Annonce:
Annonce:

WADA vil droppe B-prøver

Det er for dyrt at give atleter adgang til at få en positiv dopingprøve kontrolleret med en ekstra analyse, mener det internationale antidoping-agentur

Danilo di Luca er én af de cykelstjerner, der er blevet knaldet af en positiv b-prøve efter a-prøven ligeledes var positv. (Foto: AP)
Danilo di Luca er én af de cykelstjerner, der er blevet knaldet af en positiv b-prøve efter a-prøven ligeledes var positv. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Cykling

Et af de halmstrå, en atlet har at klamre sig til, når han har afleveret en positiv dopingprøve, er en kontrolanalyse af dopingprøven, som, hvis den er negativ, kan rense atleten for mistanke. Denne kontrolanalyse - en såkaldt B-prøve - vil det internationale antidoping-agentur, WADA, gerne have afskaffet.

WADA-direktør David Howman siger til nyhedsbureauet AP, at B-prøverne er for dyre og i øvrigt oftest overflødige, idet et minimalt antal B-prøver viser et andet resultat end den oprindelige prøve.

- Folk kan komme i fængsel på grundlag af én indsamlet prøve, og sportens verden er alene om at indsamle to prøver, siger Howman, der i disse dage deltager i en sportskonference i London.

- Her er en måde, hvorpå vi kunne spare store udgifter uden at skade nogens rettigheder eller muligheder, siger Howman.

Annonce:

Idrætsprofessor Verner Møller tager sig til hovedet over Howmans udmelding. I sportens verden hersker princippet om 'strict liability', der kræver af atleterne, at de selv skal bevise deres uskyld, når de anklages for dopingmisbrug. Der er med andre ord omvendt bevisførelse, og det sikrer antidopingmyndighederne en 'fuldstændigt overdreven' fordel i dopingsager.

Svækker retssikkerhed yderligere
- Atleternes retssikkerhed er i forvejen i kraft af 'strict liability' svækket til det yderste, og Howmans forslag gør det kun endnu værre, siger Verner Møller.

- Når en atlet selv skal bevise sin uskyld, må man som minimum give ham mulighed for at sikre sig, at han ikke er fundet falsk positiv i første omgang. En B-prøve minimerer risikoen for en falsk positiv.

- Det lader til, at WADA vil svække atleternes retssikkerhed til det yderste, så de ikke længere har noget at kæmpe for. Det næste må vel være, at der slet ikke behøver at være en positiv prøve?

- Så kunne man bare dømme folk på ren mistanke, og det ville være endnu billigere, siger Verner Møller.

Vedtages Howmans forslag, kan det tidligst træde i kraft 1. januar 2015.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Omkvædet klinger hult fra den socialdemokratiske regering

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: