Avis: Contador slipper med tre måneder

Trods en positiv dopingprøve kan Alberto Contador være klar til nytår, idet han er stillet blot tre måneders karantæne i udsigt, skriver spansk avis

Contador til gadeløb i Herning, mens han stadig var en meget populær mand i Dabnmark. (Foto: Ernst van Norde)
Contador til gadeløb i Herning, mens han stadig var en meget populær mand i Dabnmark. (Foto: Ernst van Norde)

Både A-prøven og B-prøven var positiv, men ikke desto mindre agter den internationale cykleunion, UCI, at idømme Alberto Contador blot tre måneders karantæne.

Det skriver den spanske avis ABC ifølge Politiken. Avisen kan - med præsidenten for det spanske cykelforbund, Carlos Castaño, som kilde - videre berette, at det var det internationale antidoping-agentur, WADA, der i sidste uge lækkede oplysningen om Contadors positive prøve til tyske medier, hvorefter UCI var tvunget til at opgive to måneders hemmelighedskræmmeri.

Lækagen var et resultat af en magtkamp, der i kulissen udkæmpes mellem UCI og WADA om straffens længde. Mens UCI altså skulle ønske en beskeden straf, der i princippet sætter Contador i stand til at tiltræde på Bjarne Riis' hold i januar som planlagt, ønsker WADA en karantæne på to år. Det er normen, når en positiv dopingprøve er bekræftet af analysen af B-prøven.

Årsagen til UCI's hemmelighedskræmmeri er ukendt, men det er ikke urimeligt at antage, at unionen overvejede helt at lade sagen gå i glemmebogen på grund af den forsvindende lille mængde Clenbuterol, der blev fundet i Contadors urin. Der er tale om 50 picogram, hvilket er 400 gange mindre end den mængde, et laboratorium som minimum skal være i stand til at måle for at blive akkrediteret af WADA.

Der er imidlertid ingen nedre grænse for Clenbuterol i antidoping-reglerne. Er der spor af stoffet, er prøven positiv, og det er så op til atleten at bevise sin uskyld. Det bliver dog uhyre svært for Contador, idet han har spist bevismaterialet.

Han har forklaret, at han dagen før dopingkontrollen på anden hviledag i Tour de France spiste en bøf, som Astana-holdets kok fra Spanien havde fået bragt til holdets hotel i Frankrig. Bøffen skulle have indeholdt rester af Clenbuterol, hævder Contador. Denne teori støttes af biokemikeren Douwe De Boer, der i en rapport opremser talrige fortilfælde af madforurening med Clenbuterol.

Clenbuterol er et astmamiddel, der også har en fedtforbrændende og muskelopbyggende effekt. Det er ikke godkent til behandling af mennesker, men i visse lande bruges det ulovligt som vækstfremmer i kvægproduktionen.

Ifølge ABC ventes UCI at træffe en afgørelse i sagen i løbet af de næste ti dage, skriver Politiken.