Forsker: Michael Rasmussen blev snydt

Idrætsprofessor konkluderer i ny bog, at Michael Rasmussen blev offer for et moralsk korstog

Michael Rasmussen vinder 16. etape fra Orthez til Col d’Aubisque i 2007-udgaven af Tour de France. Indtil videre hans sidste etape i verdens største cykelløb. Foto: Claus Bonnerup
Michael Rasmussen vinder 16. etape fra Orthez til Col d’Aubisque i 2007-udgaven af Tour de France. Indtil videre hans sidste etape i verdens største cykelløb. Foto: Claus Bonnerup

Da Michael Rasmussen i juli 2007 blev smidt ud af Tour de France, mens han stod på tærsklen til den samlede sejr i verdens største cykelløb, blev han offer for det moralske korstog, som antidoping-kampen i det seneste årti har udviklet sig til.

Han havde nemlig ikke brudt regler, der retfærdiggjorde, at han blev smidt ud, og han blev dermed uretmæssigt frataget Tour-sejren og deraf følgende indtægter på op mod 40 millioner kroner.

Det konkluderer professor Verner Møller fra Institut ved Idræt ved Århus Universitet efter et års granskning af Rasmussen-sagen.

Hans forskningsprojekt udkommer torsdag i bogform under titlen ’Løgn over løgn’, og det er ikke Rasmussens erkendte løgne om sine opholdssteder forud for Touren, der hentydes til.

Det er derimod antidoping-systemets løgne og fejltrin, Møller afdækker i bogen. Han udstiller i bogen det nationale og internationale antidoping-system som pinagtigt dilettantisk.

Regler bøjet
Hjørner blev skåret og regler blev bøjet for at slippe af med Rasmussen af den ene grund, at opmærksomheden om hans advarsler for ikke at stå til rådighed for dopingkontrol voksede fuldstændigt ud af proportion og til sidst blev en trussel mod selve forretningen Tour de France.

– Sport er defineret af regler, og set i det lys er Michael Rasmussen blevet behandlet usportsligt. Der blev brugt meget kreativ regeltolkning for at få ham straffet, siger Verner Møller.

– Antidopingkampen er blevet et korstog, hvor regler tæller mindre end signaler. Følelsen af, at der er begået regelbrud, er blevet vigtigere end beviset på, at der faktisk er begået brud på reglerne, siger Verner Møller.

Dobbelt straf
Tvivlen kom i høj grad anklagemyndigheden til gode, konstaterer Møller, og den dobbelte straf blev en kendsgerning, da Rasmussen modtog to advarsler for det samme brud på whereabouts-reglerne, der skal sikre, at atleter konstant står til rådighed for dopingkontrol.

Desuden viste det sig, at der i antidopingsystemet ikke er vandtætte skotter mellem den lovgivende, udøvende og dømmende magt. De personer, der uddeler advarsler, er for eksempel de samme, som efterfølgende skal tage stilling til rytterens protest.

– Havde denne adskillelse eksisteret i antidoping-systemet, var Rasmussen aldrig blevet straffet, siger Verner Møller.

– Han blev udsat for en hetz, og det er deprimerende. Der er foregået noget, som ikke kan beskrives som andet end moralsk korrupt. Cykelsporten har forsøgt at løse sin krise ved at sælge ud af sin moral, siger Verner Møller.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere