nogle folk, der kan støtte Alberto i bjergene, og vi skal bruge tre-fire gutter til at passe på ham i feltet på flad vej og specielt de første ti dage.

Det vil sige robuste folk, der ved, hvordan man holder sin kaptajn ude af sidevinden, væk fra styrt og placeret det rigtige sted i feltet, så han bruger så få kræfter som muligt og ikke pludselig taber tid. Altså tre-fire råstærke eller rutinerede ryttere, der virkelig giver sikkerhed. På den måde skal også Albertos støtter i bjergene gerne få ro til at køre deres eget lille cykelløb i starten og ikke koncentrere sig om særlig meget andet end at beskytte sig selv frem til stigningerne.

Med Contador har vi et lidt anderledes set-up, end vi er vant til. Med Fränk og Andy Schleck, Carlos Sastre og tidligere kaptajner har vi været et af de hold, der skulle ud og angribe favoritten. Med Alberto Contador har vi nu selv ham, alle de andre skal slå. De andre hold skal ud og være smarte og aggressive. Men det fede ved Alberto er, at han ikke er bange for at angribe selv og gør det, når han er skarp og klar. Det er det smukke ved ham. Han fedter ikke sejrene hjem, og det gør løbet flot. Og som jeg også selv mener:

Angreb er det bedste forsvar.

Men også det kan I læse mere om i mine klummer i Ekstra Bladet under Tour de France.

Bjarne Riis

1 af 2 Saxo Bank-Sungard-chefen Bjarne Riis vil berige læserne med sin indsigt i verdens største etapeløb fra den sidste forberedelsesfase, til vinderen er kåret i Paris. (Foto: Claus Bjørn Larsen)
2 af 2 Sammen med Ekstra Bladet får man i dag et 76 siders magasin om sommerens Tour de France. Pris for både avis og magasin er blot 20 kroner ved din lokale bladpusher.
0 kommentarer
Vis kommentarer