Annonce:
Annonce:

Fuglsang: Jeg kan vinde Touren

Jakob Fuglsang er det bedste bud på en dansk Tour-vinder, men i sit debutløb kører han for brødrene Schleck

En ung mand med mod på Touren. (Foto: Ernst van Norde)
En ung mand med mod på Touren. (Foto: Ernst van Norde)
Annonce:
Følg Cykling
Jakob Fuglsang skal prise sig lykkelig for, at han har satset sin ungdom på at tjene til livets ophold som cykelrytter og ikke som pokerspiller. For lige så god, som han er til at køre op ad bakke og skyde imponerende fart i tidskørslerne, lige så ringe er han til at bluffe.

Hans øjne glimter, og smilet, der i forvejen konstant ligger på lur, breder sig over hele ansigtet, når han beskytter en hemmelighed eller forsøger at være diplomatisk, hvis sandheden kan opfattes som en overtrædelse af janteloven.

Gætter man for eksempel på, at han fra næste sæson skal køre på brødrene Schlecks varslede storhold i Luxembourg, kan Fuglsang ikke holde masken, som flækker i et grin. Jo, det kunne da godt være, men der er altså fem-seks hold i spil. Intet er afgjort, siger han.

Og fisker man efter hans ærlige vurdering af hans evner på cyklen, må han hurtigt opgive enhver ufarlig, politisk korrekt sniksnak.

Klar som hjælper
– Når jeg kan slå Lance Armstrong i en enkeltstart i Schweiz Rundt, så kan jeg også vinde Tour de France. Det er det, der er drømmen, og det er det mål, jeg arbejder hen imod, siger Jakob Fuglsang, der i juni sluttede på en fornem tredjeplads i det store, schweiziske forberedelsesløb til Tour de France.

Selv om han sidste år vandt Slovenien Rundt, er placeringen i Schweiz hans største, internationale resultat. En bedrift, der fik managere fra flere store cykelhold til at kime ham ned i dagene derefter.

Der er rift om den 25-årige gulddreng, der på lørdag debuterer i Tour de France som tro væbner for sine gode venner og holdkaptajner, Andy og Fränk Schleck.

– Jeg glæder mig. Jeg beviste i Schweiz over for mig selv, at jeg har niveauet til virkelig at kunne hjælpe Fränk og Andy, siger Fuglsang.

– Inden Schweiz Rundt trænede vi sammen i Alperne og Pyrenæerne, og da tænkte jeg godt nok, at det fandeme ville blive svært at kunne hjælpe de to i det terræn. Men det tror jeg nu på, at jeg kan.

Hjælperytter? Kan det nu passe? Fuglsang er en komplet rytter med umådelig styrke i bjergene, power på de korte stigninger i Ardenner-klassen og et kværnende tråd på enkeltstarten. Et fund på en cykel. Hvorfor ikke gå efter en etapesejr?

– Jeg er kun med for at støtte brødrene. Mit mål er at være der for dem, og om jeg bliver nummer 20 eller 120 eller nummer sjok er egentlig underordnet, siger Jakob Fuglsang og indser straks, at vi ikke æder den hvide løgn råt.

Bor hos familien Schleck
Selvfølgelig vil en sidsteplads i Touren gøre ondt.

– Men lige nu er det ikke mig, det handler om. Jeg skal nok få min chance for at køre klassement i Tour de France en dag. Jeg har stadig meget at lære, og jeg har vel stadig 10 år til at lære det.

– I år kører jeg 100 procent for at støtte Andy, som virkelig tror på, at han kan vinde løbet.

Det vil jeg gerne hjælpe ham med, siger Fuglsang, der knyttede tætte bånd til brødrene fra dag et, da han sidste år tiltrådte på Team Saxo Bank.

– Vi har opbygget et nært venskab. Jeg har ofte delt værelse under løbene med en af dem, og når jeg er i Luxembourg for at træne, bor jeg med Andy hos hans forældre.

– Det ville være en kæmpe tilfredsstillelse for mig at hjælpe ham på podiet i Paris. Eller begge to. Jeg tror, at vi har holdet til at sikre både Fränk og Andy en plads, siger Jakob Fuglsang – for en gangs skyld uden det der glimt i øjet.
Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen er nordisk mester i mørklægning
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: